Hírzóna

Hétfőn hangos szirénapróba lesz Algyőn

Hétfőn hangos szirénapróba lesz Algyőn

2016. szeptember 2., péntek
Hétfőn hangos szirénapróba lesz Algyőn

Szeptember 5-én, 11 órakor hangos üzemű próbával teszteli a katasztrófavédelem a telepített eszközöket, Algyőn 5 db riasztó végponton - közölte honlapján a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mit kell tudni a Monitoring es Lakossági Riasztó rendszerről? Mi a feladata?

A MoLaRi-rendszer a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszer. A rendszer alkalmas egyrészt arra, hogy veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek során azonnal jelezze a veszélyes anyagok környezetbe kerülését, másrészt, hogy a veszélyes anyagok terjedésével kapcsolatos adatokat szolgáltasson a katasztrófavédelem részére. A rendszerrel a vegyi balesetek bekövetkezése esetén haladéktalanul meghozhatók azok döntések, hogy milyen lakosságvédelmi intézkedésekre van szükség. A MoLaRi-rendszer a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság azonnali riasztását, illetve tájékoztatását is biztosítja, ami szintén rendkívül fontos egy ilyen helyzetben, hiszen jelentősen emeli a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság biztonságát és biztonságérzetét. A MoLaRi-rendszerrel az ipari üzemek és a katasztrófavédelem egyaránt hatékonyabban tudnak eleget tenni feladataiknak. A MoLaRi rendszernek Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten vannak telepített eszközei. A rendszer mintegy 440 ezer ember biztonságát fokozza azzal, hogy ipari üzemek másfél kilométeres biztonsági zónájában gyűjt adatot, illetve azonnali jelzéseket ad a lakosság és a katasztrófavédelem felé.

Hogyan kell elképzelni a működését?

Amennyiben valamelyik veszélyes üzemből meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag kerül a levegőbe, ennek koncentrációját a telepített mérőszondák mérik – bizonyos végpontokon a meteorológiai adatokat is: szélsebességet, szélirányt – az adatok azonnal megjelennek a katasztrófavédelem ügyeletén. A mért adatok kiértékelése folyamatos, a nap 24 órájában zajlik. Amennyiben a helyzet indokolttá teszi, szirénákkal és hangszórókon keresztül riasztják az érintett lakosságot és tájékoztatják őket a követendő magatartási szabályokról: legyen szó elzárkózásról (az épületben kell maradni, ajtót, ablakot be kell zárni), vagy ellenkezőleg, a hatóság felszólítására el kell hagyni az épületet és meghatározott helyre kell távozni.

Hamarosan elkezdik a szirénapróbákat, ennek mi lesz a menetrendje? Mely városrészekre fog kiterjedni és mit fog a lakosság hallani?

A MoLaRi-rendszer folyamatos üzembiztonságának fenntartása és ellenőrzése érdekében a katasztrófavédelem a rendszer elemeit meghatározott időközönként teszteli. A próbák során körülbelül tíz percen keresztül hangképeket (katasztrófariadó és riadó elmúlt jelzést, illetve műszaki tesztelési jelzést) és szöveges tájékoztatást sugároznak a riasztó végpontok hangszórói. Szeptember 5-én, 11 órakor hangos üzemű próbával teszteli a katasztrófavédelem a telepített eszközöket, Csongrád megyében (Algyő) 5 db riasztó végponton. „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják”. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „katasztrófariadó” jelzés két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang. Ezt követően a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják” szöveg hallható. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „Veszély elmúlt” jelzés kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés. A szirénajelzést követően a következő szöveg hallható: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Igazi veszély esetén mit kell az embereknek tenniük, ha meghallják a jelzést?

A rendszer a szirénajelzés mellett hangszórókon keresztül beszédhang lejátszására is képes. Valós veszélyhelyzet esetén az érintett veszélyes ipari üzem közvetlen környezetében élők a hangszórókon keresztül hallhatják a szükséges magatartási szabályokat. Ez lehet elzárkózásra felszólító üzenet. Ebben az esetben elegendő, ha a térségben élők a nyílászárókat becsukják és a következő jelzésig otthonukban maradnak. A hangjelzés vonatkozhat kimenekítésre is, ebben az esetben a katasztrófavédelem felszólítja a térségben élőket, hogy melyik útvonalon hagyják el a szóban forgó területet és hol gyülekezzenek. A rendszerről bővebben

ITT

olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.