Közélet

A következő években 50-100 milliárd forint áramlik digitális eszközbeszerzésre az oktatásba

A következő években 50-100 milliárd forint áramlik digitális eszközbeszerzésre az oktatásba

2016. október 6., csütörtök
A következő években 50-100 milliárd forint áramlik digitális eszközbeszerzésre az oktatásba

A következő években 50-100 milliárd forint áramlik digitáliseszköz-beszerzésre az oktatásba - mondta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos a Digitális gazdaság - kihívások a munka világában címmel megrendezett konferencia szünetében, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökével tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Deutsch Tamás

kérdésre válaszolva hangsúlyozta: sok az ilyen eszközökkel jól felszerelt iskola, ugyanakkor sok olyan intézmény is van, ahol hiány van ezekből, de "ez a probléma az előttünk álló valamivel több mint három esztendőben meg fog oldódni". Fontosnak nevezte a digitális alapismeretek terjesztését és az informatikus szakemberek képzését is. Hangsúlyozta: nem csupán az a cél, hogy a mainál többen jelentkezzenek ilyen szakokra, hanem az is, hogy az informatikai cégek ne csábítsák el tanulmányaik közben a diákokat, hanem fejezzék be tanulmányaikat és magasan képzett szakemberekké váljanak. Hangsúlyozta: a digitalizáció olyan átfogó, minden ember életének szinte összes vonatkozását érintő folyamat, amely nem csupán az állam, hanem a gazdaság működését is átalakítja. Az alkalmazkodás sikere dönti majd el, hogy Európa és nemzetgazdaságai a folyamat nyertesei vagy vesztesei lesznek.

Deutsch Tamás

arról is beszélt, hogy százezerszám keletkeznek olyan munkahelyek, amelyeket digitálisan jól képzett emberekkel lehet csak betölteni, de szükség van a kis- és középvállalkozások digitális fejlettségéneke erősítésére is. Ez az a terület, amelyen jelentős az elmaradásunk az európai átlagtól - mondta, hozzátéve, hogy egy már működő programmal mostanra már több ezer kkv-t sikerült elérni. A miniszterelnöki biztos kiemelte: történelmi jelentőségű eredmény, hogy az elmúlt öt-hat évben sikerült elérni az elmúlt negyedszázad legalacsonyabb munkanélküliségi, egyben legmagasabb foglalkoztatási mutatóit az országban. Ma már nem a munkanélküliség, hanem több területen a munkaerőhiány az első számú gazdasági probléma - mondta.

Palkovics Imre

, a Munkástanácsok elnöke hangsúlyozta: korunk globalizálódó és digitalizálódó gazdaságában a fő kérdések közé tartozik, hogy hol történik az értékteremtés és hová áramlik az ellenértéke. Akárcsak az, hogy a munkaerőpiacok vagy a szociális ellátórendszerek milyen válaszokat képesek adni az új helyzetre. Fontosnak nevezte, hogy új társadalmi alkufolyamatoknak kell kialakulniuk, az embertől a gép által átvett munkafolyamatokban is meg kell jelennie az etikának, a határozott értékrendnek, a "jó munka" fogalmának, és újra kell gondolni a nagy szociális ellátórendszerek finanszírozását is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.