Gazdaság

Szűkül az adótitok, bővül a megismerhető adatok köre

Szűkül az adótitok, bővül a megismerhető adatok köre

2016. október 10., hétfő
Szűkül az adótitok, bővül a megismerhető adatok köre

Az adótitok szabályának egyértelművé tétele a parlamentnek hétfőn benyújtott törvényjavaslat célja, az adózás rendjéről szóló 2003. évi törvényt módosító javaslat elfogadásával egyértelműbb és egységesebb lesz az adótitok kezelése - mondta Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Kifejtette: az adótitok fogalma gyakorlatilag 1991. január 1-je óta változatlan, minden az adózást érintő tény, adat, körülmény adótitoknak minősül. Ezért már csaknem negyed évszázada adótitok önmagában az a tény, hogy egy vállalkozás vagy akár magánszemély adókedvezményt vesz igénybe, vagy az adójából, illetve az adóalapjából támogatást ad - összegezte az eddigi szabályozási gyakorlatot az NGM helyettes államtitkára. Rámutatott: az adókedvezmények és a támogatások kapcsán nem volt egységes a jogértelmezés, mivel azok egy része adótitok, egy másik - az előző körrel részben átfedésben lévő - része viszont nyilvánosan elérhető adat volt. Ezt a bizonytalanságot oldja fel az új szabályozás. A támogatásokra vonatkozó egyes adatok kapcsán - figyelembe véve, hogy ezek az adatok az adózók magán- és üzleti tevékenységébe is tartoznak - tisztázni kellett az adótitok fogalmán keresztüli védettség mibenlétét, mértékét, továbbá az átláthatóság biztosítása érdekében a támogatások kapcsán megismerhető adatok körét - ismertette a helyettes államtitkár. Izer Norbert elmondta: az adóévben igénybe vett adókedvezmény, jóváírás mértéke jelenleg is nyilvánosan elérhető, bárki által megismerhető adat, ezért ezeket az adatokat felesleges adótitokként kezelni. Tájékoztatása szerint az átláthatóság biztosítása érdekében a kapott támogatások összege nem tekinthető az üzleti vagy magánszférába tartozó adatnak, így a javaslat biztosítja ennek megismerhetőségét. Az állami vagyon kezelésére, nyilvánosságára vonatkozó szigorúbb elvárásoknak megfelelően nem minősül adótitoknak a nemzeti, illetve állami vagyont kezelő, azzal gazdálkodó támogatók esetében a támogatás adóévben összesített mértéke és az igénybe vett kedvezmény összesített nagysága - mondta az NGM helyettes államtitkára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.