Közélet

Simicskó: a magyarok meg szeretnék védeni a kivívott szabadságot

Simicskó: a magyarok meg szeretnék védeni a kivívott szabadságot

2016. október 21., péntek
Simicskó: a magyarok meg szeretnék védeni a kivívott szabadságot

A magyarok megfizették a szabadságuk árát, ezt a szabadságot pedig meg akarják védeni és tartani - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a bécsi magyar nagykövetségen tartott 1956-os megemlékezésen.

A miniszter rámutatott: az 1956-os események tanulsága, hogy a szabadságot nem kapjuk ajándékba. Saját hazánk, szülőföldünk és nemzeti családunk sorsáról és jövőjéről, mint ahogyan az osztrákok is, mi, magyarok is magunk szeretnénk dönteni - hangsúlyozta. Mint mondta: 1956 titka a szívből jövő szabadság- és hazaszeretet. Nem azért vívtuk ki a szabadságunkat és függetlenségünket, hogy ismét egy új központi hatalom, külső erő mondja meg, hogy nekünk mi a jó - hangsúlyozta a miniszter. Köszönetet mondott az osztrák népnek, hogy "barátsággal" befogadták az 1956-ban Magyarországról Ausztriába érkező mintegy 180 ezer magyart, akik közül sokan itt leltek új hazára. A miniszter egyúttal arról is beszélt, hogy nagy várakozással és bizakodással tekint az osztrák féllel folytatandó jövőbeli együttműködésre. Aláhúzta: Ausztria és Magyarország hasonló módon értékeli a biztonsági kockázatokat, és közösen fognak fellépni a biztonság garantálása érdekében.

Simicskó István

az MTI-nek adott interjújában leszögezte: rossz párhuzam az 1956-os szabadságharc kapcsán a levert és a megtorlás elől menekülő magyar emberek sorsát párhuzamba vonni a jelenlegi migrációs problémával. Mint fogalmazott: most egy gazdasági bevándorlás zajlik. Arra is kitért, hogy a magyarok nagyon sokat tettek a biztonságosabb és szabadabb Európáért, amire nyugodtan lehet a magyar nép - egészséges nemzeti öntudattal - büszke. A miniszter az MTI kérdésére örömtelinek nevezte, hogy a másfél évvel ezelőtti állapothoz képest nagyot változott pozitív irányban a magyar-osztrák viszony. Ausztria a helyzet orvoslásában és megoldásában Magyarországhoz nagyon hasonló módon gondolkodik: meg kell védeni Európa külső határait, az európai értékeket és a hagyományokat - szögezte le. A rendezvényen részt vett

Hans Peter Doskozil

osztrák védelmi miniszter is. Beszédében elmondta: az 1956-os az események a magyar nép szabadságvágyát és bátorságát mutatják, hogy fellázadtak az akkori rendszer ellen. "A magyar nemzetnek bátor lépéséhez csak gratulálni lehet" - jelentette ki. A miniszter az Ausztria és Magyarország közötti jó viszonyt és együttműködést is méltatta.

Doskozil

hangsúlyozta: fenn kell tartani és ápolni kell a jószomszédi viszonyt, különösen egy olyan Európában, ahol egyre több a probléma, több állam elszigetelődik és hoz nemzeti hatáskörben intézkedéseket. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti jó viszony megmarad. A bécsi magyar nagykövetség által tartott megemlékezésen mintegy 450-en vettek részt, köztük

Andrä Rupprechter

osztrák mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, továbbá parlamenti és európai parlamenti képviselők, az osztrák gazdasági és kulturális élet főszereplői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.