Kultúra

Közösen énekeltek a rákosligeti és a szegedi Gregor-iskola diákjai

Közösen énekeltek a rákosligeti és a szegedi Gregor-iskola diákjai

2016. október 27., csütörtök
Közösen énekeltek a rákosligeti és a szegedi Gregor-iskola diákjai
gregor_iskolasok_enekelnek003kf

Először szervezett találkozót a rákosligeti és a szegedi Gregor József Általános Iskola a Tisza-parti városban, az apropó nem más volt, mint a névadó előtti tisztelgés. A tanulók a városháza előtt flash mobbal emlékeztek meg a tíz éve elhunyt operaénekesről.

Éppen a mai napon, október 27-én, hogy a szegedi operatársulat tíz éve elveszítette világhírű operaénekesét, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas kiváló művészt,

Gregor Józsefet

. A szeretett és elismert művész nevét két hazai oktatási intézmény őrzi: a rákosligeti ének-zenei általános iskola és a szegedi általános iskola. A tanulók csütörtökön egész napos programmal tisztelegtek a névadó előtt. A városházán, ahol Gregor József 2003-ban átvehette a Szeged díszpolgára címet, a gyerekek énekes-zenés flash mobot tartottak, népdalcsokorral köszöntötték az arra járókat, hívták fel a figyelmet a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjára. "Nagyon jó látni azt az egymásra találást, azt a szellemiséget, melyet a gyerekek ezen a napon átélnek. Megtiszteltetés számunkra, hogy a fővárosi iskola vezetősége is eljött a szegedi találkozóra. Bízunk benne, hogy a mai alkalom egy hagyomány kezdetét is jelenti, hogy ezáltal még szorosabbá fűzhetjük a testvériskolai kötelékünket" - mondta

Pocsai Blanka

, a szegedi általános iskola vezetője. Az intézmény igazgatójától megtudtuk, a tanulók gőzerővel készültek a szabadtéri közös koncertre. A két iskola karnagya között is szoros együttműködés alakult ki, az pedig még inkább az érdekességek sorába emeli a csütörtöki rendezvényt, hogy mindkét intézmény énekkari vezetőjét Krisztinának hívják. Nemcsak zenei programokkal készültek a tanulóknak, a diákok bejárták a Móra-múzeum Pompeji-kiállítását is, majd délután vendéglátással egybekötött intézménybemutatót tartottak a szegedi Gregor-iskolában. Pocsai Blanka a fogadásért köszönetet nyilvánított az intézmény szülői munkaközösségének. Zárásképp délután a fővárosi és a szegedi iskola énekes köszöntést tart a Dóm téri Nemzeti Pantheonban Gregor József mellszobránál, egy-egy koszorút is elhelyeznek a névadó emléktáblájánál. A napot végül a Korzó Zeneházban Gregor-emlékkoncerttel búcsúztatják. "Egy különleges felajánlást is tartogatott a mai nap, hiszen a művész özvegye felajánlotta a két iskola számára hagyatékmegőrzés céljával Gregor díjait, elismeréseit. Ez nagyon megtisztelő számunkra, s bízunk benne, hogy ez a küldetés tovább erősíti az iskolák közötti kapcsolatot." Pocsai Blanka azt is hozzátette, a jövőben szakmai párbeszéd veszi kezdetét az intézmények között, a két iskola szeretné megosztani egymással módszertani jó gyakorlatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.