Kultúra

Hintalovakkal telt meg a Móra Ferenc Múzeum + FOTÓK

Hintalovakkal telt meg a Móra Ferenc Múzeum + FOTÓK

2016. október 14., péntek
Hintalovakkal telt meg a Móra Ferenc Múzeum + FOTÓK
hintalo_kiallitas004kf

Hűségparipák népesítették be a Móra-múzeum kupolacsarnokát, Ladó Mária és Tóth Ferenc gyűjteményének kétszáz darabját tekinthetik meg az érdeklődők.

Hintalovak vették át az uralmat a szegedi Móra Ferenc Múzeum kupolacsarnoka felett: több mint 200 hintaló, hintalovas képeslap, fotó, ereklye költözött a Kultúrpalotába. Találunk közöttük 1-2 centiméteres darabokat, karácsonyfadíszeket, dísztárgyakat és festményeket is. A legrégebbi tárgy 1850-ből származik: egy papírmaséból készült karácsonyfadíszről van szó. A lovaglásra alkalmas hintalovak között feltűnik eredeti lószőrrel borított egyed és fából faragott, műanyagból készített lovacska is. A tárgyak a világ számos országából származnak: találunk közöttük amerikai, kanadai, angol, francia, finn, német példányokat is. Négy, különböző méretű hintalovat pedig a lelkes látogatók akár ki is próbálhatnak: a kisbabáknak szánt minihintalótól kezdve a legnagyobb, „szőrös” hintalóig, mely 150 kilogrammig bárkit elbír. Az első hintaló az 1600-as évek elején Angliában jelent meg:

I. Károly

, későbbi angol uralkodó számára készült. A király ugyanis gyermekkorában mozgásszervi problémákkal küzdött, 3 éves korában még járni sem tudott. Így kapott ajándékba egy hintalovat, melynek köszönhetően 1625-ös koronázására már kiváló lovassá vált. A hintalovak azóta is óriási népszerűségnek örvendenek világszerte. A Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállításának anyagát

Ladó Mária

és

Tóth Ferenc

gyűjteményéből rendezték, akik immáron huszonöt éve gyűjtenek hintalovakat. Jelenleg körülbelül 2500 darabból áll a gyűjteményük, melyben a hintalovak mellett mindenféle tárgy megtalálható, mely a hintalovakkal kapcsolatos. A „Hűségparipák – Hintalovak a gyermekkortól a felnőttkorig” című kiállítás december 31-ig látogatható minden nap 10-18 óra között a Móra-múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.