Gazdaság

Az idén 0,4 százalék alatt lesz az infláció

Az idén 0,4 százalék alatt lesz az infláció

2016. október 11., kedd
Az idén 0,4 százalék alatt lesz az infláció

A kormány konvergenciaprogramja az egész évre 0,4 százalékos átlagos inflációt várt, a most publikált adatok alapján valamivel ez alatt lesz - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált adatai szerint a fogyasztói árak szeptemberben átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva pedig átlagosan 0,2 százalékkal nőttek. Január-szeptemberben átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest. A helyettes államtitkár kifejtette, az adatok összhangban vannak a várakozásokkal. Az év utolsó harmadában, negyedében picit fel fog gyorsulni az infláció, de az inflációs környezet továbbra is visszafogott. Az élelmiszerárak a helyettes államtitkár szerint kiegyensúlyozottak, gyors növekedésnek egyáltalán nem látni jelét. A sertéshús esetében a kereskedők az áfacsökkentést nagyrészt átengedték a fogyasztóknak, a sertéshús ára még szeptemberben is több mint 10 százalékkal az eredeti ár alatt volt. A nemzetközi kereslet növekedésének ugyanakkor van egy pici árfelhajtó ereje, számítani lehet arra, hogy lassú, de nem nagy emelkedés kezdődhet - mondta Balogh László. Arra a kérdésre, felgyorsulhat-e annyira az infláció, hogy a jegybanknak közbe kell avatkoznia, kifejtette: az inflációs folyamatok elég jól beláthatóan akár a jövő év közepéig semmiféle drámai változást nem mutatnak. A szaktárca nagyon lassú, enyhe növekedéssel számol, ami még mindig az 1 százalékos tartomány környékén van. Nem lát semmi olyan jelet, ami a jegybankot bármilyen módon a monetáris politika változtatására sarkallná - mondta a helyettes államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.