/

Megkezdte a működését a megyei influenza figyelő szolgálat

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Influenza

Magyarország területén, így Csongrád megyében is az országos tisztifőorvos ez év október 3-tól rendelte el az influenzafigyelő szolgálat működtetését. A háziorvosok jelentési kötelezettsége a következő év 20. hetéig tart. A jelentés a heti beteg forgalmi adatokat és az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók számát tartalmazza korcsoportok szerint.

A megyében, a figyelőszolgálatban 54 alapellátási egység lát el feladatot – ez az orvosok 20 százaléka. A jelentési rendszerbe bevont orvosok közül 4 háziorvos úgynevezett „őrszem” (sentinel). Ők azok az orvosok, akik a betegforgalmi adatok mellett rendszeresen – hetente minimum kétszer – végezhetnek virológiai vizsgálatot, melynek nagy jelentősége van a járványt kórokozójának kimutatásában és a területünkön előforduló influenzavírus típus mielőbbi meghatározásában.

Klinikai szempontból fontos különbség az influenza és az egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek általában hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak ilyenkor többnyire a jellemző tünet. A panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával, hirtelen kezdődnek. A hidegrázás vagy borzongás a betegség kezdeti jele lehet. Az első egynéhány napban gyakori a láz, mely akár a 39-39,5 C fokot is elérheti. Az influenza fokozott veszélyt jelent a 60 évesnél idősebb emberekre és a krónikus betegekre is a legyengült immunológiai reakciókészség miatt. A fertőzés egyik legfontosabb szövődménye a tüdőgyulladás. Ez lehet elsődleges, ekkor maga a vírus váltja ki azt, illetve másodlagos, mikor is a vírusfertőzést követően baktériumok okozzák a gyulladásos folyamatot. Fontos azonban tudni, hogy az influenza kezdetekor megkezdett antibiotikus kezelés nem előzi meg a felülfertőződést. Vírusfertőzésről lévén szó, sajnos elsősorban csak tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság (nagy adag C-vitamin). Antibiotikumot csak baktérium okozta szövődmények esetében alkalmaznak.

Az influenza megbetegedések megelőzésének egyetlen adekvát eszköze a védőoltás. Az idei influenza szezonban is lehetősége van a kockázati csoportba tartozó betegeknek ingyenes oltás igénybe vételére. Megyénkben 55000 adag 3 Fluart, a 3 éven aluli gyerekek részére pedig 150 adag Vaxigrip Junior oltóanyag áll rendelkezésre, mely a háziorvosok részére a tervek szerint október 10. és 21. között kerül kiszállításra. A kockázati csoportba tartozó személyek a házi orvosuknál élhetnek a védőoltás lehetőségével. Oltóanyag a 60 éven felüli lakosság számára, a krónikus betegek, várandós kismamák, valamint a szociális otthonok lakói, gondozói és az egészségügyi dolgozók számára ingyenesen biztosítható.

A 2015/2016-os influenza szezonban az influenza aktivitása Csongrád megye területén a 7. hétig alacsony volt, a 8. héten lépte át a járvány küszöböt (100 ezer lakosra több, mint 150 megbetegedés jutott). A 9-10 héten pedig mérsékelt aktivitású járvány alakult ki. Megyénkben a 11. héten csökkent a megbetegedések száma, s került a megbetegedési mutató a járványküszöb alá. A virológiai vizsgálatok során az elmúlt szezonban a B típusú influenza vírus járványt okozó szerepe vált bizonyossá. A kórspecifikus megbetegedésekre jellemző volt, hogy a kisiskolás korú gyermekek (7-11 év) érintettsége volt a legmagasabb. A 9-10. héten megyénk általános iskoláinak 70-80 százalékában az influenza megbetegedések már járványosan fordultak elő.

Előző sztori

Schmuck Erzsébet Szegeden: bérrendezést és többkulcsos SZJA-t sürget az LMP

Következő sztori

Czibere: 1,7 milliárd jut óvodai, iskolai szociális segítő tevékenységre