Közélet

Mohácsra érkezik a Szent Jobb a csatavesztés 490. évfordulójára

Mohácsra érkezik a Szent Jobb a csatavesztés 490. évfordulójára

2016. augusztus 5., péntek
Mohácsra érkezik a Szent Jobb a csatavesztés 490. évfordulójára

Augusztus 28-án egy napra Mohácsra érkezik a Szent Jobb, az 1526-os mohácsi vész 490. évfordulójára emlékezve - tájékoztatta a Pécsi Egyházmegye pénteken az MTI-t.

"Idén 490 éve annak, hogy Mohácsnál az Oszmán Birodalom legyőzte a keresztény magyarokat" - idézte fel az egyházmegye közleménye, hozzátéve, a nemzeti ereklye ünnepélyes fogadására körmenetet tartanak a Duna-parti város Szepessy terén és a Püspöktemplomnál, este pedig a Fogadalmi templomnál búcsúztatják a Szent Jobbot. A Széchenyi téri szabadtéri oltárnál Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Udvardy György pécsi megyés püspökkel és az egyházmegye papságával mutat be szentmisét - írták. A mohácsi vészről augusztus végén háromnapos közös rendezvényen emlékezik meg a baranyai városban a Magyar Katolikus Egyház, az egyházmegye, a város önkormányzata és a mohácsi nemzeti emlékhelyet fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága. A Szent Jobb, vagyis Szent István király mumifikálódott jobb keze a magyarság nemzeti ereklyéje, amelyet a budapesti Szent István-bazilikában őriznek. Az egyházmegye közleménye kiemelte, hogy az ereklye Mohácsra érkezése kitüntetett jelentőségű: a csatában tragikus vereséget szenvedett "a hazáját, a Szent István-i keresztény örökséget, és a keresztény Európát védelmező magyar sereg". Emlékeztettek arra, hogy a vereség az ereklye történetében is fordulópontot jelentett: a csatát megelőző évszázadokban a Szent Jobbot

Szent László

király bihari monostorának főoltárán őrizték. Az 1526-os ütközet után viszont az ereklye hosszas száműzetésbe kényszerült: kalandos úton Raguzába (a mai Dubrovnikba) menekítették, ahol domonkos szerzetesek vigyázták. Szent István jobbja csak a 18. században, Mária Terézia uralkodása idején kerülhetett vissza Magyarországra. Az 1526. augusztus 29-én megvívott mohácsi csatában a Magyar Királyság 25 ezres serege került szembe az Oszmán Birodalom mintegy 60 ezres haderejével. A magyarok vereségével az ország három részre szakadt, és 150 évig tartó török hódoltság következett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.