/

Dedikációk rajzolják ki Radnóti Facebook-profilját + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

biro-balogh_tamas_konyvbemutato003kf

Bíró-Balogh Tamás új kötetét mutatták be Szegeden. A kutató 614 dedikációt gyűjtött össze Radnótitól, a másfél évtizedes munka eredménye egy vastag kötet lett.

A dedikáció egy műfaj, funkciója azonos a levéllel, terjedelme rövidebb – mondta Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész a Somogyi-könyvtárban. Minden bizonnyal hihetünk neki, Könyvvel üzenek néked. Radnóti Miklós dedikációi című frissen megjelent kötetében 614, a költőhöz köthető bejegyzést gyűjtött össze. A másfél évtizedes kutatást összegző munkáról a szerző Szilasi László íróval és Koniorczyk Zita egyetemi hallgatóval beszélgetett.

Egy dedikáció nem kevés információt rejt, megtudhatjuk belőle, hogy Radnóti kivel találkozott, milyen viszonyban volt az adott személlyel, hol járt és mikor a sorok írása idején. „A költő Facebookját is megkapjuk a dedikációval: kiderül, hogy kik voltak az ismerősei, mit írt az üzenőfalára, sőt a barátai törlése is látható” – magyarázta. Az utóbbira példa egy szegedi pályatársa, Berczeli Anzelm Károly által küldött négy kötet, amit saját (a másik költő nevében írt) bejegyzéseivel ajándékozott tovább. A vészkorszak idején már szinte egyáltalán nem jelenhetett meg nyilvános felolvasásokon Radnóti, így a dedikációi száma is lecsökkent, csupán egyetlen egy eset ismert, amikor a Vajda János Társaság ajándékba adta tagságának kötetét, s egyben a költő is ott lehetett.

biro-balogh_tamas_konyvbemutato007kf

Rengeteg kérdés merült fel az irodalomtörténészben, miközben azt kutatta, hogy kinek szól az adott dedikáció. Müller Miklós szegedi fotóst miért nevezte Pepinek? Szerb Antal látens homoszexualitására utalt, mikor „nemi félelemmel”, az előbbi szót aláhúzva, dedikálta kötetét? – ezekre egyelőre még nincs pontos válasz.

Azt viszont tudni lehet, hogy saját kötetével „mutatkozott be” Szegeden, a dedikáció dátumai segítségével pontosan tudhatjuk, hogy melyik nap járt legelőször Zolnai Bélánál, vagy Sík Sándornál. Bíró-Balogh hozzátette, egyértelmű, hogy ezt nem dicsekvésként tette, csak így próbálta legitimálni jelenlétét a városban. Erős bizalmi viszonyról árulkodnak azok a dedikációk, amelyek az Újmódi pásztorok éneke című könyv példányaiba a költő perbefogása után kerültek, hiszen ezen darabokat is el kellett volna kobozni. Az 1931-es könyvből a Somogyi-könyvtárnak is van, ezt maga a szerző küldte be, s aprólékosan, kézzel leírta a verseskötet hányattatott sorsát. Aláírni viszont „elfelejtette”.

biro-balogh_tamas_konyvbemutato005kf

A gyűjtésben nagyon sokat jelentett Radnóti Miklósné segítsége, akivel telefonon tartották a kapcsolatot. Ő emlékezett még a barátokra, személye ajtókat nyitott a kutató számára. Bíró-Balogh közösségi oldalon közzétett felhívásának köszönhetően is több kötet előkerült, de a gyűjtőkkel nehezebb dolga volt. Sokan örömmel segítettek, de találkozott olyannal is, aki elárulta, van 50 dedikált kötete Radnótitól… de nem adja oda.

A zárkózottság nem a rosszindulat jele: egyre értékesebbek a költők dedikációi, bár ez is olyan, mint a tőzsde árfolyama: egyszer fent, egyszer lent. Megemlített egy Radnóti-dedikációt, ami két szóból állt, 7 millió forintért kelt el, azaz szavanként 3,5 millióért. Nem meglepő módon egyre több hamisítvány bukkan fel, a leggyengébbek elbuknak azon, hogy nem ismeri készítője az író, vagy költő életrajzát, az igazán profik viszont már a grafológiai szakembert is megfizetik.

Könyvvel üzenek néked. Radnóti Miklós dedikációi című kötetet egyelőre még ingyen dedikálja a szerző. Talán 100 év múlva unokáink nagyon fognak örülni a polcról levett példánynak. Ellentétben Szilasi első regényében, a Szentek hárfájábn található dedikációk vizsgálóival. Ugyanis a szegedi író helyszínként a tulajdonos születési helyét írta be, így perceken belül teleportálhatott Körmendről Mátészalkára. Legalábbis, ha elhisszük azt, ami a lapokra van írva.

no images were found

Előző sztori

A menekültek visszafogadásáról szóló egyezményt között az EU Afganisztánnal

Következő sztori

Kosárlabda: idén ismét megpróbálja a bravúrt a Szedeák