Közélet

Városrészt neveztek el Göncz Árpádról a XIII. kerületben

Városrészt neveztek el Göncz Árpádról a XIII. kerületben

2016. szeptember 27., kedd
Városrészt neveztek el Göncz Árpádról a XIII. kerületben
Szalay-Bobrovniczky Alexandra; Göncz Árpád

Göncz Árpád íróról, műfordítóról, volt köztársasági elnökről neveztek el ünnepélyesen egy városrészt a főváros XIII. kerületében kedden.

Az Árpád híd pesti hídfőjénél tartott ünnepségen

Tóth József

(MSZP) polgármester azt mondta: az elnevezéssel a kerület

Göncz Árpád

szellemisége, felfogása, életútja előtt tiszteleg. A kerület vezetője szerint a környék méltó emlékhellyé válhat, mert a következő tíz év fővárosi megújulásának központi terepe lehet. Göncz Árpádra példaként lehet tekinteni, mert egész életében a köz ügyét szolgálta, "legmagasabb méltóságában is közember maradt" - emelte ki. Hozzátette: a néhai államfőt soha nem kísértette meg a kivagyiság, hitt abban, hogy kialakulhat értelmes politikai párbeszéd, és rangot adott az államfői pozíciónak. "Szeretnénk olyanok lenni, mint ő" - összegzett. Tóth József kitért arra is: úgy tűnik, az eredményes politika napjainkban "a gyűlöletre épül", Göncz Árpád azonban folyamatosan a nyíltszívűségre, az emberi jóérzésre és a tisztességre próbált hatni.

Kéri László

politológus, a kerület díszpolgára arról beszélt, hogy Göncz Árpád 68 évesen lett köztársasági elnök, szűkebb, irodalmi, ellenzéki körökben ismerték csak, amikor az a történelmi kihívás érte, hogy "nagy ember legyen". A néhai államfő pedig fölnőtt ehhez a feladathoz, majdnem hetvenévesen "Kelet-Európa egyik legjelentősebb politikusává" vált. Úgy értékelt: nagyon jó helyen van a városközpont, mert az újlipótvárosi kritikai értelmiségi és az angyalföldi munkás szolidaritás tradíciója találkozik ezen a helyszínen. Göncz Árpád azon kevés politikusok közé tartozik, akik e két tradíciót tudták egyesíteni - fűzte hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra

főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: az ilyen gesztusokkal, mint ez a névadó ünnepség, lesz a város része Göncz Árpád és szellemisége, "egyfajta élő lelkiismeretként". Budapest fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet betöltő államférfi emléke előtt - mondta, hozzátéve, talán nem ugyanúgy látják a világot minden kérdésben, de céljuk közös: jobb hellyé tenni Magyarországot.

Gulyás András

, a Göncz Árpád alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta: jelképes hely a városközpont, mert a szabad magyar köztársaság első elnökének nevét viseli, akinek közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, rendíthetetlen erkölcsi tartása és szociális érzékenysége állt népszerűsége mögött. "Nem előkelő volt, hanem egyszerű és egyenes" - tette hozzá. Az ünnepség végén a városrészt jelölő táblát és a Göncz Árpád-emlékkövet a polgármester és a néhai államfői családjának tagjai leplezték le. A megemlékezők közül többen virágokat helyeztek el az emlékkőnél. Az eseményen részt vett mások mellett

Hiszékeny Dezső

(MSZP), a kerület országgyűlési képviselője,

Horváth Imre

(MSZP) országgyűlési képviselő,

Kuncze Gábor

volt SZDSZ-elnök, korábbi belügyminiszter,

Horváth Csaba

, az MSZP fővárosi közgyűlési képviselője,

Fodor Gábor

, a Magyar Liberális Párt elnöke és

Suchman Tamás

, aki szocialista politikusként a Horn-kormány minisztere is volt. A Göncz Árpád városközpont elnevezés a Róbert Károly körút és a Váci út kereszteződésének közvetlen környezetét jelöli. Göncz Árpád tavaly ősszel, életének 94. évében hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.