Közélet

Orbán: a magyarok történelmet írtak

Orbán: a magyarok történelmet írtak

2016. október 3., hétfő
Orbán: a magyarok történelmet írtak
Orbán Viktor

A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött – értékelt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben.

„A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy több mint 3 millió 282 ezer ember ezt elutasította. A miniszterelnök szerint a népszavazás volt az egyetlen becsületes megoldás arra, hogy a magyarok döntsenek arról, kik élhetnek az ország területén.

Orbán Viktor

hétfőn az Országgyűlésben a vasárnapi kvótareferendumot értékelve azt mondta, a 2014-es választásokon induló pártok a migránskérdésről „egy kukkot sem mondtak és nem is mondhattak”, ezért mivel a parlamenti választással a bevándorlás kérdését nem lehetett eldönteni, a választás eredményéből Magyarország véleményét levezetni nem lehetett, egyetlen becsületes megoldás maradt, döntsék el a magyarok, mit akarnak. Kik élhetnek Magyarország területén? Ki döntsön erről? Brüsszel vagy Budapest? – tette fel a kérdést a kormányfő, jelezve, ezt kellett a népszavazáson eldönteni. A miniszterelnök szerint a vasárnapi kvótareferendumon a magyarok történelmet írtak. Vasárnap a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert – jelentette ki a kormányfő hétfőn, napirend előtt a parlamentben, ahol értékelte az előző napi népszavazást. Mostantól 3,3 millió ember akaratát képviselik Brüsszelben – mondta

Orbán Viktor

. Egymillióval több magyar választópolgár szavazott bizalmat a kormány álláspontjának a vasárnapi kvótareferendumon, mint amennyivel 2014-ben hatalmazták fel kormányzásra az emberek a Fidesz-KDNP-t – mutatott rá a miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlésben. A kormányfő napirend előtt kijelentette: vannak, akik megpróbálják semmibe venni 3,3 millió ember akaratát, szerinte azonban egyetlen becsületes magyar választott képviselő sem hagyhatja, hogy ezt az akaratot bárki felülírja. Közjogi értelemben ugyan nem kötelezi az Országgyűlést a népszavazás eredménye – jegyezte meg -, de a Ház érvényt szerezhet annak, ezért kezdeményezi az alaptörvény módosítását. Kijelentette azt is: Magyarországnak minden joga megvan, hogy sorsdöntő európai kérdésekben hallassa a hangját az unióban, mert, mint fogalmazott, 2010-től „gyakorlatilag minta állammá váltunk”.

Az alaptörvény-módosítás bojkottjára szólított fel a DK

A Demokratikus Koalíció bojkottálni fogja a kvótareferendum után tervezett alaptörvény-módosítást és ugyanezt javasolják valamennyi ellenzéki pártnak.

Gyurcsány Ferenc

pártelnök hétfőn sajtótájékoztatón újra azt szorgalmazta, hogy az ellenzéki pártok közösen vegyenek részt a következő parlamenti választáson. Egy bukott népszavazásra alkotmánymódosítással válaszolni politikai gazemberség - mondta Gyurcsány Ferenc. Úgy fogalmazott: amikor egy kormány népszavazást ír ki, akkor engedélyt kér a néptől, hogy megtegyen valamit. Az érvénytelen referendum azt jelenti, hogy a nép nem adott engedélyt az Orbán-kormánynak, hogy folytassa eddigi politikáját, arra pedig végképp nem, hogy módosítsák az alaptörvényt - szögezte le. A népakarattal nyíltan szembefordulni, az a nép elárulása, "maga az önkény", ha megteszi, akkor Orbán Viktor "pária lesz hazájában és Európában, egy szó- és hitszegő önkényúr" - jelentette ki a DK elnöke. Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy májustól augusztus végéig a meghatározó közvélemény-kutató cégek ötven százalékot lényegesen meghaladó részvételt jósoltak. Az augusztus végén, szeptember elején kezdődő ellenzéki kampány viszont több mint egymillió embert tántorított el attól, hogy érvényes módon vegyen részt a referendumon - emelte ki. Szerinte ez annak a bizonyítéka, hogy az ellenzék politikai stratégiája helyes volt, kampánya működött és elérte a végcélját. Különösen jól látszik, hogy azokban a városokban volt a legalacsonyabb a részvétel, amelyekben hagyományosan a legmagasabb szokott lenni - hangsúlyozta. A politikai tanulság, hogy az egyeztetett, közös politikai tartalmú kampánnyal eredményt tudtak elérni, a "győzelem" pedig megnyitotta az utat a parlamenti választáson való, egyeztetett, közös részvételhez is - ismertette álláspontját. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egy ilyen összefogás során "nincs alku, együttműködés van". Hozzátette, hogy hétfőn telefonon beszélt Molnár Gyulával, az MSZP elnökével és mindkettejüknek az a célja, hogy 2017-re elkészítsenek egy közös ajánlatot. Az egyeztetés folyamata higgadt és bölcs lesz - ígérte Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: ki szeretné ábrándítani azokat, akik a tárgyalássorozat hatalmi részleteire kíváncsiak, ugyanis "arról semmit nem fognak megtudni". Azt is kijelentette, hogy az együttműködés kialakítása során a DK-nak minden technika elfogadható, amit felelősség és bölcsesség vezérel, mert számukra a végeredmény és a politikai tartalom fontos.

