Közélet

A baloldali egység megkopásától a családi ezüst kiárusításáig – a szegedi közgyűlés ellenzéki szemmel

A baloldali egység megkopásától a családi ezüst kiárusításáig – a szegedi közgyűlés ellenzéki szemmel

2016. szeptember 24., szombat
A baloldali egység megkopásától a családi ezüst kiárusításáig – a szegedi közgyűlés ellenzéki szemmel
varosi_kozgyules21_gs

Az ellenzék szerint korántsem olyan szép és csillogó minden fejlesztés, mint ahogy a baloldali városvezetés beállítja, legyen szó a DK-s Binkszi által jelen formájában elfogadhatatlan Liget-projektről vagy épp az okos város programról. A hagyományokhoz híven ellenzéki képviselőket kértünk fel értékelésre.

A pénteki

közgyűlésen

természetesen az illegális bevándorlás és a kvótanépszavazás is téma volt már a napirend előtti felszólalásokkor is, a Liget-projekt és a Smart City, azaz okos város elképzelés is kapott kritikákat, illetve kiderült az is, hogy az ellenzéki képviselők mellett még a DK-s

Binszki József

sem nézi jó szemmel a város ingatlanvagyonának eladását.

Nógrádi: A környezet fejlődik, Szeged visszazuhan

A Fidesz-L.É.T. frakciót vezető

Nógrádi Tibor

szerint egy pozitívumot lehet kiemelni a pénteki szegedi közgyűléssel kapcsolatban: "az MSZP országos választmányi elnöki posztjáról a saját párttársai által megbuktatott

Botka László

polgármester eddigi arrogáns, már-már kocsmai stílusa mintha némiképp enyhült volna, ha ez így folytatódik, talán még konstruktív közgyűlések is lehetnek Szegeden". Úgy kezdte, a nagyobbik kormánypárt határozottan kifejtette véleményét több tervezett fejlesztéssel és ingatlanértékesítéssel kapcsolatban. "Nemet mondtunk az átláthatatlannak tűnő, számos súlyos kérdést felvető újszegedi Liget-programra, az I-es kórház komplexumának és a tiszti klubnak az értékesítésére is. Sajnos nem kaptunk érdemi és elfogadható magyarázatot a városvezetéstől arra nézvést, mi az oka az I-es kórház esetében az eddigi alapár 400 milliós csökkenésének, azaz a közel 40 százalékos devalválódásnak. Történik mindez úgy, hogy a környezetünkben konjunktúra figyelhető meg, emelkedő ártrendet mutat az ingatanpiac Kecskeméten, Makón vagy éppen Hódmezővásárhelyen is. Ha eközben Szegeden ilyen mértékű árzuhanásnak lehetünk tanúi, annak a hátterében a város vonzerejének, jövedelemtermelő képességének csökkenése állhat, amiért megint csak a városvezetés és a Szegedet 14 éve irányító polgármester tartozik elszámolással, felelősséggel. Ezzel kapcsolatban nemrégiben egy professzor nagyon helyesen fogalmazta meg egy baráti beszélgetésen, hogy míg más városok a gazdaságélénkítésre is a gazdaságfejlesztésre helyezik a hangsúlyt, Szeged csak a fesztiválok rendezésében jeleskedik" - fogalmazott a Fidesz szegedi elnöke. Hozzátette: jelzésértékkel bír, hogy megtörni látszik a baloldali egység Szegeden, hiszen a Demokratikus Koalíció politikusai a bizottsági üléseken és a közgyűlésen is Botka László és a szocialisták terveivel szemben foglaltak állást, így a messziről sem megnyugtatóan előkészített Liget-fejlesztés vagy az I-es kórház furcsának tűnő értékesítése esetében is. "Úgy tűnik, van olyan, ami már Binszki Józseféknek is sok, és nem hagyják, hogy csak úgy lenyomják a torkukon" - fogalmazott. A parkolórendszer átalakítását illetően kifejtette, a Smart City program ezen elemét azért szerették volna levetetni a napirendről, mert meglátásuk szerint túl sok volt még ezen a területen a tisztázatlan kérdés. "Egyetértünk azzal, hogy a jelenlegi parkolószelvényes rendszer többszörösen megérett a változtatásra, ám a városvezetés által benyújtott anyag rengeteg kérdést hagyott homályban. Nem vagyunk minden kétséget kizáróan meggyőződve a telepíteni tervezett parkolóautomaták számlaadási képességéről, valamint azok műszaki megbízhatóságáról, tekintve, hogy az olcsóbb kivitelezés okán nem vezetékes árammal, hanem akkumulátoros és napkollektoros energiával működnének, ami számtalan kockázatot vet fel. Sajnos ha készültek is háttáranyagok és háttértanulmányok, azokat nem láthattuk, nem ismerhettük meg" - így Nógrádi Tibor.

