Potápi: addig legyőzhetetlennek hitt hatalommal szálltak szembe a barikádokon harcolók

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A barikádokon harcolók 1956-ban az összetartozás erőt adó érzésével szálltak szembe egy olyan hatalommal, amelyet addig mindenki legyőzhetetlennek tartott – mondta szombat este Londonban Potápi Árpád János.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) által szervezett központi megemlékező rendezvényen mondott ünnepi köszöntőt a londoni Szent István Házban.

Kijelentette: hatvan évvel ezelőtt sem azok a fiatalok, akik október 23-án reggel elindultak a Műegyetemtől, sem azok a munkások, budapesti polgárok, akik napközben csatlakoztak a tömeghez, nem tudhatták, hogy olyan cselekedetet visznek véghez, amelynek a mai napig csodájára jár majd a világ.

A rendszerváltozás óta eltelt negyedszázad kellő távlatot nyújt ahhoz, hogy 1956 hősei immár elfoglalhassák méltó helyüket a nemzet emlékezetében, és visszakaphassák a forradalom dicsőségét azok, akiket az megillet: a magyar nép egyszerű fiai – fogalmazott ünnepi beszédében a Miniszterelnökség államtitkára.

Potápi Árpád János szerint ezen a napon minden évben újból és újból meg kell köszönni a bátor helytállást mindazoknak, akik a szabadságjogok kivívásáért az utcára vonultak, akik a barikádokon harcoltak, és annak a 2600 magyar embernek, aki a harcokban elesett. Köszönet illeti azokat a tízezreket is, akiknek börtönt, üldöztetést kellett elszenvedniük – tette hozzá.

Az államtitkár köszönetet mondott Nagy-Britanniának is azért a fogadtatásért, amelyben az 1956 után menekülni kényszerülő magyarokat részesítette. “Nem felejtjük el, hogy a brit egyetemek szinte versenyeztek egymással abban, hogy melyikük tud több magyar egyetemistát befogadni, és azt sem, hogy az érkezőket átsegítették a nyelvi akadályokon, támogatva mielőbbi elhelyezkedésüket” – mondta.

Az államtitkár szerint 1956 legfőbb tanulsága az, hogy az összefogásban rejlik a legnagyobb erő. Mindazok, akik annak idején a budapesti eseményekről tudósítottak, az első helyen emelték ki az egymás iránti figyelmet, a bajtársiasságot. A szovjet tankok 1956 legnagyobb vívmányát már nem vehették el: a magyarság soha nem látott összefogása képes volt a nemzet megtartására az üldöztetés és a megtorlás éveiben is. Nemcsak a barikádokon tudtak összekapaszkodni a magyarok 1956 őszén, példa nélkülinek mondható az a szolidaritás is, amellyel a menekülő magyarok egymást, a már kinn élők pedig az érkezőket segítették – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Hozzátette: az egymásért vállalt felelősség kivételes megnyilvánulása volt, ahogy a Nagy-Britanniába érkező csaknem tízezer menekültet fogadta az ottani magyar közösség.

A nemzetpolitikai államtitkár a szombat esti londoni rendezvényen 5 millió forintos támogatást ajánlott fel a MAOSZ-nak.

Potápi Árpád János az MTI-nek elmondta: az angliai magyar szervezet valószínűleg saját működésének finanszírozására, valamint az iskolák fenntartására és a cserkészet támogatására fordítja majd az összeget. Hozzátette: egyszeri, erre az évre szóló pótlólagos támogatásról van szó.

A késő estébe nyúló megemlékező rendezvényen Angliában élő magyar gyerekek rövid színielőadással elevenítették fel 1956 eseményeit.

Előző sztori

Tuzson Bence: az 1956-os forradalom a magunkért, szabadságunkért való kiállásról szól

Következő sztori

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület 1956 üzenetéről