Kultúra

Borszűrő Szent Mihály, Szüret, Iparosok napja, Madármegfigyelési nap Ópusztaszeren

Borszűrő Szent Mihály, Szüret, Iparosok napja, Madármegfigyelési nap Ópusztaszeren

2016. szeptember 23., péntek
Borszűrő Szent Mihály, Szüret, Iparosok napja, Madármegfigyelési nap Ópusztaszeren
borszuro

Borszűrő Szent Mihály ünnepén múltidéző programokkal és mesterségek bemutatóival várja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark! Október 1-jén, szombaton kipróbálhatja a szőlőpréselést, bőven fogyaszthat magyar szőlőt és mustot. Egész napos múltidéző programok színesítik a családok élményeit. A madármegfigyelési nap keretén belül érdekes előadásokat hallhat, lesz solymász bemutató, madárgyűrűzési bemutató és a Falco, a mérgezésre szakosodott nyomozó kutya izgalmas bemutatóján is részt vehet.

Program

14:00:

Honfoglalás-kori lovasbemutató – Lovaspálya

Egész napos programok:

Kádár mesterség bemutatása – Skanzen/Szentesi tanya Csipkeverő mesterség bemutatása– Skanzen/Makói ház Fafaragás bemutató– Skanzen/Csongrádi halász háza Szüreti bemutató: szüret és préselési bemutató – Skanzen/Szegedi tanya Must kóstolás – Skanzen/ Szegedi tanya Adja fel képeslapját a régi idők postahivatalán! – Skanzen/Községháza Autentikus tekerő muzsika a Dél-Alföldről a Nyenyere Egylet közreműködésével – Skanzen területe Magyar népzene a Fabatka zenekarral – Skanzen területe Autentikus néptánc Nagy Róbert táncmesterrel – Skanzen területe Népi gyermekjátszó és kézműves foglalkozás– Skanzen/ Malom mellett Bútorfestés – Skanzen/ Községháza Kemencében sütés – Skanzen/ Olvasókör X. századi tevékenységek: körmönfonás, nemezelés, kézi orsó, rokka – Nomád Park Íjásztatás – Nomád Park „Az elfeledett körkép - 1848-49 emlékezete” – Látogatóközpont Aula és Hungarikum Tárház Magyarország történelme 3D-ben (filmvetítés) – Látogatóközpont Legyen Ön Árpád vezér! – Rotunda/ „Multimédiás játszótér” Készítse el saját birtokadományozó/köszöntő/házassági oklevelét! – Rotunda/ „Multimédiás játszótér” Keresse meg Gárdonyi Géza üzenetét! – Rotunda/ „Ilyet nem látott a Kárpát…” Álljon Ön is végvári katonának! – Rotunda/ „Vár állott, most kőhalom” A legkisebb a legnagyobb? – Rotunda/ „Kincsek a földből”

Madármegfigyelési nap – Puszta Háza

10:00:

Rendezvény megnyitó és az egész napos programok kezdete Puszta háza:

10:30:

„A madárvonulás nyomában a modern technika eszközeivel" Előadó: dr. Tokody Béla

11:00:

„A fehér gólya védelme Magyarországon" Előadó: Lovászi Péter

11:30:

„Madárgyűrűző-állomás a szegedi Fehér-tavon” Előadó: Csibrány Balázs

12:00:

"Emberek és madarak" Előadó: Orbán Zoltán

12:30:

Műhelybeszélgetés egy természetfotóssal Előadó: dr. Molnár Gyula

16:00:

Aszfaltrajzverseny eredményhirdetés Nagyrét:

11:00:

Madárodú- séta és szakvezetés

13:30:

Solymász bemutató

14:30:

Falco, a mérgezésre szakosodott nyomozó kutya bemutatója Egész napos programok: Aszfaltrajzverseny Madár totó. Az év madara: a Haris. Fészek- és tojás felismerés A Magyar Madártani Egyesület kitelepülése, játékok Madárodú készítés (az MME szakembereinek közreműködésével) Madárgyűrűzési bemutató a Puszta Háza mellett Háló ellenőrzések: 11 óra, 12 óra és 13 órakor

15:30:

Kirándulás a Büdösszékre az MME szervezésében. Indulás a főbejárat elől bérelt autóbusszal. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Fontos tudnivalók

Jegyinformáció: A rendezvény napján a nyári nyitva tartásnak megfelelő belépőjegy árak érvényesek. A „PARK belépő” árából 10 % kedvezményt biztosítunk a rendezvény napján, érvényes MME tagsági kártya felmutatása esetén.

Nyitva tartás:

A rendezvény napján az Emlékpark 10:00-18:00 között várja Látogatóit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.