Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyház

Kezdődnek a Protestáns Napok Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

emlekezo_istentisztelet001kf

A keresztény hit megújítását ünneplik a protestánsok Szegeden is, a reformáció emléknapjáig tartó igehirdetések témája idén Jézus reformációja lesz.

Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes 1517. október 31-én függesztette ki a wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontba foglalt téziseit, amelyeket az egyház megreformálása érdekében tett közzé. Erre emlékezve minden esztendőben Protestáns Napokat rendeznek Szegeden, amelyhez minden protestáns felekezet bekapcsolódik Szegeden, a kis- és a nagyobb történelmi egyházak is. Eredetileg az evangélikus, református, baptista és metodista együttműködést jelentette a program, ez azóta kibővült kisebb felekezetekkel is, így például az evangéliumi pünkösdi közösséggel – tudtuk meg Juhász Andrástól, a Szeged-Kálvin Téri Református Egyházközség lelkipásztorától, a Csongrádi Református Egyházmegye esperesétől.

juhasz_andras01_gs

A szervezésnél arra igyekeznek hangsúlyt fektetni, hogy mivel Szegeden a reformátusok vannak legnagyobb létszámban a protestáns felekezetek hívei közül, ezért a záró alkalom mindig a Honvéd téren volt, ott tartják hagyományosan az október 31-ei alkalmat. Ez Juhász András szerint változhat, például a Reformáció Emlékévében egy emlékművet szeretnének állítani a Kálvin téri kakasos templomnál, amelynek a felavatását 2017. október 31-én tervezik. A Protestáns Napok igehirdetőinek a kiválasztásakor pedig azt veszik figyelembe, hogy ne feltétlenül az érkezzen az adott templomba igehirdetőnek, aki az előző évben is volt, továbbá saját felekezet templomában ritkán prédikálnak, általában vendég lelkipásztorok vannak.

Kérdésünkre Juhász András elmondta, volt olyan év, amikor más településekről hívtak igehirdetőket, de azt tapasztalták, hogy a hívek a szomszédos, de helyi gyülekezet lelkipásztorát szeretnék hallgatni. Idén Kereskényi Sándor református lelkipásztor felvetése nyomán Jézus reformációjáról beszélnek ezeken az alkalmakon, a hegyi beszédben található téziseket, antitézisek veszik számba az igehirdetéseken.

Pénteken 18 órakor a Baptista Imaházban Kereskényi Sándor református lelkipásztor hirdet igét, szombaton 18 órakor az evangélikus templomban Czagány Gábor református lelkipásztor. Vasárnap szintén 18 órától a Kálvin téri református templomban Sztupkai Mihály metodista lelkipásztor lesz az igehirdető, hogy a Protestáns Napok zárásaként a Honvéd téri református templomhoz várják a híveket, ahol 17.45-től Abádi Benedek és Szegedi Kiss István szobrát koszorúzzák meg a protestáns gyülekezetek kórusainak szolgálatával, majd 18 órakor Reformációi emlékistentisztelet lesz úrvacsorai közösséggel. Ezen az alkalmon Cserháti Sándor evangélikus lelkipásztor hirdet igét.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál