Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Orbán: a magyarok történelmet írtak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Orbán Viktor

A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött – értékelt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben.

„A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy több mint 3 millió 282 ezer ember ezt elutasította. A miniszterelnök szerint a népszavazás volt az egyetlen becsületes megoldás arra, hogy a magyarok döntsenek arról, kik élhetnek az ország területén.

Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben a vasárnapi kvótareferendumot értékelve azt mondta, a 2014-es választásokon induló pártok a migránskérdésről „egy kukkot sem mondtak és nem is mondhattak”, ezért mivel a parlamenti választással a bevándorlás kérdését nem lehetett eldönteni, a választás eredményéből Magyarország véleményét levezetni nem lehetett, egyetlen becsületes megoldás maradt, döntsék el a magyarok, mit akarnak.

Kik élhetnek Magyarország területén? Ki döntsön erről? Brüsszel vagy Budapest? – tette fel a kérdést a kormányfő, jelezve, ezt kellett a népszavazáson eldönteni.

A miniszterelnök szerint a vasárnapi kvótareferendumon a magyarok történelmet írtak. Vasárnap a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert – jelentette ki a kormányfő hétfőn, napirend előtt a parlamentben, ahol értékelte az előző napi népszavazást. Mostantól 3,3 millió ember akaratát képviselik Brüsszelben – mondta Orbán Viktor.

Egymillióval több magyar választópolgár szavazott bizalmat a kormány álláspontjának a vasárnapi kvótareferendumon, mint amennyivel 2014-ben hatalmazták fel kormányzásra az emberek a Fidesz-KDNP-t – mutatott rá a miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlésben.

A kormányfő napirend előtt kijelentette: vannak, akik megpróbálják semmibe venni 3,3 millió ember akaratát, szerinte azonban egyetlen becsületes magyar választott képviselő sem hagyhatja, hogy ezt az akaratot bárki felülírja.

Közjogi értelemben ugyan nem kötelezi az Országgyűlést a népszavazás eredménye – jegyezte meg -, de a Ház érvényt szerezhet annak, ezért kezdeményezi az alaptörvény módosítását.

Kijelentette azt is: Magyarországnak minden joga megvan, hogy sorsdöntő európai kérdésekben hallassa a hangját az unióban, mert, mint fogalmazott, 2010-től „gyakorlatilag minta állammá váltunk”.

Az alaptörvény-módosítás bojkottjára szólított fel a DK

A Demokratikus Koalíció bojkottálni fogja a kvótareferendum után tervezett alaptörvény-módosítást és ugyanezt javasolják valamennyi ellenzéki pártnak. Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn sajtótájékoztatón újra azt szorgalmazta, hogy az ellenzéki pártok közösen vegyenek részt a következő parlamenti választáson.

Egy bukott népszavazásra alkotmánymódosítással válaszolni politikai gazemberség – mondta Gyurcsány Ferenc.

Úgy fogalmazott: amikor egy kormány népszavazást ír ki, akkor engedélyt kér a néptől, hogy megtegyen valamit. Az érvénytelen referendum azt jelenti, hogy a nép nem adott engedélyt az Orbán-kormánynak, hogy folytassa eddigi politikáját, arra pedig végképp nem, hogy módosítsák az alaptörvényt – szögezte le. A népakarattal nyíltan szembefordulni, az a nép elárulása, “maga az önkény”, ha megteszi, akkor Orbán Viktor “pária lesz hazájában és Európában, egy szó- és hitszegő önkényúr” – jelentette ki a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy májustól augusztus végéig a meghatározó közvélemény-kutató cégek ötven százalékot lényegesen meghaladó részvételt jósoltak. Az augusztus végén, szeptember elején kezdődő ellenzéki kampány viszont több mint egymillió embert tántorított el attól, hogy érvényes módon vegyen részt a referendumon – emelte ki. Szerinte ez annak a bizonyítéka, hogy az ellenzék politikai stratégiája helyes volt, kampánya működött és elérte a végcélját. Különösen jól látszik, hogy azokban a városokban volt a legalacsonyabb a részvétel, amelyekben hagyományosan a legmagasabb szokott lenni – hangsúlyozta.

