Közélet

Tornaszoba- és emléktábla-avatóval ünnepelték Algyő Napját + FOTÓK

Tornaszoba- és emléktábla-avatóval ünnepelték Algyő Napját + FOTÓK

2016. szeptember 30., péntek
Tornaszoba- és emléktábla-avatóval ünnepelték Algyő Napját + FOTÓK
algyo_nap012kf

Emléktáblát avattak Kovács Antal, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola egykori tanárának tiszteletére, illetve átadták a Szivárvány Óvoda új tornatermét is Algyő Napja alkalmából.

Emberséges, precíz munkájáról ismerték Algyőn

Kovács Antalt

, aki a helyi általános iskolában fizikát tanított a gyerekeknek. A településen annak ellenére sokan példaképüknek tekintik az egykori tanárt, hogy nem a természettudományok területéről választottak pályát, a pedagógus ugyanis minden diákjához képességeihez mérten, türelemmel állt hozzá. Az oktató nevét a péntek óta emléktábla őrzi az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola egyik emeleti terme mellett, munkásságát pedig kiállításon örökítették meg az intézmény dolgozói, tanulói. Az emléktábla régi adóssága volt az iskolának,

Molnár Áron

polgármester azt mondta, büszke rá, hogy Algyő Napja, illetve a Fehér Ignác-nap alkalmából

Horváthné Kunstár Andrea

igazgatóval leleplezhették az aranyszínű táblát. Kiemelte, Kovács Antal a 2009-ben indított alapítvánnyal, mely az egykori tanár oktató-nevelő elveit viszi tovább, 20 évre előre biztosította az algyői tehetségek támogatását. Az alapítvány révén a diákok versenyeken vehetnek részt. A táblaavatót követően tanulók idézték fel Kovács tanár úr életének legfontosabb pillanatait, majd a pedagógusok átadták az alapítvány által meghirdetett logópályázat díjait.

Átadták az óvoda új tornaszobáját is

Nemcsak az iskolában volt mit ünnepelni, Algyő Napjára időzítették a Szivárvány Óvoda tornaszobájának átadóját is. Mint arról

korábbi cikkünkben

is beszámoltunk, a teremre azért volt szükség, mert az algyői óvodások kénytelenek voltak a szűk csoportszobában, illetve a könyvtár melletti edzőteremben sportolni. Még tavaly pályázott az algyői önkormányzat egy tornaszoba építésére, 20 millió forintot nyertek is a Belügyminisztérium pályázatán, bruttó 37,5 millióból a nyári szünet idején meg is épülhetett a tornaszoba.

algyo_nap029kf

"Egy olyan megnyitón lehetünk jelen, amit már nagyon vártunk. Korábban arról beszélgettünk, nagyon jó lenne egy olyan közösségi tér, ahol egyrészt az óvodások sportolási lehetőségét biztosítani tudná az intézmény, és nem kellene átjárniuk az edzőterembe, másrészt mert egy olyan közösségi tér alakulna, ahol meg tudnák tartani azokat az óvodai programokat, melyeket eddig több ütemben voltak kénytelenek lebonyolítani" - idézte fel a település polgármestere, miért van óriási szüksége az óvodának a tornateremre. Molnár Áron kiemelte, a Bodrogi Bau Kft. vállalva a szűkös, mindössze 70 napos határidőt, gyönyörű épületet építtetett az udvarra. Hozzátette, van egy másik pályázatuk is 60 millió forint értékben, amely összeget az óvoda külső felújítására szeretnék fordítani. Emlékeztetett, a tavaly átadott ovifocipályával minden adott a gyerekek egészségmegőrzése érdekében, s büszkén jelentette ki, hogy a beruházással együtt óvodától egészen az iskoláig szervezett sportélet működik a településen.

Bodrogi Ferenc

, az építtető cég ügyvezetői igazgatója elmondta, kihívást jelentett számukra a két hónapos határidő, de hosszú távon fenntartható, gazdaságos üzemeltetésű épületet adtak át a kicsiknek. "Harminc éves álom valósult meg a mai nappal" - mondta

Ozsváth Lászlóné

, az óvoda igazgatója, aki szerint immár 21. századi feltételeknek megfelelő intézményben tölthetik mindennapjaikat a kicsik.

Szombaton folytatódik az ünnepség

Az Algyő Napja rendezvénysorozat nem ért véget a pénteki nap két legfontosabb átadójával, a délután folyamán a falu sportmúltjából nyílt fotótárlat a helyi könyvtárban, majd főhajtással emlékeztek meg az algyői díszpolgárok sírjánál. A nap zárásaként a Zsibongó Néptáncegyüttes adott gálaműsort a Faluházban, majd táncházzal ért véget az ünnepség. Szombaton ünnepi testületi ülésre kerül sor a Faluházban, ahol Molnár Áron polgármester beszámol az elmúlt év eredményeiről, átadják az Algyő Napja kitüntetéseket és díjakat, a vendégeket pedig a Pro Musica Zeneiskola algyői zongorista növendékei köszöntik 15 órától. Zárásképp 19 órakor

Borbély Mihály

és

Orosz Zoltán

harmonikaművész koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők a Faluházban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.