Társadalmi kérdések, disztópiák és oktatás az első szegedi Nyári Szakkollégiumi Találkozón

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mora_ferenc_szakkollegium

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium ad otthont a XIX. Nyári Szakkollégiumi Találkozónak (NYATA), melyet első alkalommal rendeznek meg Szegeden. A három napos program során a szakkollégisták tematizált napokon oszthatják meg egymással tudásukat.

A szakmai programok, beszélgetések, előadások, workshop-ok mellett a szórakozás és a közösen eltöltött idő adja a NYATA lényegét, ugyanis az ország majdnem harminc szakkollégiuma várhatóan kétszáz emberrel képviselteti magát a rendezvényen, amely hivatalosan csütörtökön indul és vasárnap délelőttig tart az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban.

A szakkollégiumi találkozó három témában vonultat fel programokat: csütörtökön a hátrányos helyzetűek, illetve az őket segítő civilek, önkéntesek munkája, valamint a migráció témája kerül a középpontba, számos szervezet mutatkozik be és neves előadók is érkeznek a kollégiumba, például Löffler Tibor politológus, aki Németh Józseffel és Kalló Józseffel értekezik majd a menekülthelyzetről, vagy Forgács István, aki a roma integrációról fog beszélni.

A pénteki nap a disztópiákról, a fenntartható fejlődésről szól majd, vagyis a szakkollégisták diskurzusa azt járja körül, hogy milyen lesz a világ 20 vagy 50 év múlva, milyen feladatai merülhetnek fel a jövő értelmiségi elitjének, valamint modellezik az elkövetkezendő évtizedek kihívásait.

Szombaton a köz-és felsőoktatással kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak az SZTE Neveléstudományi Intézetének és Pszichológiai Intézet munkatársaival közösen, terítékre kerül a középiskolák helyzete, az iskola és a család kapcsolata, valamint sok más érdekes téma is a kerekasztal-beszélgetéseken.

A XIX. NYATA részletes programja ITT érhető el.

“Rendkívül hasznos ez a rendezvény, mert a szakkollégisták találkozhatnak, közösen véleményt formálhatnak, amire nagy szükség van, mivel ők lesznek a jövő értelmiségi elitje, ezért fontos a megfelelő kommunikáció, illetve aktuális témák megvitatása, ösztönözve a gondolkodást” – mondta el hírportálunknak Kovács Attila, a Móra Szakkollégium igazgatója. “A NYATA megszervezésével a szakkollégiumi mozgalmon belül Szeged súlyát is növelni, pozícióját erősíteni tudjuk, küldetésként tekintünk arra, hogy Szegedet, a Szegedi Tudományegyetemet jobban bevonjuk a szakkollégiumi mozgalomba, annak egyik bázisává tegyük” – emelte ki.

A Nyári Szakkollégiumi Találkozóról ITT olvashat bővebben.

Előző sztori

Parkolási botrány: a vádlott önkormányzati szereplők és Botka László lemondását követelik

Következő sztori

Teke: új névszponzor állt a Szegedi TE mellé + FOTÓK