Niedermüller Péter: A menekültügyi eljárás lassúsága nem a szakmai munkán, hanem a politikán múlik

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sajttaj003kf

Kiváló szakmai munkát végeznek a BÁH és a rendőrség munkatársai a röszkei tranzitzónában – jelentette ki Niedermüller Péter EP-képviselő. A DK-s politikus közölte, a menekültügyi eljárást kapacitásbővítéssel lehetne gyorsítani, amire uniós forrásokat is igényelhetne hazánk, ám ezt nem tette meg a kormány.

Röszkén a tranzitzóna, valamint a szerb oldal egyaránt nyugodt, a menekültek várják, hogy sorra kerüljenek – közölte Niedermüller Péter EP-képviselő szegedi sajtótájékoztatóján. A Demokratikus Koalíció politikusa szerint ennek a nyugodt légkörnek a hátterében az is áll, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egy olyan megállapodást tudott kieszközölni, amelynek a keretében egy előregisztráció történik Szerbiában. Ez alapján mindenki ki tudja kalkulálni, hogy mikor is léphet be a tranzitzónába benyújtani menekültkérelmét.

Niedermüller azért tájékozódott egyébként Röszkén, mert hamarosan újraindul az Európai Parlamenti munka. Hangsúlyozta, korrekt és részletes tájékoztatást kapott, megnézhetett adatokat, a kitöltendő űrlapokat is, beszélgethetett menekültekkel, tolmácsokkal és ügyintézőkkel. „Röszkén és Tompán napi szinten 15-15 menekültet engednek be a tranzitba, ami rendkívül alacsony szám, különös tekintettel arra, hogy 5-600 ember várakozik belépésre a szerb oldalon. Annak, hogy csak 15 embert tudnak fogadni, egyértelműen a kapacitáshiány az oka, nincs elegendő szakember és anyagi keret ahhoz, hogy ez a szám növekedhessen” – közölte a DK-s politikus. Kérdésünkre elmondta, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) arról tájékoztatta, hogy a menekültügyi eljárásrend lett hosszabb és részletesebb, ez az oka annak, hogy alig egy tucat ember léphet be a tranzitzónába, ám Niedermüller szerint e mögött politikai szándék rejlik, ugyanis európai uniós forrásokat is igényelhetne Magyarország, hogy több szakember lássa el ezt a feladatot, ám ezt eddig nem tette meg a kormány. Megjegyezte, ez EU migráció- és menekültügyi biztosa, Dimitrisz Avramopulosz arról tájékoztatta őt néhány napja, hogy hazánk nem vett ilyen jellegű anyagi segítséget igénybe, pedig ha megtenné, felgyorsíthatná a folyamatot.

sajttaj001kf

„Röszkén világossá vált számomra, hogy mind a BÁH, mind a rendőrség dolgozói a maguk szakmai munkáját kifogástalanul, európai színvonalon végzik, vagyis a probléma nem a helyben dolgozókkal van, hanem a magyar kormánynak a menekültpolitikájával” – szögezte le a DK-s politikus. Meglátása szerint a kerítésépítés és a határok lezárása nem oldott meg semmilyen problémát, hanem más típusú problémákat generál. Niedermüller ezekkel a tapasztalatokkal fog visszatérni az EP-be, mert mint elmondta, egyértelművé vált számára, hogy jelen esetben nem szakmai vagy szakpolitikai, hanem pusztán politikai kérdésről és szándékról van szó, a kormány ugyanis semmiféle mozgásteret nem nyújt. Kitért arra is, hogy a szerb oldalon kizárólag az egyesült nemzetek menekültügyi szervezetei vannak jelen és civilek, ám valódi kormányzati támogatásnak nincs jele.

Előző sztori

Varga Mihály: Debrecen a magyar buszgyártás egyik fellegvára lehet

Következő sztori

A BKK a rendőrségi adatok birtokában indít eljárást az ír utasát megverő taxis ellen