Hintalovakkal telt meg a Móra Ferenc Múzeum + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hintalo_kiallitas004kf

Hűségparipák népesítették be a Móra-múzeum kupolacsarnokát, Ladó Mária és Tóth Ferenc gyűjteményének kétszáz darabját tekinthetik meg az érdeklődők.

Hintalovak vették át az uralmat a szegedi Móra Ferenc Múzeum kupolacsarnoka felett: több mint 200 hintaló, hintalovas képeslap, fotó, ereklye költözött a Kultúrpalotába. Találunk közöttük 1-2 centiméteres darabokat, karácsonyfadíszeket, dísztárgyakat és festményeket is. A legrégebbi tárgy 1850-ből származik: egy papírmaséból készült karácsonyfadíszről van szó.

A lovaglásra alkalmas hintalovak között feltűnik eredeti lószőrrel borított egyed és fából faragott, műanyagból készített lovacska is. A tárgyak a világ számos országából származnak: találunk közöttük amerikai, kanadai, angol, francia, finn, német példányokat is. Négy, különböző méretű hintalovat pedig a lelkes látogatók akár ki is próbálhatnak: a kisbabáknak szánt minihintalótól kezdve a legnagyobb, „szőrös” hintalóig, mely 150 kilogrammig bárkit elbír.

Az első hintaló az 1600-as évek elején Angliában jelent meg: I. Károly, későbbi angol uralkodó számára készült. A király ugyanis gyermekkorában mozgásszervi problémákkal küzdött, 3 éves korában még járni sem tudott. Így kapott ajándékba egy hintalovat, melynek köszönhetően 1625-ös koronázására már kiváló lovassá vált. A hintalovak azóta is óriási népszerűségnek örvendenek világszerte.

A Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállításának anyagát Ladó Mária és Tóth Ferenc gyűjteményéből rendezték, akik immáron huszonöt éve gyűjtenek hintalovakat. Jelenleg körülbelül 2500 darabból áll a gyűjteményük, melyben a hintalovak mellett mindenféle tárgy megtalálható, mely a hintalovakkal kapcsolatos.

A „Hűségparipák – Hintalovak a gyermekkortól a felnőttkorig” című kiállítás december 31-ig látogatható minden nap 10-18 óra között a Móra-múzeumban.

Előző sztori

Ganxsta Zolee Nostradamusként lép a BFMK színpadára

Default thumbnail
Következő sztori

Megtartotta alakuló ülését az új horvát parlament

Legutóbbi hasonló cikkek