Egyetem

Diákhitel Központ: a jogosultak 20 százaléka veszi igénybe a Diákhitel2-t

Diákhitel Központ: a jogosultak 20 százaléka veszi igénybe a Diákhitel2-t

2016. szeptember 1., csütörtök
Diákhitel Központ: a jogosultak 20 százaléka veszi igénybe a Diákhitel2-t

A tapasztalatok szerint az önköltséges képzésben résztvevők 20 százaléka veszi igénybe a Diákhitel2-t képzési díja kiegyenlítésére, és ebben a félévben is erre számít a Diákhitel Központ.

Imre Zita

, a Diákhitel Központ marketing- és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta: már igényelhető mindkét típusú diákhitel, a szeptember 15-ig benyújtott kérelmek esetében az igénylők már októberben megkaphatják a hitelt. Mint mondta, a szabadfelhasználású diákhitelt az veheti fel, akit felvettek valamelyik felsőoktatási intézménybe, be is iratkozott és még nem múlt el 40 éves. A hitel célját az ügyfél határozza meg, a felvehető összeg havi 15-50 ezer forint között határozható meg. A kötött felhasználású Diákhitel2-t csak azok vehetik igénybe, akiket önköltséges képzésre vettek fel, a hitel csak a képzési költségre fordítható, az így igényelt összeget közvetlenül a felsőoktatási intézményhez utalják. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az évi 2 százalékos kamatú Diákhitel2-t a jogosultak 20 százaléka veszi igénybe. Elmondta azt is, célszerű az igénylést az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről elindítani, így a személyes adatok azonnal betöltődnek és az igénylőnek csak a diákhitel típusát és az igényelt összeget kell kitöltenie. Imre Zita szólt arról is, hogy a diákhitelt csak azt követően kell elkezdeni törleszteni, hogy megszűnt az igénylő aktív hallgatói jogviszonya. Az első két évben a minimálbér alapján határozzák meg a törlesztendő összeget, ez a szabad felhasználású hitelnél havi körülbelül 6 ezer forintot jelent, a kötött felhasználás esetében pedig a felvett összegtől függően 4-11 ezer forint. A harmadik évtől jövedelemarányosan kell törleszteni a felvett hitelt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.