kozgyules_varosi14_gs

A Fidesz-L.É.T. frakciót vezető politikus itt jegyezte meg, a baloldali városvezetés és a baloldali többségű közgyűlés talán legnagyobb hibája vagy hiányossága éppen az, hogy nem tartja szükségesnek a társadalmi egyeztetést a lakosság számára fontos kérdésekben, nem kíváncsi a szegediek véleményére. "Akár a Liget rehabilitációjára gondolunk, akár a parkolási rendszer átalakítására, akár a tömegközlekedés folyamatos, öncélúnak látszó átszabására, egyértelműen kitűnik, hogy az itt élők igényei sokadrangú szempontnak számítanak a torony alatt. A jövőbeni szegedi önkormányzatokkal szemben minimális elvárás lesz, hogy az eddigieknél sokkal erősebben támaszkodjanak a lakosság véleményére, és az itt élők megelégedésére alakítsák a város képét" - szögezte le. Végezetül arról beszélt, hogy a Fidesz számára kiemelt jelentőségű üzenet volt a közgyűlésen, hogy a szegedi lakosság minél nagyobb számban vegyen részt az október 2-i kvótanépszavazáson. "

Mihálffy Béla

képviselőtársam napirend előtti felszólalásában felvázolta a referendum tétjét és jelentőségét. A nemzetközi fejlemények sajnos rendkívül aggasztóak, Brüsszel nemhogy nem mondott le a kötelező kvótáról, de egyértelmű, hogy egyre komolyabb nyomás alá helyezi hazánkat, ezért szükséges, hogy megbonthatatlan nemzeti egység alakuljon ki ebben a kérdésben. Október 2-a minden egyes magyar ember és minden egyes magyar település saját életét, életkörülményeit határozza meg, hiszen arról formálhatunk véleményt, hogy kivel akarunk, és kivel nem akarunk együtt élni. Bízunk benne, hogy a szegediek megértik, milyen veszélyeket rejt magában a baloldali városvezetés mismásolós politikája, és hangos, határozott nemet mondanak a migránsok betelepítésére - a magyarság identitásának, gyermekeink és unokáink jövőjének védelme érdekében."

Haág: Fontosabb egy-egy ötletgazda monomániája, mint az emberek véleménye

"A közgyűlésen komoly vitát váltott ki a bevándorlás ügye. Emlékezzünk: Botka László egy éve, amikor migránsok ezrei masíroztak Szeged utcáin, azt nyilatkozta: a szegedieket nem zavarják a bevándorlók, nem találkoznak velük az utcákon. Eközben DK-s képviselőtársa, Binszki József az Aradi vértanúk terén követelte: Szegeden is fogadjanak be bevándorlókat" - idézte föl a migránsválság kritikus szegedi hónapjait

Haág Zalán

, a KDNP városi elnöke. A kisebbik kormánypárt közgyűlési frakcióvezetője hozzáteszi: az említett nyilatkozatok idején épp Szegeden haladt át a későbbi bajorországi baltás-késes támadó. Ha ő itt maradt volna, vajon nem ugyanazt tette volna, amit Németországban? És a szintén Magyarországon áthaladó párizsi merénylő nálunk talán békésen beilleszkedett volna? - tette fel a költői kérdést Haág Zalán. Mint felidézte, sokat bírálták Szegeden is a határainkat védő kerítést a baloldali politikusok részéről. "Nekik a szegediek biztonságánál fontosabb volt a Brüsszelnek való megfelelés, miközben egy szavuk sem volt a határon erőszakosan áttörő, a kerteken, udvarokon átvonuló invázióról."

