Bulvár

Pénzmosás miatt javasoltak vádemelést egy szegedi könyvelő ellen

Pénzmosás miatt javasoltak vádemelést egy szegedi könyvelő ellen

2016. október 24., hétfő
Pénzmosás miatt javasoltak vádemelést egy szegedi könyvelő ellen
biro_birosag_per_itelet

Egy szegedi könyvelőnő és férje irányította azt a bűnbandát, amelynek tagjai mintegy másfél milliárd forint áfahiányt okoztak a költségvetésnek. Adóparadicsomban bejegyzett offshore céget is felhasználtak bűnös üzelmeikhez. A NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói pénzmosás, áfacsalás és okirat-hamisítás miatt javasolnak vádemelést a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnél - közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A szegedi könyvelőnő és férje irányítása alatt álló szerb-magyar cégvezetők több cég nevében főként étolajat, cukrot és húsipari termékeket importáltak Csehországból, Szlovákiából és Romániából, majd több magyar strómancégen keresztül kis- és nagykereskedőknek, élelmiszeripari feldolgozó cégeknek és multiknak értékesítették. A Kunhegyesre és Szegedre bejegyzett vállalkozások a jól ismert módszer szerint a nettó áron (áfa nélkül) beszerzett import árut itthon már áfával növelt áron adták tovább. Könyvelésükben a vásárlást belföldi beszerzésnek tűntették fel, az értékesítésből származó bevétel után pedig nem fizettek adót. A csaláshoz fiktív számlákat is felhasználtak. A bűncselekmények elkövetéséből származó pénz egy részét úgy próbálták meg tisztára mosni, hogy Cipruson alapított offshore cég bankszámlájára utalták át. A korábbi akció során, az okozott kár enyhítése érdekében a pénzügyi nyomozók bankszámlákat zároltak és négy kamion árut lefoglaltak. Az előzetes letartóztatásban lévő házaspárnak üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelni. A pénzügyi nyomozók az ügyben további négy szerb-magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként, két személy ellen pedig körözést rendeltek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.