/

Szeptember 22-én egy napra az autót a kerékpár és a villamos váltja

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

automentes_nap_sajttaj004kf

Egy forgalmival egy egész család közlekedhet ingyen csütörtökön. Gyerekprogramokkal és egy baleset szimulációjával is készülnek a szervezők.

A hagyományokhoz híven idén is meghirdették Szegeden az Európai Mobilitás Hetén belül az Európai Autómentes Napot. A sajtótájékoztatóra a szokásoknak megfelelően kerékpárral érkeztek a szervezők, ezzel megmutatva, hogy a környezettudatosság elengedhetetlen a mindennapok során.

“Fontos ráirányítani a figyelmet arra, hogy autó nélkül is van élet, lehet más alternatív módokon is közlekedni, védve a környezetünket” – nyilatkozta Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője. Úgy gondolja, a környezettudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, ezért csütörtökön tíz órától délután három óráig készülnek programokkal a Dugonics téren. Kiemelte, hogy a városban megszokott csapatok, zenészek lépnek fel a színpadon, mint például a Csiga Duó. A gyerekeket, családoknak kívánják megszólítani, óvodai csoportokat és iskolai osztályokat is várnak.

A Belvárosban az SZKT két önjáró trolibuszt mutat be rögtönzött kiállítással egybekötve, valamint a cég munkatársai magyarázzák el a kezelőszervek, gombok funkciót a járműveken. Majó-Petri Zoltán ügyvezető elárulta, egy fejtörő kitöltését követően lehet kijutni a troli- és villamostelephelyekre ingyenesen. Mások is közlekedhetnek jegy nélkül, egy gépkocsiforgalmi segítségével ezen a napon 2 felnőtt és 3 gyerek utazhat ingyen a társaság járatain.

Nacsa Norbert, a Rádió 88 programigazgatója arról számolt be, hogy a bringás reggelit támogatják, amivel az autósokat és a kerékpárosokat kívánják egymáshoz közelebb hozni. Aki reggel 7 és 9 között hajt át a Dóm téren, meghívják egy reggelire aznap. Bizonyosan sokan várják már a 11 órától a Huszár Mátyás rakparton tartott baleseti szimulációt, amivel a fiatalok figyelmét hívják fel a drog- és alkoholfogyasztás veszélyeire. Nyitray Ágnes, a Rotaract Club Szeged elnöke szerint ez már akkor sem hiába való munka, ha a jelenetet megtekintő félezer gimnazistából csak két-három elgondolkodik a látottakon.

no images were found

Előző sztori

Komédiával és operával nyit a szegedi színház

Következő sztori

Budapesti nyugdíjas a Pompeji-kiállítás negyvenezredik látogatója