Egyetem

Palkovics Szegeden: magasabb minőséget nyújtó felsőoktatás létrehozása a cél

Palkovics Szegeden: magasabb minőséget nyújtó felsőoktatás létrehozása a cél

2016. szeptember 3., szombat
Palkovics Szegeden: magasabb minőséget nyújtó felsőoktatás létrehozása a cél
egyetemi_tanevnyito33_gs

Közös ügyünk, hogy magasabb minőséget nyújtó, teljesítményelvű felsőoktatást hozzunk létre, amely egyszerre épít a hagyományokra, válaszol a jövő kihívásaira és perspektívát nyújtva vonzza a továbbtanulni vágyó fiatalokat - jelentette ki az oktatási államtitkár szombaton Szegeden.

Palkovics László

a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanévnyitóján elmondta, az elmúlt felvételi időszakban - az előző évinél 5 százalékkal több - 111 ezer diák jelentkezett a hazai felsőoktatási intézményekbe, annak ellenére, hogy a demográfiai folyamatok ennek éppen az ellenkezőjét indokolnák. A diploma jó befektetés Magyarországon - jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: a diplomás-munkanélküliség 2,4 százalékra csökkent, ez az arány a legalacsonyabb az EU és az OECD tagországok között. A politikus közölte, az elmúlt években sok munkával, az egyetemek tudományos-okatatási vezetőinek és kancellárjainak együttműködésével sikerült anyagilag is stabilan működő intézményrendszert létrehozni. Elkezdődött a felsőoktatási bérek rendezése is, az idei 15 százalékos emelést 2017-ben és 2018-ban 5-5 százalékos követi, és hamarosan a kormány elé kerül a tervezet, amely a jövedelmek további, teljesítményhez kötött növelését teszi lehetővé - mondta. Palkovics László hangsúlyozta, az SZTE az ország egyik legkiválóbb egyeteme, versenyképes, magas minőségű tudást ad hallgatóinak. Ezt bizonyítja, hogy a hazai tudományos utánpótlás megteremtése érdekében indított nemzeti kiválósági programban a vidéki intézmények közül Szegeden kapták a legtöbb ösztöndíjat.

Szabó Gábor

rektor szerint egyre szélesebb körben elismerik, hogy a magyar felsőoktatás a nemzetgazdaság egyik legsikeresebb, legversenyképesebb ágazata. Ez a bizalom és a folytonosság szükséges az alkotó, nyugodt körülmények között végzett munkához. Az akadémikus kifejtette, "minden adott ahhoz, hogy néhány év nyugodt munka következzen, lássuk mire jutunk, mérhessük az eredményeket, majd ezt követően kell elgondolkodni a szükséges változtatásokról". Szabó Gábor elismerte, bizonyos területeken erősítésre van szükség, ezek egyik kézenfekvő eszköze a tehetséges fiatalok megtartása és idevonzása. Az oktatás területén is nagyon sok a tennivaló, beszélni kell arról, miként kell a mai hallgatókat tanítani, az évtizedeken keresztül használt módszerek nem működnek igazán jól a mai diákok között.

Botka László

(MSZP) szegedi polgármester úgy fogalmazott, az egyetem és a város sorsa csaknem egy évszázada összefonódott. Az elmúlt évtizedben 300 milliárd forintos fejlesztést hozott Szegednek a város és az universitas összefogása. A beruházások közül a lézerközpont befejezéséhez közeledő építését emelte ki, amelynek a szomszédságában 70 hektáros tudásparkot alakítanak ki. Az ünnepségen Palkovics László hivatalosan átadta

Fendler Juditnak

, az intézmény új kancellárjának kinevezést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.