Kézilabda: alakul az összhang a megújuló KSZSE-nél + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kszse010kf

Immáron Törökné Csapó Erika vezetőedző irányításával, és alaposan megújult játékoskerettel kezdte meg a felkészülést a következő NB I/B-s szezonra a Kézilabda Szeged SE: a csapathoz az előző idényben aranyérmet szerzett Szeged KKSE junioregyüttesétől érkezett a legtöbb kézilabdázó, a klub a közeljövőben utánpótlásbázissá és stabilan teljesítő csapattá fejlődne az új szakember vezetésével. A közös munka kezdetét követően beszélgettünk Törökné Csapó Erikával.

Új vezetőedzővel és jelentősen átalakult kerettel kezdte el a munkát a Kézilabda Szeged SE: ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Szeged KKSE juniorjaival bajnoki címet szerzett edző, Törökné Csapó Erika városon belül vált klubot, így a következő idényben a KSZSE-nél fog dolgozni a felnőtt- és a junioregyüttes vezetőedzőjeként. Munkáját kapusedzőként Komáromi Endre, erőnléti edzőként pedig Farkas Lajos segíti, a tréner elmondása alapján így is erősebbek lesznek, hiszen egy célért küzdenek a stáb tagjaival közösen. A KSZSE immáron két hete megkezdte a közös munkát, így közel két hónapot készülhetnek együtt a keret tagjai a bajnokság kezdetéig. „Nem mi vagyunk az egyedüliek, akik viszonylag korán kezdték az alapozást, de úgy gondoltam, hogy inkább egy kicsivel hosszabb, de nyugalmasabb időszakot töltsünk együtt, minthogy rövidebb és stresszesebb legyen ez az időszak. Két alkotóeleme van most a csapatunknak, a már meglévő KSZSE-gerinc, valamint az ehhez érkezett dorozsmai junior játékosok. Ebből a két gárdából kell majd egy ütőképes csapatot formálni, az eddig elvégzett munka alapján úgy vélem, komoly reményeink lehetnek ebben a bajnokságban” – fogalmazott portálunknak a Kézilabda Szeged SE vezetőedzője, Törökné Csapó Erika.

A klub július 25-től 29-ig négynapos edzőtáborban volt Kunszentmártonban, ahol a csarnok öltözőit alakították át szobákká, valamint az étkezés is, ami pontosan meghatározott étrend szerint zajlott, a csarnokon belül volt megoldva – ezáltal az egész napot a létesítményben tudták tölteni a keret tagjai. „Nagyon kellemes meglepetés volt, a 2006-ban épült csarnok szép és jó állapotban van, jó volt ott dolgozni. Voltak szabadidős tevékenységeink, Cserkeszőlőn voltunk strandolni, ahol aquafitneszt is végeztek a lányok, majd csütörtökön nagy segítségünkre volt Tasnádi Balázs, aki ezeknek a táboroknak szervezésében segít, azzal, hogy fitnesz-zumba edzőt keresett nekünk, így egy másfél órás zumbaedzés is szerepelt a programban a lányoknak. Íjászkodtak is a keret tagjai, sőt, avatás is volt, így összesen 11 foglalkozás zajlott, amiből kettő nem kötődött a kézilabdához. Kellemes meglepetés volt számomra, hogy a reggeli fél hetes futásokra, amiből négy is volt, mosolyogva jöttek a lányok, délelőtt többnyire erőnléti és futásos edzések voltak, délután pedig a taktikát, legfőképp a védekezést gyakoroltuk. Egy nagyon pozitív szellemiségű csapatot ismertem meg bennük, látszik, hogy tetszik nekik, hogy egy új perspektívát kínáltak nekik, mindenféleképpen meg szeretnének felelni önmaguknak és a klubnak is” – összegezte az edzőtábor tapasztalatait a KSZSE mestere.

Ahogy arra Törökné Csapó Erika kitért, az edzőtáboroknak több funkciója is van, nem csak a képzésen van a hangsúly, egy új csapatnál pedig hatványozottabban igaz ez, hiszen ahogy a mondás is tartja, lakva ismeri meg az ember a másikat. „Az edzők ilyenkor nyitott szemmel járnak, de amint említettem, kellemes meglepetés volt a számomra, hogy gyorsan integrálódtak, nem is volt erőltetett a dolog. Nincs nagy kontraszt a keretben, az idősebb játékosaink a húszas éveiket tapossák, egyedül Dobó Andrea, aki harminc év feletti, aki hihetetlen intelligenciával és jó érzékkel nyúl a csapathoz. Klasszul megszervezte a többiekkel közösen az avatást is, látszott, hogy összekovácsolódtak a lányok” – mondta el a csapat összeérésével kapcsolatban a KSZSE vezetőedzője.

Előtérben a fiatalok

A szegedi klubnál nyáron bekövetkezett keretbeli változások értelmében a KSZSE-nél folytatja az augusztus negyedikén huszonkettedik születésnapját ünneplő Csoknyai Nóra, aki korábban a Szeged KKSE-nél, majd a Kecskemétnél szerepelt, Szarvasról az NB I-es múlttal rendelkező 28 éves Velky Viktória, valamint a trénerrel együtt az Szeged KKSE junior bajnokcsapatától Kozma Flóra, Egervári Petra, Kenyeres Barbara, Aracsi Vivien, Miklós Kitti, Lengyel Vivien, valamint a kapus Aradi Edina, akik a tavalyi csapatból a folytonosságot jelentő Farkas Kitti, Dobó Andrea ,Fodor Edit, Kürti Nikolett kvartettel egészítik ki a csapatot. Török Gabriella és Gercsó Dóra Hódmezővásárhelyre távozott, míg bár a klub szerette volna megtartani a tavalyi házi gólkirályt, Homoki Reginát, aki azonban úgy döntött, máshol folytatja. „Amikor én megérkeztem, akkor a klub már hozott egy döntést, hogy kikkel nem szeretne együtt dolgozni. Sikerre éhes játékosok maradtak a csapatnál, akik maximálisan motiváltak, dolgozni szeretnének, és szeretnének egy új lendületet vinni a KSZSE-hez” – mondta el a játékoskeret változásairól a játékosként 128-szoros válogatott klasszis.

