Közélet

Törölték egy francia település menedékkérők befogadásról kiírt referendumát

Törölték egy francia település menedékkérők befogadásról kiírt referendumát

2016. október 1., szombat
Törölték egy francia település menedékkérők befogadásról kiírt referendumát

Egy bírósági döntésnek eleget téve törölte a vasárnapra kiírt referendumot a délkelet-franciaországi Allex polgármestere, amelyet azért írt ki korábban, mert a kormány a helyiek megkérdezése nélkül ötven menedékkérőt tervez áttelepíteni a calais-i migránstáborból a 2500 lakosú településre.

A helyi közigazgatási bíróság pénteken törvénytelennek mondta ki a referendumot. "Az állam hajthatatlansága miatt, illetve kényszerből törlöm a népszavazást" - mondta szombati sajtótájékoztatóján

Gérard Crozier

polgármester, aki "nagy keserűségének" adott hangot. Az állam helyi közigazgatási képviselete, a prefektúra fordult a grenoble-i közigazgatási bírósághoz, amely úgy ítélte meg, hogy a sürgősségi szállások kijelölése és kialakítása nem a település, hanem az állam központi hatáskörbe tartozik, ezért érvénytelen egy erről szóló helyi népszavazás. A referendumot vasárnap rendezték volna a településen. A francia hatóságok szeptember 13-án nyitottak egy új átmeneti befogadóközpontot a 2500 lakosú településtől három kilométerre, egy üresen álló egészségügyi intézményben, ahol korábban alkoholbetegeket kezeltek. Az átmenti szállásra a múlt héten már megérkezett 11 felnőtt és gyerek, afgán, iraki és szudáni állampolgárok. A kormány ígértet tett arra, hogy az év vége előtt végleg és teljesen felszámolja a spontán módon kialakult, de eddig megtűrt migránstábort az észak-franciaországi Calais közelében, ahonnan a táborlakók Nagy-Britanniába szeretnének átjutni. Azoknak a migránsoknak, akik feladják az átjutási tervüket, és menedékkérelmet nyújtanak be Franciaországban, a kormányzat átmeneti szállást biztosít a kérelem elbírálásának idejére, a többieket kiutasítja. Egy belügyminisztériumi dokumentum szerint közel 12 ezer férőhelyre van szükség ahhoz, hogy az év végéig felszámolható legyen a "dzsungelnek" is nevezett, nem hivatalos menekülttábor. Párizst és Korzikát kivéve - ahol a legmagasabb a külföldiek aránya - a kormány valamennyi régióban létre kíván hozni új befogadóközpontokat. A belügyi tárca korábban egyeztetést ígért, de miután ez elmaradt, az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy "több száz mini-Calais-t" akar létrehozni az országban. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak elnöke, Laurent Wauquiez, aki annak a régiónak, Auvergne-Rhône-Alpes-nak is az elnöke, amelyhez Allex tartozik, szeptemberben azt kérte a jobboldali polgármesterektől, hogy álljanak ellen a kormány tervének, és ehhez a párt minden jogi segítséget megad. A régiónak 1784 embert kellene befogadni 3-4 hónapra a kormány elosztási javaslata szerint. Allex polgármester azt mondta, hogy miután a lakosság nagyon megosztott a kérdésben, más módokon fogja folytatni a konzultációt a helyiekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.