Közélet

Latorcai: a nemzeti önrendelkezés jelképe a forradalom

Latorcai: a nemzeti önrendelkezés jelképe a forradalom

2016. október 23., vasárnap
Latorcai: a nemzeti önrendelkezés jelképe a forradalom

Az összefogás, a nemzeti önrendelkezés jelképe is az 1956-os forradalom, annak a szimbóluma: egyetlen népet sem lehet hosszú távon arra kényszeríteni, hogy szokásaitól és hagyományaitól elszakítva éljen - mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke vasárnap Budapesten.

A KDNP-s politikus a Széna téren, a II. kerületi önkormányzat '56-os megemlékezésén, a forradalom 60. évfordulóján elmondta, önvizsgálatot kell tartani, hogy kiderüljön, értjük-e, a pesti srácok miért adták az életüket. "Sajnos sokan még ma sem értik a forradalom üzenetét, ami talán nem csoda, hiszen évtizedeken át mást írtak a történelem lapjaira, mást tanultunk az iskolában, és mást mondtak otthon titokban, sokszor csak nagyon halkan suttogva a szülők, a nagyszülők" - fogalmazott. Hozzátette, mások pedig kételkednek a forradalom tisztaságában és vannak olyanok, akik szeretnék elhitetni, hogy az csupán a kommunista értelmiség megmozdulása volt. "Nehéz emlékezni, pedig a Széna téri forradalmáraink nem ősi legendák mitikus szereplői, hanem névvel és arccal rendelkező emberek voltak, akik, akár még ma is köztünk lehetnének" - mondta

Latorcai János

, hozzáfűzve, a felkelők sem hősnek születtek, de vállalták és cipelték azt a terhet, amit akkor a történelem a vállaikra rakott.

Láng Zsolt

(Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere beszédében hangsúlyozta, a jelentős történelmi események örökérvényűek, amelyeket nem szürkíthet el az idő: az 56-os forradalomban harcolók elszántsága az önfeláldozás soha nem múló példája lett. "Mert sokféle volt a személyes indíték, sokféle a jövőkép, de a diktatúra eltakarításának szándéka egy történelmi pillanatra egy oldalon találta a kommunista reformpolitikust és Magyarország börtönből szabadított hercegprímását" - mondta, hozzátéve, hogy ez '56 múlhatatlan értéke, példája és jelentősége a történelemben, amely joggal tekinthető a rendszerváltást követő demokratikus kibontakozás előképének. Szólt arról is, hogy a Széna tér - több kerületi helyszínnel együtt - az ellenállás legendás helyszíne volt. Feladat, sőt küldetés, hogy ezen emlékhelyek ne csak az évfordulókon kapjanak szerepet, hanem a "mindennapok iránymutatóivá" is váljanak. "Mert 1956 arra intett, hogy hazánk érdekében mindenkor tudnunk kell hol a helyünk és mi a feladatunk, hiszen a nemzeti ügyek, kihívások napjainkban is megvannak, melyekben felelős döntést kell hoznunk" - hangsúlyozta Láng Zsolt, hozzátéve, hogy ma nem fegyverrel, önkénnyel fenyegetik az országot, hanem a magyar identitás és kultúra került veszélybe. A rendezvény végén elhelyezték az emlékezés koszorúit a Széna téri emlékműnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.