/

Közösen énekeltek a rákosligeti és a szegedi Gregor-iskola diákjai

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gregor_iskolasok_enekelnek003kfElőször szervezett találkozót a rákosligeti és a szegedi Gregor József Általános Iskola a Tisza-parti városban, az apropó nem más volt, mint a névadó előtti tisztelgés. A tanulók a városháza előtt flash mobbal emlékeztek meg a tíz éve elhunyt operaénekesről.

Éppen a mai napon, október 27-én, hogy a szegedi operatársulat tíz éve elveszítette világhírű operaénekesét, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas kiváló művészt, Gregor Józsefet. A szeretett és elismert művész nevét két hazai oktatási intézmény őrzi: a rákosligeti ének-zenei általános iskola és a szegedi általános iskola. A tanulók csütörtökön egész napos programmal tisztelegtek a névadó előtt.

A városházán, ahol Gregor József 2003-ban átvehette a Szeged díszpolgára címet, a gyerekek énekes-zenés flash mobot tartottak, népdalcsokorral köszöntötték az arra járókat, hívták fel a figyelmet a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjára. “Nagyon jó látni azt az egymásra találást, azt a szellemiséget, melyet a gyerekek ezen a napon átélnek. Megtiszteltetés számunkra, hogy a fővárosi iskola vezetősége is eljött a szegedi találkozóra. Bízunk benne, hogy a mai alkalom egy hagyomány kezdetét is jelenti, hogy ezáltal még szorosabbá fűzhetjük a testvériskolai kötelékünket” – mondta Pocsai Blanka, a szegedi általános iskola vezetője.

Az intézmény igazgatójától megtudtuk, a tanulók gőzerővel készültek a szabadtéri közös koncertre. A két iskola karnagya között is szoros együttműködés alakult ki, az pedig még inkább az érdekességek sorába emeli a csütörtöki rendezvényt, hogy mindkét intézmény énekkari vezetőjét Krisztinának hívják.

Nemcsak zenei programokkal készültek a tanulóknak, a diákok bejárták a Móra-múzeum Pompeji-kiállítását is, majd délután vendéglátással egybekötött intézménybemutatót tartottak a szegedi Gregor-iskolában. Pocsai Blanka a fogadásért köszönetet nyilvánított az intézmény szülői munkaközösségének.

Zárásképp délután a fővárosi és a szegedi iskola énekes köszöntést tart a Dóm téri Nemzeti Pantheonban Gregor József mellszobránál, egy-egy koszorút is elhelyeznek a névadó emléktáblájánál. A napot végül a Korzó Zeneházban Gregor-emlékkoncerttel búcsúztatják. “Egy különleges felajánlást is tartogatott a mai nap, hiszen a művész özvegye felajánlotta a két iskola számára hagyatékmegőrzés céljával Gregor díjait, elismeréseit. Ez nagyon megtisztelő számunkra, s bízunk benne, hogy ez a küldetés tovább erősíti az iskolák közötti kapcsolatot.” Pocsai Blanka azt is hozzátette, a jövőben szakmai párbeszéd veszi kezdetét az intézmények között, a két iskola szeretné megosztani egymással módszertani jó gyakorlatait.

no images were found

Előző sztori

Lovat mentettek tegnap reggel a hódmezővásárhelyi tűzoltók

Következő sztori

Lázár: a következő időszakban nem lesz szükség a letelepedési kötvényre (FRISSÍTVE)