/

Szegedi tanulók látogattak Aradra

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

arad_varoshaza_hatartalanul

Öt napot töltöttek el Aradon a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulói.

„Eddig még soha nem voltam határon túl!” „Én most másztam először hegyet!” „Fantasztikus élmény volt a máriaradnai kegyhely megtekintése” „ Jó volt megismerkedni a csikys diákokkal!” „Még sosem kérdezhettem igazi apácától!” „Csodálatos egy ortodox templom” – ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal tértek haza október 6-án a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulói. A Határtalanul! pályázat támogatásának köszönhetően 21 rendész tanuló utazhatott öt napra Aradra azzal a céllal, hogy az aradi Csiky Gergely Főgimnázium turisztika szakirányú osztály tanulóival együtt megvalósíthassák a „Közösen a biztonságos környezetért” című projektet.

„Az aradi tartózkodás alatt elkészülő projekttermék egy összehasonlító elemzés a két országban szabályozott tűzvédelmi, környezetvédelmi, bűnmegelőzési szabályozásról, különös tekintettel a szabadban lebonyolított kirándulások, túrázások alkalmával. Az anyag két nyelven, románul és magyarul készül el, majd felkerül az iskolák honlapjára. A közös projekt nem titkolt célja az anyaországban élő magyarok számára a kisebbségi lét megtapasztalása, valamint a szórványban élő magyar ajkú tanulók Magyarországra történő kirándulása. Ezek az utazások, együttműködések, közös tapasztalatok és szövődő barátságok erősíthetik a határ két oldalán élő magyarok közötti összetartozást” – tudtuk meg Krämmer Erikától a projekt koordinátorától.

„Kilencedikes osztályom tanulói számára remek lehetőségnek bizonyult ez a kirándulás. A sok új élmény, a közös munka, az együtt tanulás, a vetélkedők, az újonnan szövődő barátságok segítettek abban, hogy igazi osztályközösséggé kovácsolódjon a frissen létrejött osztályom. Mikor elindultunk, alig ismertük egymást, de ez a néhány együtt töltött nap erőt ad a szürkébb hétköznapokhoz, szívesen idézzük a fel a kedves, és megható pillanatokat. Talán jobban odafigyelünk egymásra, várjuk az újabb közös programokat, hiszen tervekkel tele az osztály” – mondta el Bánszki Edit osztályfőnök.

„A szakmai munka mellett, sor került ismerkedésre, barátkozásra, illetve közös programok szervezésére is. Nem volt véletlen az időpont választása sem! Ha Aradról van szó, akkor mindenképpen meg kell emlékezni a vértanúkról. Október hatodikán megtörtént a koszorúzás is. Kihagyhatatlan alkalom volt összekötni a helyszínt, az időpontot, a hangulatot a történelem órák anyagával” – jegyezte meg Telek János a diákokat elkísérő történelem tanár.

A Csálai erdő közepén található Lunca Muresului , ideális szállás lehetőség volt a természet közeli élmények feldolgozásához. Friss levegő, csend, madárcsicsergés, az őszbehajló lombok nagyszerű keretet adtak a vetélkedők, séták szervezéséhez. Egy városi gyerek számára különleges élmény a gombaszedés, a növényvilág megismerése.

A projekt márciusban folytatódik Szegeden, ahová 21 aradi tanuló fog utazni Nyári Melinda, Hasas Paul és Lévai Ildikó kíséretében. A szegedi programok érdekessége a katasztrófavédelem bevonásával, katasztrófavédelmi szimuláció és árvízvédelmi bemutató. Természetesen a szegedi diákok is örömmel és különleges programokkal várják a megismert aradi diákokat szép városunkba!

Előző sztori

Megújulnak a kazánok a bordányi bérlakásokban – a fiatal családok korszerű és biztonságos fűtési rendszerrel kezdhetik már meg az idei őszt

Következő sztori

Csontváry Öreg halásza Szegeden