Liberálisok: helytelen az alaptörvény módosítása

A Liberálisok elnöke helytelennek tartja az alaptörvény tervezett módosítását.

Fodor Gábor

hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: határozottan visszautasítják a kezdeményezést, mert az továbbra is értelmetlenül szembemegy az Európai Unióval, élezi a konfliktust és nincs mögötte választói többség. Az ellenzéki politikus megköszönte a népszavazáson kapott igen szavazatokat, külön kiemelve, hogy Felcsúton 21-en mertek így voksolni. Értékelése szerint ez azt mutatja, hogy pártja elkezdte bázisának építését. Gratulált a Kétfarkú Kutyapártnak is, üdvözölve, hogy aktív részvételre buzdították az embereket, s szerinte így lehet legyőzni a kormányt. Az ellenzéki politikus szerint a népszavazás politikai vereség a kormánypártok számára, a 15 milliárd forintos gyűlöletkampány leszerepelt. A PM által kezdeményezett ellenzéki egyeztetésre úgy reagált: nincsenek ellene, s létezik az előválasztásnak olyan formája, amit támogatnának.

MSZP: a kormányfő foglalkozzon a valós problémákkal is!

Foglalkozzon a valós problémákkal is! - szólította fel az MSZP frakcióvezetője a miniszterelnököt Orbán Viktor napirend előtti felszólalása után hétfőn az Országgyűlésben.

Tóth Bertalan

szerint a népszavazás eredménye: 5:3, a választópolgárok többsége, ötmillióan döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a Fidesz által rendezett "értelmetlen, drága és hazug színjátékban". Az ellenzéki politikus azt mondta: a kormányfő győzelemnek állította be az egyértelmű kudarcot, holott a választópolgárok többsége átlátott a szitán, nem hagyta magát félrevezetni. Szerinte az otthnomaradók és az érvénytelenül szavazók is aggódnak Magyarország jövőjéért és biztonságáért. Ezek az emberek a menekültválság mellett aggódnak az egészségükért, a gyermekeik oktatásáért és a megélhetésükért is - folytatta Tóth Bertalan. Kijelentette: a kormánynak eddig is minden eszköze megvolt ahhoz, hogy garantálja az ország biztonságát, nincs szükség alaptörvény-módosításra, így az MSZP nem is támogatja azt.

Vona: Orbán Viktor vesztes politikus

Vesztes politikusnak nevezte és lemondásra szólította fel a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn a parlamentben. Vona Gábor szerint Brüsszel a kormányfő - kvótareferendummal kapcsolatos - felelőtlenségét és hibáját kíméletlenül ki fogja használni Magyarországgal szemben. Az ellenzéki politikus a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, a Jobbik tavasszal javaslatot tett az alaptörvény módosítására. Nem szégyelli magát a miniszterelnök, hogy fél év és 15 milliárd forint elköltése, egy sikertelen népszavazás után előáll ugyanezzel a javaslattal? - kérdezte.

Vona Gábor

azt mondta, Orbán Viktor hitelessége, tekintélye, ereje az európai szintéren végletesen megcsappant, nem fogják komolyan venni a brüsszeli bürokraták a kvóta elleni harcban. A Jobbik-elnök közölte, azok az emberek, akik elutasítják a kvótákat, mégis otthon maradtak, Orbán Viktornak üzentek. Az üzenték: elég volt a durva kampányból, a közpénzek pazarlásából - mondta, majd lemondásra szólította fel a miniszterelnököt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.