Írjon nekünk

Gazdaság

Üzemben az első elektromos autótöltő Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

villanyauto_tolto003kf

A tesztüzem időszaka alatt ingyenes lehet használni az első szegedi elektromos autótöltő pontot, ami az Arany János utcai parkolóház udvarán üzemel. A tervek szerint jövő év májusából a városháza és a kormányhivatal előtti térre is telepítenek gyorstöltőket.

Nemcsak a papíralapú parkolójegyet felejthetik el a szegediek és a városba látogatók jövő év májusától, és nem pusztán vonaljegyet vásárolhatunk akár PayPass-os bankkártyával az okos város koncepció részeként, hanem annak is 2017. május a határideje, hogy a város több pontján is üzembe helyezzenek elektromos autótöltő pontokat. Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy az Arany János utcai parkolóház udvarában már a közgyűlés döntése után üzembe helyezték az első ilyen töltőállomást. „Ez a töltési pont tesztjelleggel működik, bárki használhatja, akinek elektromos autója van, méghozzá ingyenesen” – mondta el a társaság ügyvezetője.

Ugyanilyen töltőpontot alakítanak ki a városháza és a kormányhivatal előtt a közgyűlési döntés értelmében, s ezek kihasználtságát folyamatosan figyelnie kell majd az SZKT-nak, és ha növekszik az igény, akkor újabbak telepítésére tesznek javaslatot. Majó-Petri Zoltán szerint előbb-utóbb az egyetem, kiváltképp az egészségügyi intézmények környékén is lesznek majd elektromos autók töltésére alkalmas berendezések. Az ügyvezető kérdésünkre elmondta, a Dél-alföldön és ezen belül Csongrád megyében nem elterjedtek még az elektromos autók, de ennek oka részben az, hogy nincsenek töltőpontok. „Olyasmi kérdés ez, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, hiszen a budapestiek arra panaszkodtak, hiába van sok ilyen autó ott, nem lehet vele eljönni Szegedre, ugyanis nem bírja ki a legtöbb típus egy töltéssel, hogy a tulajdonosa haza is érjen, hiszen hatótávolságuk átlagosan 180-200 kilométer” – magyarázta Majó-Petri. Hozzátette, már jelezte elektromos autó tulajdonos, hogy immár el mer indulni Szegedre járművével, hiszen fel tudja tölteni azt. Zöld rendszámos, azaz tisztán elektromos autója a márkakereskedések és a hivatalok adatai szerint egyébként néhány tíz személynek van Csongrád megyében belül, és az egyik kereskedés azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy ebben a félévben már egy tucatnyi elektromos autót értékesítettek, vagyis növekszik a kereslet.

demasz_sajttaj009kf

Az SZKT ügyvezetője elmondta, hogy az elektromos töltőpontok kialakításának a költségeit a város állja, egy-egy ilyen 2-8 millió forint között létesíthető attól függően, hogy az elektromos hálózat kiépítése mekkora összegbe kerül. Ezt befolyásolja az is például, hogy milyen messze van az adott helytől egy trafóállomás. Egy fejállomás 5-600 ezer forintért már megvásárolható, míg a legdrágábbak 10 milliónál is drágábbak, ez utóbbiak azonban képesek többféle szabványú, így például japán és amerikai elektromos autók töltésére is, de figyelik az időjárási körülményeket, a környezetterhelést, és akár ingyenes wifit is tudnak sugározni. „Szegeden az a reális, hogy úgynevezett gyorstöltőket telepít a város, ezek 2-3 óra alatt töltik fel a normál üzemidejű személyautókat, szemben a most még igen drága hipertöltőkkel, amelyekkel akár 30 perc alatt is elvégezhető a feltöltés” – magyarázta az SZKT ügyvezetője.

Az elektromos autók iránti igény egyébként folyamatosan növekszik, ezt mutatja az is, hogy míg az év elején hazánkban és Európában 2-3 hónap alatt megérkezett a megrendelés után a jármű, ezzel szemben most már minimum 6, de inkább 8 hónapot kell rá várnia leendő tulajdonosának.

Kommentek

Hírzóna

Indulhat a Sándorfalva és Ópusztaszer közötti kerékpárút építése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Közel egymilliárd forintból.

Tovább olvasom

Hírzóna

Agyafúrt trükkel csalhattak adót Ujhelyi István elnökösködése idején a Pick Szegednél?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A PestiSrácok.hu szerint legalábbis.

Tovább olvasom

Hírzóna

Agrárfórumot rendeztek Székkutason

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Győrffy Balázs szerint a következő uniós ciklusban 2000 milliárd forintot kellene összesen fordítani az agráriumra.

Tovább olvasom

Aktuál