Közélet

Alapjogokért Központ: az Európai Bizottság továbbra is a kényszerbetelepítésben látja a migrációs válság megoldását

Alapjogokért Központ: az Európai Bizottság továbbra is a kényszerbetelepítésben látja a migrációs válság megoldását

2016. szeptember 16., péntek
Alapjogokért Központ: az Európai Bizottság továbbra is a kényszerbetelepítésben látja a migrációs válság megoldását

Az Alapjogokért Központ szerint az Európai Unió továbbra is a migránsok kötelező szétosztásában látja a migrációs válság megoldását, és érvényben vannak a vonatkozó jogszabály-alkotási eljárások.

A központ pénteken Facebook-oldalán közzétett elemzésében kiemelte: sokakat váratlanul ért, amikor

Jean-Claude Juncker

, a bizottság vezetője hétfőn tartott politikai szezonnyitó beszédében arról beszélt az Európai Parlament plénuma előtt, hogy a migráció területén elvárható szolidaritást nem lehet kötelezően előírni a tagállamok számára, az csak önkéntes lehet. Egyesek úgy értelmezték szavait, hogy a bizottság eláll a kötelező betelepítésre vonatkozó tervektől, ezért pedig szükségtelen a magyar népszavazás. Csütörtökön ugyanakkor a bizottság szóvivője egyértelművé tette, hogy soha fel sem merült annak lehetősége, hogy visszavonják a migránsok kötelező, felső határ nélküli szétosztását előíró jogszabályjavaslatot. Juncker békülékeny szavai mögött tehát nem volt valódi tartalom - mutatott rá elemzésében a központ, kiemelve: az Európai Bizottság, különösképpen pedig annak luxemburgi elnöke legalább egy éve dolgozik azon, hogy az Európába érkező bevándorlókat szétossza a tagállamok között. Kitértek arra is: korántsem a bizottság elnöke az egyetlen, aki szerint a kényszerbetelepítés az egyedüli lehetséges megoldás. Az Európai Parlament szintén csütörtökön fogadta el azt a jelentést, amely a már érvényben lévő relokációs döntés végrehajtását sürgeti, és szankcionálná a szétosztásban részt nem vevő országokat. A kérdéses határozatot, amely 120 ezer migráns kötelező szétosztását írja elő, tavaly szeptemberben fogadta el az Európai Unió Tanácsa, Magyarország és más tagállamok tiltakozása ellenére. A folyamatban lévő javaslatokra igenis hatással lehet az október 2-i népszavazás, melynek eredményeként az Országgyűlés hozhat olyan döntést, amely megakadályozza a kötelező betelepítést - rögzítette a központ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.