Tanúvallomásokat ismertettek a terrorcselekménnyel vádolt szír férfi tárgyalásán

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Illegális bevándorlás - Könnygázt és vízágyút is bevetettek a re

Rendőrök és más tanúk vallomásait ismertették a tavaly szeptemberben a röszkei közúti határátkelőhelyen történtek miatt terrorcselekmény bűntettével vádolt, Cipruson élő szír férfi tárgyalásán, pénteken a Szegedi Törvényszéken.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, tavaly szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket.

Az átkelőt biztosító rendőröknek a tárgyaláson felolvasott vallomásai szerint a tömegben több hangadó is volt, akik megafonnal beszéltek az emberekhez. Fénykép alapján többen is ezek egyikeként azonosították a vádlottat, akinek a viselkedését fenyegetőnek tartották, de akadt olyan, aki úgy emlékezett, a férfi inkább csitítani próbálta a tömeget. Egy rendőr látta, amint a vádlott köveket dobál a sorfal felé, ahogy az egy korábbi tárgyaláson levetített videofelvételeken is látható volt. Több tanú is azonosította a vádlottat azok között, akik ultimátumot szabtak a rendőröknek a határt védő kapu megnyitására.

Bár a rendőrök könnygázzal és vízágyúval is védték az átkelőt, a zavargás résztvevői kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül sokan magyar területre léptek. Az egyik rendőr vallomása szerint az átkelőt védő sorfalat megnyitották, hogy az egyik hangadót kiemeljék a tömegből, ez meg is történt, de az elfogott férfi nem a vádlott volt. Ő a tömegoszlatást követően visszatért a vajdasági oldalra és csak napokkal később Horvátországon keresztül érkezett Magyarországra, ezután fogták el.

Nagy Andrea bíró ismertette azoknak a vádlottaknak a vallomásait is, akiket egy másik ügyben már első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépésének bűntette miatt elmarasztalt a bíróság. Köztük vannak a negyvenéves vádlott szülei is, akik azt állították, fiuk megpróbálta nyugtatni a tömeget.

A vádlott a több tucat vallomás egyikéhez sem fűzött megjegyzést, csupán az előzetes letartóztatásának megszüntetését kérve mondta azt a bíróságnak, hogy – ahogy korábban – tavaly sem követett el bűncselekményt, csupán a családtagjait szerette volna biztonságba helyezni.

A tárgyalást rendkívüli biztonsági intézkedések között tartották meg. A vádlottat csuklyát viselő fegyőrök lábbilincsben vezették a tárgyalóterembe. A bírósági folyosót lezárták, azt és a tárgyalóteremet is civil ruhás rendőrök felügyelték.

Kora délelőtt, a tárgyalás kezdete előtt magyar és külföldi aktivisták demonstráltak a bíróság épülete előtt “Elég az erőszakból”, “Nem kell a kerítés”, “Free the Roszke eleven” (Szabadságot a röszkei tizenegynek”) feliratú transzparensekkel.

A per október végén vád- és védőbeszédekkel folytatódik.

Előző sztori

Kvótareferendum – Gulyás: a kormány olyan erővel tud fellépni, amilyen felhatalmazást a népszavazáson kap

Következő sztori

Robert Christian Bachmann: a Szent Gellért Fesztivál kezdetektől a legmagasabb minőségre törekszik