Simicskó: a magyarok meg szeretnék védeni a kivívott szabadságot

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyarok megfizették a szabadságuk árát, ezt a szabadságot pedig meg akarják védeni és tartani – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a bécsi magyar nagykövetségen tartott 1956-os megemlékezésen.

A miniszter rámutatott: az 1956-os események tanulsága, hogy a szabadságot nem kapjuk ajándékba. Saját hazánk, szülőföldünk és nemzeti családunk sorsáról és jövőjéről, mint ahogyan az osztrákok is, mi, magyarok is magunk szeretnénk dönteni – hangsúlyozta.

Mint mondta: 1956 titka a szívből jövő szabadság- és hazaszeretet. Nem azért vívtuk ki a szabadságunkat és függetlenségünket, hogy ismét egy új központi hatalom, külső erő mondja meg, hogy nekünk mi a jó – hangsúlyozta a miniszter.

Köszönetet mondott az osztrák népnek, hogy “barátsággal” befogadták az 1956-ban Magyarországról Ausztriába érkező mintegy 180 ezer magyart, akik közül sokan itt leltek új hazára.

A miniszter egyúttal arról is beszélt, hogy nagy várakozással és bizakodással tekint az osztrák féllel folytatandó jövőbeli együttműködésre. Aláhúzta: Ausztria és Magyarország hasonló módon értékeli a biztonsági kockázatokat, és közösen fognak fellépni a biztonság garantálása érdekében.

Simicskó István az MTI-nek adott interjújában leszögezte: rossz párhuzam az 1956-os szabadságharc kapcsán a levert és a megtorlás elől menekülő magyar emberek sorsát párhuzamba vonni a jelenlegi migrációs problémával. Mint fogalmazott: most egy gazdasági bevándorlás zajlik.

Arra is kitért, hogy a magyarok nagyon sokat tettek a biztonságosabb és szabadabb Európáért, amire nyugodtan lehet a magyar nép – egészséges nemzeti öntudattal – büszke.

A miniszter az MTI kérdésére örömtelinek nevezte, hogy a másfél évvel ezelőtti állapothoz képest nagyot változott pozitív irányban a magyar-osztrák viszony. Ausztria a helyzet orvoslásában és megoldásában Magyarországhoz nagyon hasonló módon gondolkodik: meg kell védeni Európa külső határait, az európai értékeket és a hagyományokat – szögezte le.

A rendezvényen részt vett Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter is. Beszédében elmondta: az 1956-os az események a magyar nép szabadságvágyát és bátorságát mutatják, hogy fellázadtak az akkori rendszer ellen. “A magyar nemzetnek bátor lépéséhez csak gratulálni lehet” – jelentette ki.

A miniszter az Ausztria és Magyarország közötti jó viszonyt és együttműködést is méltatta. Doskozil hangsúlyozta: fenn kell tartani és ápolni kell a jószomszédi viszonyt, különösen egy olyan Európában, ahol egyre több a probléma, több állam elszigetelődik és hoz nemzeti hatáskörben intézkedéseket. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti jó viszony megmarad.

A bécsi magyar nagykövetség által tartott megemlékezésen mintegy 450-en vettek részt, köztük Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, továbbá parlamenti és európai parlamenti képviselők, az osztrák gazdasági és kulturális élet főszereplői.

Előző sztori

Kábítószer-kereskedőt fogtak a szegedi rendőrök (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Dalos találkozót tartottak a L.É.T. Egyesület nyugdíjas klubjai + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek