Megérkezett Csontváry Öreg halásza Szegedre

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

muzeumok_oszi_ejszakaja_sajttaj006kfCsontváry alkotása a Pompeji-kiállítás apropóján vendégeskedik a Fekete házban. Az ikonikus festmény csütörtökön érkezett a Tisza-parti városba, a Múzeumok Őszi Éjszakáján pedig már a látogatók is megtekinthetik.

Csontváry Kosztka Tivadar az Öreg halász című alkotása a Pompeji-kiállítás kapcsán került a szegedi Fekete házba, a kiállítóhely az ikonikus festménnyel szeretné népszerűsíteni a Múzeumok Őszi Éjszakáján is látogatható római kori tárlatot. A kép azért kapcsolódik a Pompeji-tárlathoz, mert a háttérben a Vezúv körvonalai láthatók: a vulkán 79-ben pusztította el a várost.

“Nagyon nagy dolog, hogy Csontváry-képet fogadhatunk a Fekete házban, ez az egyetlen olyan festménye, melyet Pompeji-ben készített. Szeretnénk, ha a festmény tovább növelné a Fekete házban berendezett kiállítások, a gladiátorok világának és a bemutatott pompeji bordélyház-részlet népszerűségét” – mondta Fogas Ottó múzeumigazgató.

A festmény más szempontból is különleges: ha a kép közepére tükröt helyezünk el, két teljesen más alakot látunk magunk előtt. Az alkotás baloldalát tükrözve egy nyugodt idős férfi látható háttérben a békés Vezúvval. Ha azonban a jobb oldalát tükrözzük, egy ördögi figura rajzolódik ki előttünk, háttérben a forrongó vulkánnal.

Rostás Mónika, a múzeum kulturális szervezője elmondta, a szegedi Móra-múzeum azon kevés intézmények közé tartozik, ahol még megtartják az őszi rendezvénysorozatot. Az október 15-i rendezvény zenés hírvivő sétával kezdődik majd a városban, majd templomnyitó szertartással folytatódik. Lesz mécseskészítés, kőfaragás, római mézeskalács-készítés, illetve bemutatják a pompeji leletek restaurálásának menetét, az érdeklődők pedig többek között beleshetnek a római kori szertartások világába is. Az őszi éjszakán mindhárom kiállítóhely nyitva áll a látogatók előtt, egészen 22 óráig.

Előző sztori

Tenisz: ötödik lett Zádori Réka a Masters-döntőben

Default thumbnail
Következő sztori

Megújult a 45-ös számú főút és a 451-es számú főút több szakasza