Közélet

Újabb 50 rendőrt küld a szerb-bolgár határra a Frontex

Újabb 50 rendőrt küld a szerb-bolgár határra a Frontex

2016. október 31., hétfő
Újabb 50 rendőrt küld a szerb-bolgár határra a Frontex

További ötven rendőrt küld a szerb-bolgár határra az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex), hogy segítse az illegális határátlépésék megelőzését - közölte Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter hétfőn.

Egy hete húsz magyar rendőr is Szerbiába érkezett, hogy a szerb-bolgár határ védelmét segítse. A tárcavezető azt is elmondta, hogy jelenleg mintegy hétezer migráns tartózkodik Szerbiában, január és október között pedig mintegy 108 ezer illegális bevándorlót lepleztek le. A miniszter adatai szerint a legtöbb Szerbiában menedéket kérő ember nem szándékozik az országban maradni, hanem Nyugat-Európa felé akarja folytatni az útját. Nebojsa Stefanovic üdvözölte az Európai Unió és Törökország közötti megállapodást, amely szerinte hatással volt arra, hogy jelenleg kevesebb migráns érkezik Szerbiába, megjegyezte azonban, hogy kevesebben is hagyják el az országot. Itt említette meg, hogy Magyarország továbbra is csak napi 30 bevándorló menedékkérelmét fogadja, illetve bírálja el. Rámutatott, hogy a migráció teljes megállítása lehetetlen, azonban eddig 23 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg a hatóságok, és a migránsválság kitörése óta több mint kétezer vádemelés történt embercsempészet miatt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az embercsempész-hálózatok valódi vezetői nem Szerbiában vannak, ezért az EU országaival azon dolgoznak, hogy azonosítsák a főszervezőket. Szerbia júliusban szigorított a határvédelmén, és a rendőrök, valamint a katonák közös járőrözésbe kezdtek a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon. Azóta több mint 13 ezer belépési kísérletet akadályoztak meg, és 73 embercsempészt fogtak el. Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.