kozgyules_varosi25_gs

Haág Zalán szerint a kvóta újra és újra napirendre kerül az uniós bürokraták jóvoltából, s ezt a képtelen elképzelést csak népszavazással állíthatjuk meg. "Vannak baloldali politikusok, akik nemet mondtak a határon túli magyarok állampolgárságára, de támogatják olyan muszlim bevándorlók betelepítését, akik országunk szokásait és törvényeit semmibe veszik, kultúránkat, hitünket nem ismerik, magyarul nem beszélnek. Meggyőződésem, hogy a józan többség nemet mond a jövőnket kockáztató, nemzeti szuverenitásunkat veszélyeztető őrült tervre, a kötelező betelepítési kvótára" - mondta a KDNP helyi vezetője. Fontos téma volt a közgyűlésen a Smart City koncepció. "A többség végül elfogadta indítványomat arról, hogy a parkolás és közösségi közlekedés ügyében novemberben tartson az önkormányzat közmeghallgatást - hiszen nemcsak meggyőzni kell az embereket egy tervezőasztalnál született koncepcióról, hanem véleményüket meghallgatva az ő szempontjaikhoz kell igazítani azt. Az elektronikus, kártyás fizetés lehetősége túl sok olyan kérdést vet fel, amire egyelőre nincs válasz. A parkolás drágulása a volt kék zónában, az időarányos jegyvásárlás megoldatlansága a közösségi közlekedésben és a parkolóautomaták működése körüli kérdőjelek azt mutatják, kapkodva lesz bevezetve az új, egyébként szükséges, 21. századi megoldásokat is tartalmazó rendszer. Csak remélni tudjuk, hogy az általunk a közgyűlésen fölvetett problémák és javaslatok kedvező fogadtatásra találnak, és akár új, elégedett ügyfeleket eredményeznek a közösségi közlekedés járatain" - fogalmazott a SZEGEDma.hu kérdésére Haág Zalán. Mint mondta, a Liget-projekt is arra példa, amire a Smart City is: több jó és szükséges fejlesztés és beruházás megvalósítása szinte irracionális küldetéstudattal történik. "Vagyis fontosabb egy-egy ötletgazda monomániája, mint az emberek igénye, vágya, véleménye. Pedig mindennek, ami itt készül, a szegediek megelégedésével kellene találkoznia. Ha van egy 80 éves teniszpálya, amihez ragaszkodnak az ott élők, azt senkinek sem szabadna figyelmen kívül hagynia, különösen a szegediek által megválasztott politikusoknak nem. Szomorúsággal tölt el az a gőg, az a hatalmi arrogancia, amit ebben az esetben is (sajnos sokadjára) tapasztalhatunk a baloldali városvezetés részéről a szegediek kárára" - értékelt a kereszténydemokrata városatya.

Tóth: Furcsa, hogy a vádlottak padja van a képviselőkkel szemközt

Napirend előtti felszólalására utalt vissza a jobbikos

Tóth Péter

, amikor portálunknak értékelte a közgyűlést. Mint elmondta, minimum furcsán veszi ki magát, amikor

Solymos László

alpolgármester veszi át az ülés vezetését, akinek a jobbján

Mózes Ervin

főjegyző ül, akik gyanúsítottak a parkolóbotrányban. Hozzátette, ez még akkor is aggályos, ha az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, és majd a bíróság dönt a kérdésben, hiszen más esetben már a gyanúsításkor lemondott az adott képviselő minden tisztségéről. Fontosnak nevezte, hogy aki ilyen ügyben gyanúsított, tartózkodjon attól, hogy a várost bármilyen formában is hivatalosan képviselje, például egy megemlékezésen vagy ünnepségen semmiképp se mondjon beszédet. „Furcsa volt, hogy a vádlottak padja volt velünk, képviselőkkel szemközt” – jegyezte meg.

kozgyules_varosi12_gs

Az október 2-ai kvótareferendum kapcsán arra emlékeztetett Tóth, hogy annak idején elsőként ő szólalt fel a témában a közgyűlésben, s ő – ahogy fogalmazott – leplezte le, hogy valótlanságot állít Botka László szocialista polgármester.

(A városvezető több alkalommal is kijelentette, hogy nincsenek migránsok Szeged városában, miközben a lakosság nap mint nap találkozott kisebb-nagy csoportokkal. – a szerk.)

A jobbikos képviselő úgy értékelte, hogy a kerítés megépítése és a személyi állománynak a határra vezénylése meghozta az eredményt, vagyis több mint egy éve nem érzékelik a szegediek a migráció hatásait személyesen, így nyugvópontra került az ügy, miközben a probléma nem oldódott meg. Tóth szerint ha tavaly ősszel tartották volna a kvótareferendumot, akkor elsöprő győzelmet arattak volna a nem szavazatok. „A Jobbik álláspontja az, ha nem lesz sikeres a népszavazás, akkor az Orbán Viktor kormányfő felelőssége. A parlament is teremthetett volna garanciákat, a Jobbik ezt képviseli” – közölte. A párt – így szegedi képviselője is – arra buzdít, hogy mindenki menjen el voksolni október 2-án, és szavazzon nemmel. „A Smart City koncepciót támogattam, mert még ha nem is a legalaposabb előterjesztés volt, akkor is el kell kezdeni a felzárkózást. A majdani üzemeltetés során fellépő problémákat, gyerekbetegségeket pedig majd az üzemeltető cégek megoldják” – mondta el portálunknak Tóth Péter, aki szerint fontos, hogy végre 21. századi, modern fizetési lehetőségeket vezessenek be Szegeden. A képviselő a Liget-projekt egyes részeit támogatandónak, más elemeit viszont negatívnak értékelte. Ez utóbbira példa a teniszpálya elbontása, míg a helyi Jobbik által is preferált rekortán pályát Tóth szintén az időszerű fejlesztések közé sorolta. Szerinte azonban a teniszpálya esetében lehetett volna kompromisszumos megoldást találni, csak a szándék hiányzott. Az ingatlaneladásokat úgy értékelte, hogy Szeged számára nem marad más bevételi forrás, minthogy – ahogy Binszki József mondta – kiárusítják a családi ezüstöt, s Tóth szerint látnia kell mindenkinek, hogy ez egyfajta vagyonvesztés. A

