Közélet

Hitelesítették a vegyi üzemről szóló népszavazási kezdeményezés kérdését Algyőn (FRISSÍTVE)

Hitelesítették a vegyi üzemről szóló népszavazási kezdeményezés kérdését Algyőn (FRISSÍTVE)

2016. október 17., hétfő
Hitelesítették a vegyi üzemről szóló népszavazási kezdeményezés kérdését Algyőn (FRISSÍTVE)
pongracz_sajttaj005kf

Hitelesítette a választási bizottság az Algyőre települni kívánó görög vegyi üzem kapcsán benyújtott népszavazási kezdeményezés kérdését. Amennyiben nem támadják meg azt a megadott határidőn belül, a helybéliek dönthetnek a kormány által kiemelt projektként kezelt, 4 milliárdos, első körben 55 munkahelyet teremtő beruházásról. Az üzem kapcsán Szűcs Szilveszter KDNP-s FB-tag a képviselő-testülethez fordult, azt kérve, tartsanak népszavazást a kérdésben, majd egy algyői lakos a jegyzőnél kezdeményezte ugyanezt, ezt a kérdést hitelesítették.

„Akarja-e Ön, hogy a K&P Chem Kft. az Algyő 01747/9 helyrajzi számú ingatlanon háztartás-vegyipari alapanyagokat előállító üzemet létesítsen?” – ez a kérdés szerepelt abban a népszavazás kiírása iránti kérelemben, amit szeptember 5-én nyújtottak be Algyő nagyközség jegyzőjéhez. A létesítendő üzem kapcsán Algyő képviselő-testületéhez fordult

Szűcs Szilveszter

, a KDNP Algyő Nagyközségi Szervezetének elnöke, mint a Gyevitur NKft. felügyelőbizottságának tagja. Szerinte a Borbála fürdő túl közel helyezkedik el a tervezett vegyi üzemhez, s levelében azt kérte, hogy a testület rendeljen el népszavazást a kérdésben. Információink szerint a levél megérkezését követően nagyjából egy óra múlva

Jánossy Attila Zsolt

algyői lakos fordult népszavazási kérelemmel a jegyzőhöz, szó szerint ugyanazt a kérdést feltéve, mint amit Szűcs javasolt a képviselő-testületnek. Szűcs Szilveszter arról tájékoztatta portálunkat cikkünk megjelenése után, hogy Algyő jegyzője levélben válaszolt neki, hogy kérését nem veszi a testület napirendre, tekintve, hogy a népszavazási kérdést beadta Jánossy Attila algyői lakos, és amíg a Helyi Választási Bizottság nem bírálja el a kérdést, addig a testület érdemben nem foglalkozik beadvánnyal. Hangsúlyozta, levelét nem a jegyzőnek, hanem az önkormányzatnak, azon belül is a képviselőknek címezte, azzal nem kívánt a népszavazás szervezője lenni, csupán egy kéréssel fordult a testülethez.

A kezdeményezés mellé állt a helyi Fidesz-frakció

,

Pongrácz Tamás

azt közölte akkor portálunkkal az ügy kapcsán, hogy azok az algyői lakosok, akik hozzájuk fordultak kérdéseikkel, mind aggodalmukat fejezték ki az üzem létesítésével kapcsolatban. „Az álláspontunk az, hogy továbbra is támogatjuk a beruházás megvalósulását, de azt gondoljuk – egyetértve a lakossági kezdeményezéssel –, hogy ez a terület földrajzilag túl közel van az általános iskolához és az új lakóparkhoz is. Mindenféleképpen azt szeretnénk kezdeményezni, hogy máshol valósuljon meg a beruházás” – jelentette ki akkor a politikus.

Kassné Bakó Ildikó

elmondása szerint szeretett volna méréseken alapuló valós adatokat látni az egyéb üzemek károsanyag-kibocsátásáról, de állítása szerint ilyen információkat nem kapott.

Gonda János

pedig a közeli fürdő, horgásztó és örökös ökoiskola jövője miatti aggodalmait fejtegette, szerinte a vegyi üzem veszélyeztetné ezek népszerűségét.

Molnár Áron

, Algyő polgármestere a SZEGEDma.hu-nak cáfolta, hogy nem kaptak volna megfelelő tájékoztatást a lakosok, hiszen több fórumot is tartottak, a képviselő-testület ülései megtekinthetőek a világhálón, ahol szintén viták voltak a kérdésről, illetve a polgármesteri hivatalban is nyújtottak tájékoztatást annak az 1-2 lakosnak, aki érdeklődött. Ahogy szeptember közepén mondta, szerinte a népszavazási kezdeményezéssel azok érzelmeire apellál a Fidesz-frakció, akik nem tájékozódtak körültekintően a témában. „Az algyői építési szabályzatnak a képviselő-testület többsége által támogatott júliusi módosítása adta meg a lehetőséget, hogy erről a cégről beszéljünk. Ha nem lettek volna ilyen gátló tényezők, akkor Algyő kénytelen lett volna tudomásul venni a beruházást. Így is azt gondolom, többet tudtunk beleszólni ebbe a dologba, mint amennyire általában egy magyar település beleszólhat” – fogalmazott. A jogszabályoknak megfelelően a nagyközség

holnapján

is közzétette az Algyői Helyi Választási Bizottság (AHVB) határozatát október 10-én, ami ellen onnantól számítva 15 napon belül a Szegedi Törvényszéknek címzett bírósági felülvizsgálati kérelmemmel lehet élni az AVHB-nél a határozat ellen.

Előzmények:

Májusban 3 órán keresztül vitáztak

a témáról, majd

lakossági fórumot tartottak

, később

júniusban is a testület előtt volt az anyag

, végül

júliusban módosította a képviselő-testület a helyi építési szabályzatot

, ami ahhoz volt szükséges, hogy az ipari parkba betelepülni kívánó görög vegyi üzem tervezése megkezdődhessen. A témában

szeptember közmeghallgatás

is volt a településen. A több hónapja tartó hercehurca hátterében az áll, hogy az üzem veszélyes minősítésű, azért felső küszöbértékes, mert a területen bizonyos mennyiség felüli etoxi-alkoholt tárolnának. Ez egy nem éghető, nem robbanásveszélyes anyag, de a környezetre káros, nehezen bomlik le. Az Algyőre tervezett üzemben folyékony kén oxidációjával és egyéb kémiai folyamatokkal egy olyan hangsúlyozottan nem éghető folyadékot hoznának létre, aminek habzásnövelő hatása van, ez kerülne később egy másik gyárban a tusfürdőkbe. A négymilliárdos beruházás keretében 55 új munkahely létesülne Algyőn, de a befektető kilátásba helyezte, hogy innovációs részleget is a Szegedhez közeli nagyközségbe telepítene, ami további 20-30 munkahelyet jelentene. A négymilliárdos beruházást a kormány kiemelt stratégiai fontosságúvá nyilvánította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.