Közélet

Idén is megannyi finomság készült a halfesztiválon + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Idén is megannyi finomság készült a halfesztiválon + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. szeptember 3., szombat
Idén is megannyi finomság készült a halfesztiválon + FOTÓK (FRISSÍTVE)
BC5K8234

„Ha lenne íze Szegednek, halászlé ízű lenne” – állítja Frank Sándor mesterszakács, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál ötletgazdája. A jubileumi, idén húszéves rendezvény keretében a szegedi rakparton és az újszegedi Partfürdőn egyaránt sokan voltak kíváncsiak a színes kavalkádra, na meg a finom halételekre. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület és az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter társaságában portálunk is kitelepült a halfőző versenyre.

„Ha lenne íze Szegednek, halászlé ízű lenne” – mondja

Frank Sándor

Venesz-díjas mesterszakács, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál ötletgazdája. Elmesélte, a rendezvény első évében csak néhány bográcsban rotyogott a halászlé, arra számítottak ugyanis, hogy 1-200 embernél nem fog többet érdekelni, ma már három nap alatt 200 ezer embert látnak vendégül a Huszár Mátyás rakparton és a Partfürdőn. A mesterszakács szerint az lenne a jó, ha mindenki hetente 2-3 alkalommal is fogyasztana halat. „Nagyon egészséges a hal, jó alapanyag, fajtaválaszték hazánkban is van választék, amiből viszonylag elfogadható áron vásárolhatunk. Ezzel a fesztivállal nem titkolt célunk az volt kezdetektől, hogy a halfogyasztást népszerűsítsük, hogy ne csak karácsonykor egyenek az emberek halételeket. Azt elértük, hogy már ilyenkor is sok halat esznek a szegediek és a fesztivál vendégei” – mondta el Frank Sándor. Hozzátette, a Partfürdőn bár ilyenkor versengenek a főzőcsapatok, ám nem egy hagyományos gasztronómiai megmérettetésről van szó, hiszen nemcsak kóstoltak alapján dönt a zsűri, az is szempont, hogy például kellő mennyiségű italt kapott-e a csapat főzőmestere, de azt is megnézik, hogy ki a legügyesebb, csinosabb halfőző. Ahhoz azonban, hogy az örökös halfőző címet kiérdemelje valaki, ahhoz hét éven keresztül mindig részt kell vennie a fesztiválon. A jubileumi halfőzőn több mint 80-an neveztek az érdemrendre, de rajtuk kívül is jelentkeztek csapatok, a legnagyobb 3000 fővel. Tizennyolcadik alkalommal vesz részt a halfesztiválon a Szent János Áldás Asztaltársaság. "Harminc kilogramm pontyból főzünk, régen tettünk bele apróhalat is, de most már ezt nem engedi meg a hal és az alaplé aránya" - nyilatkozta lapunknak a kétszer különdíjat nyert csoport vezetője,

Tóth Ferenc

. Úgy látja, a halászlé minősége az alaplétől függ, azt kell jól elkészíteni. Elengedhetetlen a hal és a hagyma megfelelő aránya, aminek megtaláláshoz évek tapasztalata szükséges. Időnként meghívják bajai barátaikat is, ilyenkor nem csak tiszai, hanem dunai halászlé is rotyog. "Szerintem a két halászlé megfér egymás, mellett, de a tiszai kicsit jobb" - vélekedett Tóth Ferenc.

David Cao

még csak tiszai halászlevet kóstolt, nagyon szereti a szegedi hallé fűszerességét, mert ugyan Kínában is van hasonló étel, abba azonban nem tesznek paprikát. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a szokásokhoz híven dolgozói között saját versenyt hirdetett, amelyre tizenhárom csapat nevezett. „Ponty, harcsa, kárász, keszeg, amúr” – sorolta

Berta János

, hogy mi került a 45 literes bográcsban az alaplébe. Elmondta, több mint tíz éve minden alkalommal főz a Partfürdőn, szerinte a rendezvény legnagyobb értéke a kiváló hangulat.

halfeszt011kf

Természetesen a pártok is képviseltették magukat a Partfürdőn, volt, ahol már az október 2-ai népszavazással kapcsolatos szóróanyagokat is osztogatták, így például a Fidesznél és DK-nál, az MSZP-nél a városról szóló kiadványt láttunk és természetesen pártlogóval ellátott ajándékokat, tollakat, öngyújtót. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület két témában is gyűjtött aláírásokat a partfürdőn, bátran kijelenthetjük, hogy náluk álltak meg a legtöbben legalábbis egy fotó erejéig, sátruknál ugyanis nyárson „malachal” forgott, amit nagyon sokan megcsodáltak. „Ha valakinek ismeretlen lenne a malachal fogalom, nem meglepő, az egyesületünk egyik zalaegerszegi partnere ajánlotta fel, hogy malacot sütne” – magyarázta

Bartha László

, a TLKE elnöke. Ők egyébként nem egyedül települtek ki a Partfürdőre, hanem az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszterrel és portálunkkal. A XX. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra természetesen a malachal mellett tradicionális szegedi halászlével is készültek a résztvevők, ami öt bográcsban rotyogott, de vendégül látták a nagycsaládosok egyesületét is, míg kétszáz adag halászlevet a hozzájuk betérő családoknak osztottak ki. Bartha László elmondta, közéleti tevékenységet is végeztek a fesztiválon, két témában is aláírásgyűjtést hirdettek, egy az EU-n belüli kezdeményezéshez csatlakoztak, amelynek lényege, hogy a tagállamok alapokmányaiba kerüljön be a család, mint alap értékrend. A másik kezdeményezés szintén a családokról szól, a TLKE úgy gondolja ugyanis, hogy a kormány rezsicsökkentő intézkedései Szegeden kevéssé éreztették hatásukat, szerintük azon díjtételek esetében, amelyekre az önkormányzatnak van ráhatása, csökkentéseket kellene eszközölni. „Szeged a vizek és a halászlé városa, neve nemcsak a napfénnyel, hanem a halászlével is egybeforrt, a helybéliek szeretik ezt a programot, így nem volt kérdés, hogy kijövünk” – fogalmazott a Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője,

Nógrádi Tibor

. Hozzátette, a halászlé fogyasztása mellett tagjaikkal, szimpatizánsaikkal természetesen beszélgettek aktuálpolitikai kérdésekről is, mindenki a népszavazás iránt érdeklődött, és annak várható eredményeit és fejleményeit taglalta.