A politikai tanulság, hogy az egyeztetett, közös politikai tartalmú kampánnyal eredményt tudtak elérni, a “győzelem” pedig megnyitotta az utat a parlamenti választáson való, egyeztetett, közös részvételhez is – ismertette álláspontját.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egy ilyen összefogás során “nincs alku, együttműködés van”. Hozzátette, hogy hétfőn telefonon beszélt Molnár Gyulával, az MSZP elnökével és mindkettejüknek az a célja, hogy 2017-re elkészítsenek egy közös ajánlatot. Az egyeztetés folyamata higgadt és bölcs lesz – ígérte Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: ki szeretné ábrándítani azokat, akik a tárgyalássorozat hatalmi részleteire kíváncsiak, ugyanis “arról semmit nem fognak megtudni”. Azt is kijelentette, hogy az együttműködés kialakítása során a DK-nak minden technika elfogadható, amit felelősség és bölcsesség vezérel, mert számukra a végeredmény és a politikai tartalom fontos.

Liberálisok: helytelen az alaptörvény módosítása

A Liberálisok elnöke helytelennek tartja az alaptörvény tervezett módosítását. Fodor Gábor hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: határozottan visszautasítják a kezdeményezést, mert az továbbra is értelmetlenül szembemegy az Európai Unióval, élezi a konfliktust és nincs mögötte választói többség.

Az ellenzéki politikus megköszönte a népszavazáson kapott igen szavazatokat, külön kiemelve, hogy Felcsúton 21-en mertek így voksolni. Értékelése szerint ez azt mutatja, hogy pártja elkezdte bázisának építését.

Gratulált a Kétfarkú Kutyapártnak is, üdvözölve, hogy aktív részvételre buzdították az embereket, s szerinte így lehet legyőzni a kormányt.

Az ellenzéki politikus szerint a népszavazás politikai vereség a kormánypártok számára, a 15 milliárd forintos gyűlöletkampány leszerepelt.

A PM által kezdeményezett ellenzéki egyeztetésre úgy reagált: nincsenek ellene, s létezik az előválasztásnak olyan formája, amit támogatnának.

MSZP: a kormányfő foglalkozzon a valós problémákkal is!

Foglalkozzon a valós problémákkal is! – szólította fel az MSZP frakcióvezetője a miniszterelnököt Orbán Viktor napirend előtti felszólalása után hétfőn az Országgyűlésben.

Tóth Bertalan szerint a népszavazás eredménye: 5:3, a választópolgárok többsége, ötmillióan döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a Fidesz által rendezett “értelmetlen, drága és hazug színjátékban”.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a kormányfő győzelemnek állította be az egyértelmű kudarcot, holott a választópolgárok többsége átlátott a szitán, nem hagyta magát félrevezetni. Szerinte az otthnomaradók és az érvénytelenül szavazók is aggódnak Magyarország jövőjéért és biztonságáért.

Ezek az emberek a menekültválság mellett aggódnak az egészségükért, a gyermekeik oktatásáért és a megélhetésükért is – folytatta Tóth Bertalan.

Kijelentette: a kormánynak eddig is minden eszköze megvolt ahhoz, hogy garantálja az ország biztonságát, nincs szükség alaptörvény-módosításra, így az MSZP nem is támogatja azt.

Vona: Orbán Viktor vesztes politikus

Vesztes politikusnak nevezte és lemondásra szólította fel a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn a parlamentben. Vona Gábor szerint Brüsszel a kormányfő – kvótareferendummal kapcsolatos – felelőtlenségét és hibáját kíméletlenül ki fogja használni Magyarországgal szemben.

Az ellenzéki politikus a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, a Jobbik tavasszal javaslatot tett az alaptörvény módosítására. Nem szégyelli magát a miniszterelnök, hogy fél év és 15 milliárd forint elköltése, egy sikertelen népszavazás után előáll ugyanezzel a javaslattal? – kérdezte.

Vona Gábor azt mondta, Orbán Viktor hitelessége, tekintélye, ereje az európai szintéren végletesen megcsappant, nem fogják komolyan venni a brüsszeli bürokraták a kvóta elleni harcban.

A Jobbik-elnök közölte, azok az emberek, akik elutasítják a kvótákat, mégis otthon maradtak, Orbán Viktornak üzentek. Az üzenték: elég volt a durva kampányból, a közpénzek pazarlásából – mondta, majd lemondásra szólította fel a miniszterelnököt.

Hírzóna

Íme a nemzeti konzultáció első négy kérdése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kérdőíven 13 kérdés szerepel majd.

Tovább olvasom

Hírzóna

Az áramhálózatot szabványosítják Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A munkák idején időszakos áramszünet lesz néhány utcában.

Tovább olvasom

Közélet

Csongrád-Csanád megyére változott Csongrád megye neve

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tavaly négyszázezren éltek a 4261,74 négyzetkilométeres területen.

Tovább olvasom

Aktuál