szociális bérlakások felújítása kapcsán

szerinte ködösített Botka László és az IKV Zrt. vezetője,

Kardos Kálmán

, amikor arról beszéltek, hogy az üzletek bérleti díjából fedezik a szociális bérlakások felújítását, arra ugyanis az eladásokból van pénz. „Ezt a folyamatot egyre inkább átlátják a szegediek, tényleg a családi ezüst kiárusítása zajlik” – összegzett Tóth Péter.

Szentistványi: A városi fejlesztések egy része hangzatosan becsomagolt lózung

Nem kérdés, hogy a városvezetés többséggel minden előterjesztést keresztül tud vinni a közgyűlésen, ám a független

Szentistványi István

a Liget-projekt és az ingatlaneladások – köztük az I-es kórház és a siófoki önkormányzati üdülő ügye – kapcsán a szavazással kapcsolatban megjegyezte, a baloldal nem a megszokott módon voksolt, a DK-s Binszki József ugyanis tartózkodott, sőt

a jogi bizottság elnöki posztját is betöltő politikus már a bizottsági üléseken is elkaszálta az említett előterjesztéseket

. Szentistványi emlékeztetett, májusban volt hasonlóra példa először, amikor az LMP-ből kizárt, külsős bizottsági posztot betöltő Tanács Eszter menesztését kezdeményezte az MSZP-s városvezető. „A DK-s kiszavazás pozitív, ugyanis nem szerencsés, hogy kétosztatú logika alapján működik a szegedi közgyűlés, annál színvonalasabb, minőségi munka végezhető, minél több álláspont megjelenik. Amikor a városvezetés oldalán azt mondja valaki, hogy a letett anyag nem előkészített, átláthatatlan és így elfogadhatatlan, annak van egyfajta ereje ahhoz képest, amit az ellenzék úgymond hivatalból megtesz ” – magyarázta Szentistványi.

varosi_kozgyules30_gs

Arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába a hangzatos Smart City, azaz okos város vagy épp tudásközpont elnevezés, sok esetben a felszínt megkapargatva kiderül, hogy a szlogenek és előadott nagyszabású tervek lózungok, mögöttük pitiáner dolgokat találunk, ha aprópénzre lebontjuk. Mint elmondta, most például a rendkívül elavult parkolási rendszert fogja a város lecserélni, ami egyrészt egy üdvözlendő, ám rendkívül sok pénzt emészt fel. A városatya szerint a „zöld város” is egy hasonlóan szépen becsomagolt projekt, amit részleteiben vizsgálva bizony azt mutatja, hogy pont nem az fog megvalósulni, amiről az elnevezés alapján gondolni lehetne. Párhuzamot vont a sokat emlegetett elektromos tömegközlekedési projekttel, mint elmondta, hiába fejlesztették az infrastruktúrát uniós forrásokból, nem vették figyelembe a lakosság érdekeit, illetve arról is megfeledkeznek, hogy nem feltétlen azért növekszik a kerékpárosok aránya Szegeden, mert egyre többen szeretnének egészségesebb életmódot folytatni, hanem azért, mert az embereknek egyszerűen nincs pénze a bérletre. Reagált a Fidesz-L.É.T.-es

Kothencz János

által elmondottakra is, kiemelve, hogy egy panelkörzetben is csak a lakosság minél szélesebb körű bevonásával érdemes fejleszteni, amit hiányol. Példaként a rekreációs célú fejlesztéseket emelte ki, mondván nem mindegy, hogy a 6 év alattiaknak alakítanak ki játszóteret, vagy épp gondolnak a tinikre, netán a felnőttekre is, például egy fitneszpark kialakításával.

Pintér M. Lajos - Varga Anna

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.