/

Verseny és pancsolás a roma családi napon Sziksósfürdőn + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

roma_csaladi_nap10_gs

Megemlékeztek a roma holokausztra is, de a nap nagyobb része az élet és a kikapcsolódás jegyében telt. A pancsolás mellett a sorversenyeké és az autentikus cigányzenéé volt a főszerep. A roma családi napon jártunk a szikin.

“Futáson fogok indulni hamarosan. Tavaly is versenyeztem, nyertem fociban, rögbiben és dobásban” – nagy szerencsénk volt rögtön a roma családi nap elején összefutottunk Edvárd Kelennel, aki tízéves létére már “többszörös bajnok”. Nem először járt itt, harmadik alkalommal látogatott ki családjával és barátaival. Edvárd nagyon szeret úszni és horgászni, bár ez utóbbit most kihagyja, mert nem akarja zavarni a halakat. Az “Elszalasztott 1000 év” Közhasznú Egyesületnek és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak ez a hatodik közösen rendezett roma ifjúsági és kulturális családi napja a szikin, ahol nemcsak a hátrányos helyzetű gyermekeket, hanem szüleiket is vendégül látták.

Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy bárkit szívesen fogadnak, nem válogatnak, a különjáratra minden érintett felszállhat. Délelőtt mintegy 200 fő volt kint, úgy vélte, hogy délutánra lesznek 300-an, de sokan most vizsgáznak, a kisebbségi önkormányzat segítségével parkgondozói képzettséget szereznek. A programok reggel 9-től este 7-ig tartanak. A családok összemérték tudásukat ügyességi játékokban, tollasoztak, kiütőt játszottak, zsákban futottak, a győztesek értékes ajándékcsomagot kaptak. “Az egyik feladatnál a férj szemét bekötik, s a feleség akadályok között csalogatja, a romák között szokatlan módon most az asszony fog dirigálni!” – mondta. Tízórait és kétfogásos ebédet is ettek a vendégek. Délután az autentikus romazene is felcsendül, a hagyományokhoz hűen a Kucu Banda és a Rácz Duó lép fel, majd kabaré-előadást tekinthetnek meg a kisebbség tagjai.

Idén is megemlékeztek a 3000 Auschwitzban elhunyt cigány nőre, gyermekre, férfira. Szeretnék, ha ez soha nem ismétlődhetne meg, habár sajnos azt látják, hogy egyes szélsőjobboldali pártok a magyar parlament mellett a nyugat-európai országokban is egyre erősebbek, még mindig jellemző egyes társadalmakra a kirekesztés.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: bravúrokkal járult hozzá a SZEOL első sikeréhez Leindler Domonkos

Következő sztori

Nem várható törvénymódosítás a levélben szavazás kiterjesztésének ügyében