Közélet

Magas színvonalon működik a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

Magas színvonalon működik a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

2016. szeptember 16., péntek
Magas színvonalon működik a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

Hazánkban a közigazgatási és munkaügyi külön bíróságok és a közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumok 2013. január 1-jétől működnek - közölte a Szegedi Törvényszék.

Az igazságügyi szervezeti reform részeként létrejött szervezetek kiemelkedő jelentőségűek a bírósági szervezeti rendszerben, mert a humán erőforrások koncentrálásával a közigazgatási és munkaügyi szakág magasabb szintű ítélkezési tevékenysége folyamatosan biztosítható. A regionális kollégiumok szakmai, irányító tevékenysége folytán a közigazgatási és a munkaügyi ügyszakos bírák közötti szakmai együttműködés erősebb lett, a horizontális kapcsolatok, illetve a Kúriával fennálló szakmai kapcsolatok intenzívebbek lettek. A jogegység kialakításának újfajta, a XXI. század technikai vívmányait (videokonferencia-rendszer, intranetes fórum stb.) is felhasználó és rendkívül hatékony eszközrendszere, módszere alakulhatott ki. A közigazgatási és a regionális kollégiumok felállítása – így a szegedi székhelyű Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium működése is – végső soron az igazságügyi reform egyik sikertörténete. Az Európai Bizottság által 2016-ban már negyedik alkalommal közzétett, a tagállamok igazságszolgáltatásának hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytáblán a hazai közigazgatási és munkaügyi bíróságok teljesítménye továbbra is kiemelkedő: az egy lakosra jutó közigazgatási peres ügyhátralék Magyarországon a második legalacsonyabb az Európai Unióban, a közigazgatási perek pedig hazánkban érnek véget az uniós országok közül a hatodik legrövidebb idő alatt. Ez a kiemelkedő eredmény megmutatkozik a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélkezési tevékenységének időszerűségében és szakmai színvonalában egyaránt a következők szerint: A közigazgatási ügyszakban a 2013. évtől az elsőfokú közigazgatási peres ügyek döntő többsége (évente, átlagosan 96,%-a) egy éven belül befejeződik, illetve a hosszabb pertartamú, azaz két éven túli ügyek aránya 2012. és 2016. között 15,45 %-ról 2,93 %-ra csökkent, annak ellenére, hogy az ügyérkezés számottevően, folyamatosan emelkedik. A munkaügyi ügyszakban az egy éven túl folyamatban lévő ügyek körében a befejezésszám nőtt, az egy éven túl folyamatban maradt perek száma és aránya csökkent. Ennek köszönhetően az egy éven túl folyamatban maradt ügyek aránya 12,09 %-ról 4,6 %-ra csökkent. A mennyiségi adatok mellett az ítélkezés minősége is lényeges szempont. Példaként említhető, hogy 2015. évben a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság közigazgatási ügyszakban hozott ítéletei ellen benyújtott 74 felülvizsgálati kérelmet bírált el a Kúria, ebből 54 esetben hatályában fenntartotta az elsőfokú ítéletet. A felülvizsgálati határozatok tükrében a munkaügyi és közigazgatási ítélkezés a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon magas színvonalú.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.