Közélet

Szijjártó: az ENSZ emberi jogi főbiztosa alkalmatlanná vált posztjára

Szijjártó: az ENSZ emberi jogi főbiztosa alkalmatlanná vált posztjára

2016. szeptember 6., kedd
Szijjártó: az ENSZ emberi jogi főbiztosa alkalmatlanná vált posztjára

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az ENSZ emberi jogi főbiztosa a "populista" politikusokat bíráló nyilatkozatával alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben.

A miniszter arra reagált, hogy

Zeid Raad al-Husszein

hétfő este Hágában a béke, a jog és a biztonság érdekében létrehozott alapítvány megnyitóján bírálta az általa populistának tartott politikusokat, leginkább a holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjét,

Geert Wilderst

és

Orbán Viktor

miniszterelnököt is Wildershez hasonlította. Kijelentette, felháborítják a féligazságok, a hazugságok, a manipuláció és az olyan fajta félelem terjesztése, mint amilyet Geert Wilders nyíltan népszerűsít. A jordániai herceg szerint sok a hasonlóság a holland politikus,

Donald Trump

, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, Orbán Viktor,

Marine Le Pen

, a francia Nemzeti Front vezetője,

Milos Zeman

cseh államfő,

Norbert Hofer

osztrák szabadságpárti elnökjelölt és

Nigel Farage

, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a Brexitet támogató egyik brit politikus között. A főbiztos úgy vélekedett, ezeknek a politikusoknak az ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez. Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta: bár a főbiztos kijelentette, hogy felháborítják a féligazságok, a hazugságok és a manipuláció, pont ezek a tulajdonságok jellemzik őt magát és nyilatkozatait a legjobban. A magyar tárcavezető elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy egy ENSZ-bürokrata az Iszlám Állam ideológiájához hasonlítgat egy demokratikusan megválasztott európai politikust. Szijjártó Péter közölte: Zeid Raad al-Husszein ezzel a nyilatkozatával teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben, illetve eddigi tevékenységével, ilyen és ehhez hasonló nyilatkozataival "földig rombolta" a emberi jogi főbiztosi pozíció hitelét és tekintélyét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.