Tovább erősítenék a magyar-szerb üzleti kapcsolatokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

magyar_szerb_targyalas_csmkik

Szegeden tárgyalt Kismárton Ottó, a Szerb Köztársaság Nagykövetségének gazdasági ügyekért felelős követ-tanácsosa a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselőivel. A megbeszélésen az együttműködési lehetőségek kiaknázása, valamint a gazdasági kapcsolatok élénkítése is a témák között szerepelt.

A szervezetek között több éve szoros az együttműködés, melynek célja, hogy segítsék a magyar-szerb gazdasági, üzleti kapcsolatok fejlődését. Az augusztus 9-i, keddi megbeszélésen szó esett az év második felére tervezett rendezvényekről és eseményekről, valamint az azokhoz kapcsolódó együttműködési lehetőségekről.

Jójárt Miklós, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető alelnöke ismertette, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, már hagyományosnak tekinthető módon szakmai kísérő rendezvényeket szerveznek Zrenjaninban (Nagybecskerek) az augusztus végén megrendezésre kerülő INOCOOP vásárhoz kapcsolódóan, valamint októberben a Kikindai Tökfesztivál rendezvénysorozaton. Mindkét helyszínen a helyi kamarával aktív együttműködésben valósulnak meg a programok. Novemberben pedig a tervek szerint Szeged adna helyet egy magyar-szerb, konferenciával egybekötött kamarai találkozónak.

Kismárton Ottó követ-tanácsos üdvözölte a fenti rendezvényeket. Ugyanakkor elmondta, hogy szerb minisztériumi kezdeményezésre, több hónapos előkészítést követően őszre tervezik a Szerb Vállalkozások Magyarországi Egyesületének megalakítását. Ilyen szerveződést több országban is terveznek az ott letelepedett szerbiai vállalkozások részvételével, melyet egy hálózatként szeretnének majd működtetni. Év végén pedig a Szerb Nagykövetségen tartanák meg a már több éves hagyománnyal rendelkező üzleti fórumot, ahol magyar és szerb vállalkozásoknak biztosítanak lehetőséget új üzleti kapcsolatok kialakítására.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Kozsuchné Somogyi Katalin vállalkozásfejlesztési és külgazdasági igazgató kiemelte, hogy hasznosnak tartják a fenti kezdeményezéseket. A kamara képviselői a korábbi évek gyakorlatának megfelelően aktívan részt vesznek azokon, és mindent megtesznek azért, hogy a vállalkozások széles rétegéhez jussanak el a rendezvényekről szóló információk. Hozzátette: megfelelő érdeklődés esetén a kamara csoportos vásárlátogatást is szervez a szerbiai vásárokra. A nagykövetséggel kialakított szoros együttműködés révén pedig a Szerbia iránt érdeklődő vállalkozásokat segítik üzleti kapcsolataik kialakításában. A cégek ehhez kapcsolódó kérdéseikkel a kamara külgazdasági igazgatóságához fordulhatnak.

Előző sztori

GKI: többen vennének vagy építenének lakást

Következő sztori

Vádat emeltek Hódmezővásárhelyen a közösségi oldalakon zaklató budapesti nővel szemben