Közélet

Illegális bevándorlás: migrációs csúcsot tartanak szombaton Bécsben

Illegális bevándorlás: migrációs csúcsot tartanak szombaton Bécsben

2016. szeptember 23., péntek
Illegális bevándorlás: migrációs csúcsot tartanak szombaton Bécsben

Christian Kern osztrák kancellár meghívására migrációs csúcsot tartanak szombaton Bécsben, ahol tíz ország vezetői tárgyalnak a szükséges menekültügyi intézkedésekről. Részt vesz a találkozón Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A találkozó fő témája az uniós külső határ védelme és a származási országoknak történő segítségnyújtás lesz. Az osztrák kancellár tájékoztatása szerint szó esik majd a menekültügyi válságban érintett országoknak, például Görögországnak való segítségnyújtásról és egyeztetnek a menekültelosztási kvótáról is. A kancellár szerint ugyan a meghívottak különböző álláspontokat képviselnek, azonban szükséges, hogy a balkáni útvonalon érintett országok képviselői egy asztal mellett tárgyaljanak. "Kísérletet teszünk arra, hogy felgyorsítsuk az uniós döntéshozatalt" - mondta Kern egy pénteki lapinterjúban, aki szerint fel kell mérni, mely szakaszokon van szükség szigorú határvédelemre. "Az érkező menekültek nem csak számokat jelentenek, felelősséggel tartozunk értük" - mondta a kancellár, aki egyúttal felhívta a figyelmet a menekültek származási országában indított segélyprogramok fontosságára is. A megbeszélésen részt vesz

Angela Merkel

német kancellár,

Dimitrisz Avramopulosz

migrációügyi uniós biztos, valamint a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a magyar, a bolgár és a macedón kormányfő. Romániát

Dragos Tudorache

belügyminiszter képviseli a találkozón. Diplomáciai források szerint jelen lesz

Donald Tusk

, az Európai Tanács elnöke is, ezt azonban péntek estig hivatalosan még nem erősítették meg A csúcstalálkozó szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik és várhatóan a kora délutáni órákban tartanak sajtótájékoztatót az érintett országok vezetői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.