/

A Muzsikás tartott rendhagyó énekórát a Karolina-iskolában + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

muzsikas002kfA szegedi Karolina-iskola általános iskolás diákjai különleges énekórán vehettek részt csütörtökön. A tanárok ezúttal a Muzsikás együttes tagjai voltak.

A zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni – mondta Kodály Zoltán, és vallja ma is minden zenetanár. A zene nemcsak a léleknek tesz jót, de fegyelemre tanít és fokozza az iskolai teljesítményt is, ráadásul nagyon fontos része az alapműveltségnek. A Muzsikás együttes küldetésének tartja a magyar néphagyományok közvetítését, ezért 2004 óta folklórprogramokat szerveznek szerte az országban. Eddig több mint 600 iskolában fordultak meg, alkalmanként 200 tanulónak zenélve.

Sipos Mihály prímás, a Muzsikás együttes tagja portálunknak elmondta, a rendhagyó énekórán a gyerekek megismerkednek a hegedűvel, a hosszú furulyával, a tamburával és a gyimesi ütőgardonnal; valamint ismert népdalokat és csujogatókat tanulnak. “Úgy gondolom, a zenetanárok nagyon nehéz helyzetben vannak manapság, hiszen hetente csak egy énekórájuk van a gyerekkel, ami kevés ahhoz, hogy a tananyag mellett a saját népzenénket is megismertessék velük. Ugyanakkor a kortárs magyar popzene sem érthető meg népzenei alapműveltség nélkül.” A Karolina-iskola alsó tagozatosai, illetve 5., 6., és 7. osztályos tanulói vettek részt a Muzsikás együttes koncertjén, természetesen ők sem maradhattak ki az éneklésből és a táncból sem.

Mivel a Muzsikás mindenképpen fontosnak tartja ezt a programot, ezért több mint tíz éve saját erőből indította el a koncertsorozatot. A Muzsikás az iskoláktól ezért semmilyen anyagi támogatást nem kér, a műsort a legnagyobb hazai olajipari vállalat tehetséggondozó programja támogatja.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Következő sztori

Ötkarikás nap sztársportolókkal az algyői suliban + FOTÓK