Közélet

Nem érdemes barkácsolni a mérőórán, mert milliókba kerülhet

Nem érdemes barkácsolni a mérőórán, mert milliókba kerülhet

2016. augusztus 3., szerda
Nem érdemes barkácsolni a mérőórán, mert milliókba kerülhet
DSC_1168

A magyarok kreativitása nem ismer határokat, ha a rezsicsökkentés mellett még szeretnének költségeket lefaragni a villany-, gáz, és vízszámlából. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, valamint a Csongrád Megyei Kormányhivatal a leggyakoribb mérőóra-barkácsolásokról és szolgáltatókkal kapcsolatos vitás kérdések rendezéséről tartott sajtótájékoztatót.

Az országban található 15 millió mérőberendezés mindössze 10 százalékát ellenőrzik a szolgáltató emberei, évente mintegy félezer panaszos ügyfél ügyeit rendezik a MEKH, valamint a megyei kormányhivatalok közreműködésével.

Kolozsi Sándor

, a MEKH Fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője elmondta, a felhasználók nagy része nincs tisztában a villany- és a gázóra ellenőrzésével, cseréjével kapcsolatos szabályokkal, a szolgáltató és a fogyasztó jogaival és kötelezettségeivel. Ezért országos road show indult, hogy friss kiadványaikkal tájékoztassák a lakosokat. A MEKH-hez leggyakrabban az úgynevezett szabálytalan vételezés, vagyis a mérőórák házi barkácsolása miatt nyújtanak be panaszt, mely miatt a szolgáltató kötbér fizetésére szólítja fel a fogyasztókat. Előfordul, hogy a mérőórákhoz alkatrészeket hamisítanak, szétszerelik, esetleg megolvasztják a számlapokat forgató fogaskerekeket, hogy ne pöröghessen tovább az óra, de az sem kizárt, hogy megfordítják a mérőberendezést. A főosztályvezető hangsúlyozta, a buherálás nemcsak tilos, egyenesen élet- és balesetveszélyes. A napokban egy kisfiú életébe került a barkácsolt mérőóra.

DSC_1199

A kötbér akár több millió forint is lehet, az összeg a szolgáltatótól és a felhasználótól függ. Kolozsi Sándor azt javasolja a fogyasztóknak, ne hallgassanak a szomszédok és a neten olvasható praktikákra, ne használják virágtartónak a mérőórát és ne is fessék át más színűre. Ha a szolgáltató emberei végzik a leolvasást, azt is érdemes fél szemmel követni, hiszen ha bármi elváltozás keletkezik a berendezésen, azt azonnal jelenteni kell a szolgáltató felé. A főosztályvezető tanácsa, hogy minden mérőórát legalább havonta egyszer ellenőrizzenek, vezessék az óraállást egy füzetben - ez különösen társasházakban javasolt, ahol a villanyórák egy bárki által hozzáférhető helyiségben vannak.

Juhász Tünde

kormánymegbízott azt mondta, a kormányablakok mindenki előtt nyitva állnak, s amellett, hogy helyben tájékoztatják az ügyfeleket, a további teendőkről kiadványt is adnak. Azt a kiadványt, amit a MEKH a fogyasztók jogainak és kötelezettségeinek tájékoztatásáért állított össze, ingyenesen vihetik.

Petrik Sándortól

, a CSMKH Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya Fogyasztóvédelmi Osztályának vezetőjétől megtudtuk, tavaly közel 200, közműszolgáltatóra vonatkozó írásbeli panaszt kaptak, de nem minden esetben volt szükség hatósági eljárásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.