Közélet

Szijjártó: elfogadhatatlan a svéd miniszter bírálata

Szijjártó: elfogadhatatlan a svéd miniszter bírálata

2016. augusztus 12., péntek
Szijjártó: elfogadhatatlan a svéd miniszter bírálata

Szijjártó Péter furcsának és egyben elfogadhatatlannak tartja, hogy Morgan Johansson svéd miniszter ahelyett, hogy a valódi megoldást keresné, egy olyan országot bírál, amely betartja a szabályokat.

Így reagált a külgazdasági és külügyminiszter péntek délután az MTI-nek arra, hogy Stockholm bejelentette: a jövő héten bekéretik a külügyminisztériumba a magyar nagykövetet.

Morgan Johansson

, a migrációs ügyek minisztere a TT sajtóügynökségnek nyilatkozva a svéd kormány tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Magyarország nem hajlandó fogadni Svédországból azokat a menedékkérőket, akiket Magyarországon regisztráltak.

Szijjártó Péter

erre reagálva kiemelte: "a leghatározottabban visszautasítom a svéd igazságügyi és migrációs miniszter teljesen alaptalan bírálatait". Kifejtette, az illegális bevándorlók visszafogadásával kapcsolatban a magyar álláspont egyértelmű és változatlan: "csak azokat fogadjuk vissza, akik valóban Magyarországnál léptek be először az Európa Unió területére". A közel-keleti illegális bevándorlók százezrei azonban nyilvánvalóan legalább egy uniós országon áthaladtak, mielőtt Magyarországra értek. Őket Magyarország nem fogadja vissza - tette hozzá. Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely az illegális bevándorlási válság kezdete óta betartja az európai szabályokat - szögezte le Szijjártó Péter, kiemelve: "megvédjük a határunkat, ami az Európai Unió külső határa is, így jelenleg Magyarország védi Svédországot is".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.