Közélet

Potápi: addig legyőzhetetlennek hitt hatalommal szálltak szembe a barikádokon harcolók

Potápi: addig legyőzhetetlennek hitt hatalommal szálltak szembe a barikádokon harcolók

2016. október 23., vasárnap
Potápi: addig legyőzhetetlennek hitt hatalommal szálltak szembe a barikádokon harcolók

A barikádokon harcolók 1956-ban az összetartozás erőt adó érzésével szálltak szembe egy olyan hatalommal, amelyet addig mindenki legyőzhetetlennek tartott - mondta szombat este Londonban Potápi Árpád János.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) által szervezett központi megemlékező rendezvényen mondott ünnepi köszöntőt a londoni Szent István Házban. Kijelentette: hatvan évvel ezelőtt sem azok a fiatalok, akik október 23-án reggel elindultak a Műegyetemtől, sem azok a munkások, budapesti polgárok, akik napközben csatlakoztak a tömeghez, nem tudhatták, hogy olyan cselekedetet visznek véghez, amelynek a mai napig csodájára jár majd a világ. A rendszerváltozás óta eltelt negyedszázad kellő távlatot nyújt ahhoz, hogy 1956 hősei immár elfoglalhassák méltó helyüket a nemzet emlékezetében, és visszakaphassák a forradalom dicsőségét azok, akiket az megillet: a magyar nép egyszerű fiai - fogalmazott ünnepi beszédében a Miniszterelnökség államtitkára.

Potápi Árpád János

szerint ezen a napon minden évben újból és újból meg kell köszönni a bátor helytállást mindazoknak, akik a szabadságjogok kivívásáért az utcára vonultak, akik a barikádokon harcoltak, és annak a 2600 magyar embernek, aki a harcokban elesett. Köszönet illeti azokat a tízezreket is, akiknek börtönt, üldöztetést kellett elszenvedniük - tette hozzá. Az államtitkár köszönetet mondott Nagy-Britanniának is azért a fogadtatásért, amelyben az 1956 után menekülni kényszerülő magyarokat részesítette. "Nem felejtjük el, hogy a brit egyetemek szinte versenyeztek egymással abban, hogy melyikük tud több magyar egyetemistát befogadni, és azt sem, hogy az érkezőket átsegítették a nyelvi akadályokon, támogatva mielőbbi elhelyezkedésüket" - mondta. Az államtitkár szerint 1956 legfőbb tanulsága az, hogy az összefogásban rejlik a legnagyobb erő. Mindazok, akik annak idején a budapesti eseményekről tudósítottak, az első helyen emelték ki az egymás iránti figyelmet, a bajtársiasságot. A szovjet tankok 1956 legnagyobb vívmányát már nem vehették el: a magyarság soha nem látott összefogása képes volt a nemzet megtartására az üldöztetés és a megtorlás éveiben is. Nemcsak a barikádokon tudtak összekapaszkodni a magyarok 1956 őszén, példa nélkülinek mondható az a szolidaritás is, amellyel a menekülő magyarok egymást, a már kinn élők pedig az érkezőket segítették - hangsúlyozta Potápi Árpád János. Hozzátette: az egymásért vállalt felelősség kivételes megnyilvánulása volt, ahogy a Nagy-Britanniába érkező csaknem tízezer menekültet fogadta az ottani magyar közösség. A nemzetpolitikai államtitkár a szombat esti londoni rendezvényen 5 millió forintos támogatást ajánlott fel a MAOSZ-nak. Potápi Árpád János az MTI-nek elmondta: az angliai magyar szervezet valószínűleg saját működésének finanszírozására, valamint az iskolák fenntartására és a cserkészet támogatására fordítja majd az összeget. Hozzátette: egyszeri, erre az évre szóló pótlólagos támogatásról van szó. A késő estébe nyúló megemlékező rendezvényen Angliában élő magyar gyerekek rövid színielőadással elevenítették fel 1956 eseményeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.