Közélet

Elemzők: váratlan fordulat a Jobbik politizálásában

Elemzők: váratlan fordulat a Jobbik politizálásában

2016. október 19., szerda
Elemzők: váratlan fordulat a Jobbik politizálásában

Elemzők szerint váratlan fordulat állt be a Jobbik politizálásában azzal, hogy az ellenzéki párt elnöke kedden a letelepedési kötvény megszüntetését kérte a miniszterelnöktől az alkotmánymódosítás támogatásáért, hiszen egészen a közelmúltig úgy tűnt, megszavazzák a módosítást.

Lánczi Tamás

, a Századvég vezető elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában azt mondta: a Jobbik "a semmiből" állt elő egy új feltétellel, noha korábban a párt kezdeményezte és próbálta napirenden tartani az alkotmánymódosítást.

Fodor Csaba

, a Nézőpont Intézet ügyvezetője a műsorban felhívta a figyelmet: korábban

Vona Gábor

is arról beszélt, hogy a kötelező betelepítési kvóta elutasítását nemzeti ügyként kell kezelni, most pedig az látható, hogy éppen ő próbálja pártpolitikai kérdéssé tenni. Az elemző szerint a Jobbik fogást keres a témán, amelyben "alig volt hangja" az elmúlt másfél évben.

Lánczi Tamás

szerint a Jobbik "casus bellit" keresett, amivel kirobbanthatja a vitát a kormánnyal és "kifarolhat" az alkotmánymódosításból. Aki ilyen feltételt támaszt, az valójában nem akarja megszavazni a módosítást - tette hozzá. Szerinte az ellenzéki párt próbál "felkapaszkodni a politikai színpadra", és ehhez minden eszközt megragad, akár azt is, hogy "megpróbálja szabotálni" az alaptörvény-módosítást.

Fodor Csaba

úgy értékelt:

Vona Gábor

részéről egy érdekes kísérlet indult el, aminek a hátterében az áll, hogy ha már a Fidesz-KDNP szavazótáborát a pártja nem tudja "megbolygatni", akkor bizonyos politikai tömböknek próbál szimpatikusabb lenni, és "adja magát" a balliberális tábor vagy az abból kiábrándultak köre. Jelezte: bár "szavakban" a nem szavazat mellett kampányolt a Jobbik, nem hatékonyan, mivel ahogy a népszavazás részvételi adataiból kiderül, ahol a párt az országos átlagnál jobban beágyazott, az országos átlagnál alacsonyabb volt a részvétel.

Lánczi Tamás

megjegyezte: szerinte

Vona Gábor

keresi azokat a témákat, amelyekben a miniszterelnökkel tud konfliktusba kerülni, mert úgy véli, hogy ez őt erősíti. Feltette a kérdést: szabad-e egy ilyen fontos kérdésben, a migráció ügyében kockáztatni azért, hogy a Jobbik elnöke megmutathassa, képes "borsot törni"

Orbán Viktor

orra alá. Jelezte: ezt rövid távú, taktikai szempontnak gondolja, amivel lehet, hogy a saját szavazóit össze is zavarja a pártelnök. Emlékeztetett arra, hogy

Vona Gábor

korábban hazaárulónak nevezte azokat, akik nem szavazzák meg feltétel nélkül az alkotmánymódosítást, ezt szerinte biztosan a fejére olvassák a kormánypártok.

Fodor Csaba

felvetette: kérdés, hogy azok a jobbikosok hogyan reagálnak a pártnak erre a lépésére, akik nemzeti ügyként tekintenek a kvóta elutasítására, elbizonytalanodnak-e abban, hogy mit képvisel a pártjuk ebben a kérdésben.

Lánczi Tamás

úgy összegzett: ha a Jobbik csak baloldali szavazókat akar gyűjteni, és ezért akar "kibújni" a módosítás megszavazása alól, akkor ki fog tartani a mostani álláspontja mellett, "ürügyeket fog találni"; de ha csak az volt a céljuk, hogy magukra irányítsák a média figyelmét, akkor végül születhet megegyezés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.