Korponyai Ernő

, a szegedi Fidelitas csoportelnöke szerint a halfesztivál kiváló alkalom a csapat összekovácsolására, ezért elsősorban a Fidelitas tagjait és ismerőseiket várták a Tisza partra. Szokásos helyen várta tagságát és a szimpatizánsokat a Demokratikus Koalíció is. „Ami nem szegedi, az nem is halászlé” – reagált

Binszki József

választókerületi elnök arra a kérdésünkre, hogy milyen étellel kínálják meg vendégeiket. Megjegyezte, a kikapcsolódás mellett e napon is politizálnak, ami szerinte természetes,

Varju László

és

Nagy Huszein Tibor

alelnököket várták a medence melletti, szokásos kitelepülési helyükön. A turizmus fellendüléséhez hozzájárulnak a fesztiválok, és mára már a szegedi gasztronómiai programkínálatból kihagyhatatlan a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – mondta el

Botka László

, aki szerint a húszéves múlttal rendelkező fesztivál elérte a célját, hiszen az ország minden részéből érkeznek szeptember első hétvégéjén Szegedre. A polgármester kérdésünkre elmondta, nagyon szereti a halászlevet, és – bár titokban – megkóstolta természetesen már a bajait is, de neki a tradicionális szegedi ízlik legjobban.

Korábban írtuk:

A halfőző versennyel párhuzamosan elkezdődött a XVII. MATASZ Kupa Nemzetközi Ejtőernyős Célbaugró Verseny, a megnyitón

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi püspök is részt vett.Az este folyamán először Notár Mary szolgáltatja a talpalávalót a publikum számára, de a későbbiekben egyebek mellett a Szegedi Nemzeti Színház operett- és musicalénekesi is színpadra lépnek. A programok vasárnap is folytatódnak a rakparton, a fesztivált pedig 19.30-tól az R-GO koncertje, majd lézérshow és tűzijáték zárja.

Szombaton ismét benépesült a szegedi rakpart és a Partfürdő, családok sokaságát várják a finom halas ételek és változatos programok, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, a SZEGEDma.hu és az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter is kitelepül a XX. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra. Ejtőernyővel érkezik a szegedi boszorkány, versenyeznek a gumikacsák, valamint szegedi és Szeged környéki művészek szórakoztatják az érdeklődőket a XX. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon, melynek keretein belül szombaton kilenc órától halfőző verseny indul az újszegedi Partfürdőn. Hírportálunk sem marad ki a jóból, ugyanis a Tisza Lajos Közéleti Egyesület a SZEGEDma.hu hírportállal és az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszterrel közös kitelepülése megtalálható lesz a Partfürdőn. Szombaton 9 órától egészen délutánig várják a vendégeket, elsősorban természetesen partnereiket, illetve a családokat. Sátraiknál reggel 9 órától több bográcsban rotyog majd a hallé, így az éhes vándorokat egy tányér ízletes tiszai hallével kínálják, melyet közösen, kötetlen beszélgetés mellett fogyaszthatnak el.

A XX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál kísérőprogramjai:

Szeptember 3., szombat: 11.00-17.00 - FACE TEAM "a kosárlabdázás artistái" - a Móra-múzeum lépcsőjénél 10.00 - DJ Gesbin 11.00 - A "szegedi boszorkány" ejtőernyős érkezése az Óriásbográcshoz 12.00 - "Jó ebédhez szól a nóta" 13.30 - FIONA Fitness Táncstúdió 14.00 - KÉSZ I. ROTARY Jótékonysági Gumikacsa Verseny - START 14.30 - TALENT Tehetségkutató Stúdió 15.00 - CASINO Együttes 16.00 - KÉSZ I. ROTARY Jótékonysági Gumikacsa Verseny - EREDMÉNYHIRDETÉS 16.15 - SKILLFUL Táncstúdió 16.30 - CUHÁRÉ Táncműhely néptáncbemutatója 17.00 - NOTÁR MARY 18.00 - DOCPIANO 20.00 - A NAGY MUSICAL - OPERETT SHOW a Szegedi Nemzeti Színház sztárjaival 22.00 - GERA FIVÉREK Újszeged - Partfürdő 9.00-18.00 - "Katonai múlt és jelen" 9.00 - Halfőző verseny - megnyitó (Frank Sándor főszervező) 11.00 - MATASZ-MEBSZ Kupa - megnyitó 15.00 - Halfőző verseny - díjkiosztó Szeptember 4., vasárnap: 10.00 - DJ Gesbin 12.00 - "Jó ebédhez szól a nóta" 13.30 - DJ Gesbin 15.00 - TALENT Tehetségkutató Stúdió 15.30 - FIONA Fitness Táncstúdió "a nagyok fellépése" 16.00 - SKILLFUL Táncstúdió 16.30 - CSIGA DUÓ 17.30 - ÚTKÖZBEND 19.30 - R-GO koncert 21.00 - Tűzijáték és lézershow

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.