Közélet

Őszi nagyüzem a környezetgazdáknál – virágültetés és komposztálás

Őszi nagyüzem a környezetgazdáknál – virágültetés és komposztálás

2016. október 20., csütörtök
Őszi nagyüzem a környezetgazdáknál – virágültetés és komposztálás
viragok001kf

Virágültetés is tartozik a környezetgazdák őszi munkáinak sorába, a dísztereket új növényekkel ékesítik, és egészen tavaszig gyűjtik a lehullott leveleket is.

Az őszi munkák keretében az évelő virágágyások kivételével mindegyiket megújítják a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. Ezek jellemzően a dísz- és főterek, ahol már a levirágzott növényeket kitermelték és a megfelelő talaj előkészítést követően kétnyári palántákat ültettek, többek között árvácskákat. Ezeket már kora tavasszal több ezres tőszámban megrendelték, és ahogy

Makrai László

, az önkormányzati cég ügyvezetője elmondta, ma már nagy a szín- és fajtaválaszték, így az ágyások évelő növényei közé igazán változatos növényfajokat tudnak ültetni. A tavasszal Szeged ékességének számító tulipánok hagymái is most kerülnek a földbe, nagyjából 10 ezret rendeltek, és immár nem Franciaországból, hanem hazai beszállítótól, már ugyanis magyarországi termelők is tudják produkálni azt a minőséget, amit a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. elvár. „Az elmúlt években sok virágágyást átállítottunk évelőre, így nem kell évente akár kétszer is ültetni, és nem szükséges folyamatosan megújítani a talajt sem. Korábban minden ősszel kitermeltük a föld egy részét és pótoltuk, de az utóbbi időben úgy újítottuk meg például a Széchenyi és a többi dísztéren lévő ágyások talaját, hogy hosszú éveken keresztül csak a saját komposztunkkal kell talajpótlást végeznünk. Ez sokkal költséghatékonyabb” – magyarázta Makrai. Azt javasolja mindenkinek, hogy ne a megfelelő növény kiválasztásával kezdje saját virágágyásainak a kialakítását, hanem először fordítson gondot a talajstruktúrára, amit meghálálnak a növények. Mint elmondta, komposzt vagy szerves trágya, míg kötöttebb, agyagosabb talajoknál marosi vagy tiszai homok bedolgozásával lehet lazítani és javítani a szerkezetet. Az ügyvezető arról is tájékoztatott, hogy az idei csapadékos nyári időjárás miatt hétszer nyírták a füvet városszerte, míg egy átlagos esztendőben 4-5 kört tesznek a járművek. A téli lemosópermetezések is időszerűvé válnak lassan, amit külső céggel végeztet a társaság, és ahogy elmondta, elégedettek az elvégzett munkával, az országot járva ugyanis elmondható, hogy Szegeden a vadgesztenyék és hársak is szebbek, mint sok más településen. „A lehullott lomb összegyűjtését program szerint végezzük, takarítjuk a lakótelepeket is, és egészen a város tavaszi nagytakarításig fog tartani ez a munkafolyamat. Általában a hársak válnak meg legkorábban leveleiktől, majd következnek a platánok és a tölgyek, és közben a juharfélék lombhullása is megtörténik” – magyarázta a környezetgazdálkodási társaság vezetője. Hozzátette, ismételten arra kérik a lakosságot, hogy az ingatlanok előtti járdaszakaszokat tartsák tisztán, a téli időszakban pedig gondoskodjanak a síkosságmentesítésről. A lehullott lombot – több mint ezer tonnát – is összegyűjtik a társaság munkatársai és komposzt készül belőle, amit évek óta visszaforgatnak a város zöldfelületeinek talajába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.