Írjon nekünk

Közélet

Szabó Bálint a parkolási botrányról: Haladéktalanul távozzon Solymos László alpolgármester! (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szabo_balint_sajttaj004kf

Nem összeférhető a vádlotti pozíció az alpolgármesterséggel – közölte Szabó Bálint, aki Solymos László összeférhetetlenségének megállapítását kezdeményezte. A jogász az önkormányzati törvényre hivatkozva nyújtott be erről beadványt, amit harminc napon köteles kivizsgálni a polgármesteri hivatal, majd a közgyűlés dönt a kérdésről. A polgármesteri kabinet viszont másképp látja, szerintük Szabó beadványának semmilyen törvényes, jogi alapja nincs.

Miután augusztus 3-án hat személy ellen – köztük Solymos László alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor kabinetfőnök – vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség Szabó Bálint jogász bilincset vitt a városházára, most pedig Solymos László összeférhetetlenségének megállapítását kezdeményezte a polgármesteri hivatalban.

„A vonatkozó önkormányzati törvény egyértelműen fogalmaz: az a helyi képviselő nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja. Ha pedig ilyet folytat, akkor meg kell szüntetni azonnal az összeférhetetlenséget. Nemcsak Szeged városában, hanem bármely magyarországi településen megengedhetetlen, hogy egy városvezető hivatali helyzetével összefüggő bűncselekményben megalapozottan gyanúsítható személlyé váljon” – jelentette ki Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. A jogász emlékeztetett, hogy annak idején egy jobbikos önkormányzati képviselőt állítottak bíróság elé köztörvényes bűncselekmény vádjával, és akkor a városvezetés Szabó szerint helyesen azt az álláspontot képviselte, hogy az illető távozzon a közfunkcióiból, s ez meg is történt. A jogász szerint, ha következetes a városvezetés, akkor ugyanerre kell felszólítaniuk Solymos László alpolgármestert is.

Szabó megjegyezte, a vádemelés óta eltelt 20 napban annyi történt, hogy Solymos visszavonult mindenféle közszerepléstől, amit helyesnek tart a jogász, de szerinte vissza kellene adnia önkormányzati képviselői mandátumát is. Erre egyébként még van 10 napja az alpolgármesternek, Szabó összeférhetetlenségi beadványát pedig köteles kivizsgáltatni a polgármester 30 napon belül, így várhatóan előbb a jogi bizottság, majd a közgyűlés elé kerül a kérdés. „Arról kell majd döntenie a közgyűlésnek, hogy összeférhetőnek tartják-e a vádlotti pozíciót Szeged alpolgármesterségével, illetve az önkormányzati képviselőséggel” – összegzett Szabó Bálint. A jogász úgy értékelt, ősszel időközi választás lesz Szegeden, de legalábbis Solymos egyéni körzetében biztosan. Kérdésünkre elmondta, szerinte hiába a baloldali többség a szegedi közgyűlésben, ha egy ügyész azt mondja az alpolgármesterről, hogy vádlott, akkor még a közgyűlés sem fogja azt mondani, hogy nem az.

Kalmár Gábor kabinetfőnök az alábbiakat reagálta megkeresésünkre: „Ahogy ezt a kezdeményezést benyújtó, szakvizsga nélküli, fizetett, botránykeltő szélhámostól megszokhattuk, újabb ötletének semmilyen törvényes, jogi alapja nincs”.

szabo_balint_sajttaj003kf

Botka László a parkolóbotrányról a Népszavának nyilatkozott, s azt mondta, röhejes ügyről van szó, az ügyészségi érvelés megalapozatlan, az egész csak a botránykeltést szolgálja.

40 milliós vagyoni hátrányt okozott a VIP-lista a vádirat szerint

Mint ismeretes, tavaly decemberben került nyilvánosságra az ügy, már akkor nyomozott a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés miatt, majd Szabó Bálint hozzá szeretett volna jutni a VIP-parkolólistához, és december közepén feljelentést tett az ügyészségen az NNI-s nyomozástól függetlenül hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt, a jogász feljelentése egyébként a VIP-lista összeállítására és polgármesteri hivatali döntésre vonatkozott.

Az augusztus 3-án közleményben ismertetett vádirat szerint a vádlottak, köztük a 100%-os önkormányzati tulajdonban levő, parkolási rendszert üzemeltető gazdasági társaság egymást követő két ügyvezetője, parkolási üzletágának vezetője, valamint három, az önkormányzat részéről eljáró személy azzal gyanúsíthatóak, hogy a 2008 és 2012 között több mint 300 darab kombinált bérletet adtak ki ingyenesen, mintegy 40 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a gazdasági társaságnak, illetőleg a városnak. Az ügyben Solymos, a kabinetfőnök és Mózes Ervin ellen felbujtás a vád, ami ellen egyébként panaszt tettek az érintettek, a főjegyző korábban úgy kommentálta az ügyet, hogy képtelenség az ügyészség álláspontja, szerinte nem sértettek meg semmilyen szabályt. Hogy ez így van-e, majd a bíróságon eldől.

Hírzóna

Logópályázatot hirdet kisiskolásoknak a megyei katasztrófavédelem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Március 20-ig várják a rajzokat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Száz éve a “bolondmalom” volt a vásárhelyi gyerekek kedvence

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Tornyai-múzeumban nyílt tárlat az akkori élet számos, mára már kevéssé ismert részletére is rávilágít.

Tovább olvasom

Közélet

Gyöngyöspatai iskolaügy: nehezen forintosíthatók a személyiségi jogokat ért sérelmek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Aktuál