Közélet

Tovább erősítenék a magyar-szerb üzleti kapcsolatokat

Tovább erősítenék a magyar-szerb üzleti kapcsolatokat

2016. augusztus 10., szerda
Tovább erősítenék a magyar-szerb üzleti kapcsolatokat
magyar_szerb_targyalas_csmkik

Szegeden tárgyalt Kismárton Ottó, a Szerb Köztársaság Nagykövetségének gazdasági ügyekért felelős követ-tanácsosa a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselőivel. A megbeszélésen az együttműködési lehetőségek kiaknázása, valamint a gazdasági kapcsolatok élénkítése is a témák között szerepelt.

A szervezetek között több éve szoros az együttműködés, melynek célja, hogy segítsék a magyar-szerb gazdasági, üzleti kapcsolatok fejlődését. Az augusztus 9-i, keddi megbeszélésen szó esett az év második felére tervezett rendezvényekről és eseményekről, valamint az azokhoz kapcsolódó együttműködési lehetőségekről.

Jójárt Miklós

, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető alelnöke ismertette, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, már hagyományosnak tekinthető módon szakmai kísérő rendezvényeket szerveznek Zrenjaninban (Nagybecskerek) az augusztus végén megrendezésre kerülő INOCOOP vásárhoz kapcsolódóan, valamint októberben a Kikindai Tökfesztivál rendezvénysorozaton. Mindkét helyszínen a helyi kamarával aktív együttműködésben valósulnak meg a programok. Novemberben pedig a tervek szerint Szeged adna helyet egy magyar-szerb, konferenciával egybekötött kamarai találkozónak.

Kismárton Ottó

követ-tanácsos üdvözölte a fenti rendezvényeket. Ugyanakkor elmondta, hogy szerb minisztériumi kezdeményezésre, több hónapos előkészítést követően őszre tervezik a Szerb Vállalkozások Magyarországi Egyesületének megalakítását. Ilyen szerveződést több országban is terveznek az ott letelepedett szerbiai vállalkozások részvételével, melyet egy hálózatként szeretnének majd működtetni. Év végén pedig a Szerb Nagykövetségen tartanák meg a már több éves hagyománnyal rendelkező üzleti fórumot, ahol magyar és szerb vállalkozásoknak biztosítanak lehetőséget új üzleti kapcsolatok kialakítására. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében

Kozsuchné Somogyi Katalin

vállalkozásfejlesztési és külgazdasági igazgató kiemelte, hogy hasznosnak tartják a fenti kezdeményezéseket. A kamara képviselői a korábbi évek gyakorlatának megfelelően aktívan részt vesznek azokon, és mindent megtesznek azért, hogy a vállalkozások széles rétegéhez jussanak el a rendezvényekről szóló információk. Hozzátette: megfelelő érdeklődés esetén a kamara csoportos vásárlátogatást is szervez a szerbiai vásárokra. A nagykövetséggel kialakított szoros együttműködés révén pedig a Szerbia iránt érdeklődő vállalkozásokat segítik üzleti kapcsolataik kialakításában. A cégek ehhez kapcsolódó kérdéseikkel a kamara külgazdasági igazgatóságához fordulhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.