A szén-monoxid veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem és a gázszolgáltató + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

katasztrofavedelem_sajttaj008kf

Évek óta okoznak akár halálos gázbaleseteket is a rosszul kialakított kivezetések, a hibás berendezések és más problémák Szegeden. A Dégáz és a katasztrófavédelem együtt figyelmeztet a veszélyekre.

Már idén is 8 gázmérgezéses eset fordult elő Csongrád megyében és Szegeden – s ezek csak azok, amikről a gázszolgáltató is értesült, mert a PB-gázpalackra kötött berendezések baleseteiről nem tudnak. A katasztrófavédelem és az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. is elengedhetetlennek tartja, hogy a fűtési szezonban a lakosság minél többet megtegyen saját biztonságáért.

Rókus Imre alezredes, a hatósági szolgálat vezetője foglalkozik a szén-monoxidos ügyekkel.
Szén-monoxidmérgezés nem egy okból fakadhat. Előfordulhat, hogy nem megfelelő a kialakítása a gázos eszközöknek, vagy ezek nincsenek megfelelően karbantartva, így nem bírja megfelelően elvezetni a káros anyagokat. Ezek a berendezések jellemzően kis légterű helyiségekben – például fürdőszobákban – működnek. PB-gázról üzemeltetett eszközökkel is lehet probléma, tavaly egy halálos esetet is okozott egy ehhez kapcsolódó baleset. Szintén nem példa nélküli, hogy a csövet madarak rakták tele gallyal, s így eldugult.

Súlyos bajokat okoz, ha nem elegendő a levegő utánpótlása. Ez előfordulhat, akkor mikor télen a hideg bejön az ablakon, ezért lezárják a szélét, vagy műanyagra cserélik a régi nyílászárót. A kémény nem megfelelő kialakítása is eredményezett szén-monoxidmérgezést, volt, hogy a kivezetés csak egy homlokzaton található fémcsövet jelentett, a nem megfelelő huzat miatt pedig nem tudott távozni az égéstermék.

A legjobb megoldás a megelőzés: segítsük a kéményseprőt, hogy évente, kétévente elvégezhesse az ellenőrzést, majd a feltárt hibákat javíttassuk ki, rendszeresen tisztítsuk, tartsuk karban az eszközöket, a friss levegő utánpótlását biztosítsuk, esetleg vásároljunk szén-monoxid-érzékelőt.

katasztrofavedelem_sajttaj006kf

„Fontos, hogy szabályosan kialakított gázrendszerünk legyen, amelyet rendszeresen karbantartunk” – tette hozzá Mórocz Ferenc, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. szegedi üzemegység vezetője. Megjegyezte, a légtér nagysága határozza meg a mérgezés bekövetkeztét, egy kis fürdőszoba esetében ez akár néhány perc alatt bekövetkezhet. A légtérbe kötött páraelszívókkal is érdemes vigyázni, ezek több száz köbméter levegőt tudnak kiáramoltatni, de közben levegő utánpótlás kell, mert a kéményen keresztül jön vissza a levegő – a szénmonoxiddal együtt.

Vegyes tüzelésű fűtés, vagy nem megfelelő teljesítményű kémény is probléma, a nyílt és zárt égésterű berendezéseket is karban kell tartani. A beállítás, a beszabályozás is fontos, ügyeljünk az adott készülék megfelelő használatára – a gáztűzhely nem fűtésre készült. Gyakori probléma az engedély nélküli bővítés, a készülékcsere, a gázterv nem véletlenül elengedhetetlen.

Szegeden 144 ezerből 22 ezer háztartás kérte a felülvizsgálatot, fele olyan egyéni fogyasztó, aki fűtésre, főzésre is használja a gázt. Még 1400 lakásnyi elmaradásuk van, de teljesítik az igényeket, s hamarosan minden a tervek szerint fog haladni. Összesen 425 műszaki biztonsági felülvizsgálatot kértek idén, ez nagyon kevés Mórocz Ferenc szerint. Pedig jelentős számú ingatlant érint a probléma, több mint 50 társasházi vezetéket kellett csak 2016-ban lekapcsolni Szegeden, most is 11 ház van gázszolgáltatás nélkül, ez 220 felhasználót érint. Rókus Imre hozzátette, lehet felülvizsgálatot kérni a katasztrófavédelemtől, ők egy szakértőt kirendelnek ez esetben, de eddig senki nem kívánt élni a lehetőséggel.

Default thumbnail
Előző sztori

Nanoszerkezeteket vizsgáló kutatási program indult a Szegedi Tudományegyetemen

Default thumbnail
Következő sztori

Kortárs felolvasószínházi előadásokkal ünneplik a délvidéki magyar színjátszás napját

Legutóbbi hasonló cikkek