Kultúra

A reformációról tartottak előadást az Emlékpontban

A reformációról tartottak előadást az Emlékpontban

2016. október 7., péntek
A reformációról tartottak előadást az Emlékpontban
1007_Ref_04

Pénteken hangzott el az Emlékpontban a közgyűjtemény és a Hetednapi Adventista Egyház Jézus élete című kiállításához kapcsolódó előadássorozat zárásaként a jövőre ötszáz éves reformációról szóló előadás.

Az Emlékpont galériájában időközben már a három kiállító alkotóművész műveivel együtt látható az a százharminc rajz, amelyet a helyi iskolások készítettek a kiállítás témájában kiírt pályázatra. Előadásában

Tokics Imre

, az Adventista Teológiai Főiskola tanszékvezetője

Luther Mártonról

szólva kijelentette: a bölcsész pályára készülő fiatalember tizennyolc évesen vette kezébe először a Bibliát, és amikor 1505-ben az erfurti egyetemről hazafelé tartva az erdőben egy viharba került, s az útjába kerülő fákat villámok elé döntötték, fogadalmat tett: ha a vihart túléli, Istennek szenteli életét. A vihar elmúlt, az egyetemen eredményes hallgató szakított addigi életével, pénzét szétosztotta és az erfurti ágostonos szerzetesrend kolostorába vonult, pappá 1507-ben szentelték. Teológus professzor lett a wittenbergi egyetemen, ahol kidolgozta híres kilencvenöt tételét, amelyet a wittenbergi vártemplom kapujára 1517. október 31-én tűzött ki, innentől számítjuk a reformáció kezdetét.

Luther

– bár őt magát nem szoktuk forradalmárnak tekinteni – cselekedete annyiból forradalmi volt, hogy az általa felfedezett újat, hogy ha bajban vagyok, vagy ha örömöm van, közvetlenül istenhez fordulhatok, nem volt hajlandó a réginek alávetni. Az előadó szólt arról is, hogy fontosnak tartja, hogy a fiatalok egy-egy bibliai témát rajzban is kifejezzenek és az Emlékpont kiállításán látható gyermekrajzok sokat jelenthetnek majd nemcsak szüleiknek, hanem nekik maguknak is, ha felnőttként újra kezükbe veszik ezeket az alkotásokat. A rajzpályázat eredményhirdetésére október 12-én 15 órakor kerül sor az Emlékpont galériájában, ahol minden pályázó oklevél- és könyvjutalomban részesül, a legjobbak pedig pénzdíjat kapnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.