Szegedi Jobbik: Pont a legrászorulóbbaknak és a fiataloknak nem jut önkormányzati bérlakás

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jobbik_sajttaj003kf

Az önkormányzat által meghirdetett bérlakás-felújítási és pályáztatási program nem oldja meg a szegediek problémáit – mondja a helyi Jobbik. Tóth Péter szerint az IKV-s lakások épületszerkezeti problémáit korántsem oldja meg, ha rendbe hoznak néhány lakást.

Pont a legrászorulóbbak nem jutnak Szegeden önkormányzati bérlakáshoz – közölte Tóth Péter, a Jobbik Szegedi Szervezetének elnöke. Sajtótájékoztatóján részben Botka László polgármester bérlakás-felújítási és pályáztatási programot bejelentő sajtótájékoztatójára reagálva elmondta, a Temesvári körúti újszegedi toronyház fűtéselszámolását valamelyest sikerült rendezni, ám több bérlőt kilakoltattak onnan. „Azt tapasztaljuk, hogy az önkormányzat ingatlankezelő cége, az IKV Zrt. sorra mondja fel a bérleti szerződéseket, miközben a hibákat részben ő maga okozta például az olyan fűtéselszámolásokkal, mint ami a toronyháznál is volt” – jegyezte meg. A jobbikos önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy csúsztat a polgármester, amikor azt mondja, hogy a mostani lakásrekonstrukciókat a városi tulajdonú üzlethelyiségek bérbeadásából fedezik, hiszen rengeteg a kiadatlan üzlet. Megjegyezte, ezzel szemben sorra hirdetnek meg eladásra IKV-s lakásokat, amiből van bevétele a társaságnak. Tóth szerint azzal sem kellett volna előállnia Botkának, hogy mennyivel is jobb a mostani IKV-vezér, Kardos Kálmán, mint a korábbiak, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az előző ciklusokban a társaság a nyeresége nagy részét osztalékként befizette a város büdzséjébe, míg a mostani cégvezető még hitelt is kapott a gazdálkodásához, amit visszafizetett, de ez jelentősen növelte a mozgásterét – mutatott rá Tóth.

jobbik_sajttaj002kfA Jókai utcai lakók a mai napig nem kaptak választ, pedig immár bizonyítható, hogy nem jól számolta ki a fűtésszámlájukat az IKV Zrt. Ezek után sikerpropagandát folytatni, hogy a cég és annak vezetője milyen jól is dolgozik, pont olyan, mint egykor a leninista hazugsággyár” – közölte az önkormányzati képviselő. Kitért arra is, hogy az IKV-s épületekre egyébként jelentős összegeket kellene költeni, például a Jókai utcai társasháznál hullik a vakolat a függőfolyosón, a 30-50 éve felhúzott épületek egy részénél komoly szerkezeti problémák vannak, vagyis az újszegedi toronyház esetében is hiába újítanak fel néhány lakást, attól az épületszerkezeti problémák maradnak.

Balkó-Mácsai Szabolcs, a Jobbik Szegedi Ifjúsági Tagozatának elnöke úgy értékelte, hogy a kormány magára hagyta a fiatalokat, éppen ezért a radikális párt 4 pontos javaslatcsomaggal állt elő. Egyrészt állami támogatással bérlakás-építési programot szorgalmaznak, ami az építőipart is helyzetbe hozná, másrészt a lakásállomány megújulását eredményezné. Míg a rendszerváltás környékén 35000 lakás épült évente, most 7-800-re tehető ez a szám. A javaslatcsomag második pontja azt tartalmazza, hogy üres lakásokat is bevonna a Jobbik az ingatlanpiacba, harmadikként a kollégiumi férőhelyek bővítését szorgalmazzák, hiszen a HÖOK felmérése szerint 30-40%-os a túljelentkezés a kollégiumi férőhelyekre. A javaslatcsomag negyedik pontja pedig egy önkormányzati bérlakás-építési programot tartalmaz. Balkó-Mácsai elmondta azt is, igaz Szegeden az országos szint alatt, de 5-10%-kal drágultak az albérletárak, amit sok egyetemista nem tud kifizetni.

Előző sztori

Kényszergyógykezelésre ítélték a NAV-ellenőrt leszúró férfit

Következő sztori

Új időszámítás előtt a szegedi színház dráma tagozata + FOTÓK