kszse002kf

Törökné Csapó Erika hozzátette, sosem edzősködött még az NB I/B-ben, de bízik benne, hogy egy kicsit lendületesebb, frissebb lesz a másodosztály, amelybe idénre bekerült a Pilisvörösvár, ahol nagyon sok Fradi-nevelésű játékos játszik, e mellett a Keleti csoport tagja lesz lesz a Fradi II is. Meglátása szerint mivel jövőre a junior bajnokságot kivezetik az NB I alól, így NB I/B-be vagy NB II-be fognak játszani a junior korú játékosok, így most biztos, hogy több ilyen korú játékos is bekerül a rendszerbe, ami biztos, hogy lendületet, dinamikát és egy kicsit talán taktikusabb játékot hoz az NB I/B-be, amelytől a 2016/17-es idény végén öt csapat kényszerül majd búcsúzni a létszámcsökkentés folytán, mivel a következő szezonban csak 12 csapat szerepel a két másodosztályú csoportban – ugyanakkor a Magyar Kézilabda Szövetség tájékoztatása szerint nem feltétlenül az utolsó öt helyezett esik ki, ugyanis 2017-től sem az NB I/B, sem az NB II bajnokságban nem szerepelhetnek már a második számú csapatok, így a „fakók” bajnokság végén mindenképpen kiesnek.

„Mindenféleképpen egy, a város által is szerethető csapatot szeretnénk összerakni, hiszen fiatalokról beszélünk, akik a szurkolóknak is szimpatikusak lehetnek. Bízunk benne, hogy nem egyéves kaland lesz ez, hanem több évre össze tudunk rakni egy csapatot, a középmezőnyt céloztuk meg, óvatosan fogalmazva a 6-8. helyet, de ha a lányok ugyanilyen fegyelmezetten, mindent egy lapra feltéve dolgoznak tovább úgy, ahogy most is, akkor egy ötödik-hatodik hely is beleférhet. Ez körvonalazódni fog december-január környékén, egy újjáformálódó csapatnál lesznek hullámvölgyek, de ha ezekből okosan kijövünk, a hibáinkból tanulva tovább építkezünk, akkor szép évet tudunk, és akarunk is zárni” – mondta el a csapat jövő évi terveiről, céljairól Törökné Csapó Erika.

A gárda várható erősségeinek a gyorsaságot és a dinamikát nevezte meg a KSZSE vezetőedzője, hiszen a világban most erről szól a kézilabda, kihangsúlyozta azonban, hogy meg kell találni azt a gyorsaságot, amivel még biztosan tudnak dolgozni, hiszen nagyon fiatal, vagy nem olyan képzett játékosokról beszélünk esetükben, ez által a gyorsaság nem mehet az eredményesség rovására, meg kell találniuk a biztos dinamikát, majd össze kell rakniuk a védekezést és azokat a taktikai elemeket, amire képesek a játékosok. „Itt nem arról van szó, hogy az ember előhúzza a fiókból az edzéstervét vagy a már meglévő taktikai elemeket, hanem ezt a csapatra kell szabni, viszont ahhoz ez az idő még kevés. Amire látványos és szép kézilabdát fogunk játszani, az a sok munka október-november körül fog látszódni” – részletezte a csapat várható játékát az SZKKSE-től érkező vezetőedző.

kszse014kf

„Felnőtt mezőnyben még nem dolgoztam, itt már sokkal keményebb mérkőzésekre lehet számítani, mint egy utánpótlás-csapatban. Annyi rutinom lehet, hogy amikor a DVSC junior edzője voltam, az NB I-es junior bajnokság közel hasonló színvonalú, így próbálok abból is kicsit építkezni. Az a szerencsém, hogy fiatal játékosokról van szó, korban nem nagyon térnek el a junior korú játékosoktól. Nekem is ez egy tanulóév lesz, ezt tudják a lányok is, kértem a közreműködésüket, hiszen nem vagyok tévedhetetlen, úgy szeretném, hogy a kapcsolatunk úgy működjön, hogyha úgy érzik, hogy valamiben tévedtem, akkor ezt jelezzék és átbeszéljük. A jó pap is holtig tanul, azt szeretném, hogy ne csak tőlem tanuljanak, hanem én is tanuljak tőlük” – válaszolta kérdésünkre a nyártól a KSZSE-t irányító egykori DVSC-kedvenc.

A bajnokság kezdetéig a KSZSE a MOL-Pick Szeged utánpótlás-csapataival, az ifivel és a serdülő csapattal többször is találkozik, e mellett oda-vissza játszik a Kecskemét és az Orosháza együtteseivel, míg utóbbi városban egy felkészülési tornán is pályára lép a gárda, valamint a magyarkanizsai Kanizsa-kupán előmérkőzést vív egy szerb csapat ellenében. Törökné Csapó Erika a felkészülési programra kitérve elmondta, ennyi meccs elég is lesz számukra a várhatóan szeptember második hétvégéjén rajtoló bajnokságig, hiszen egyéb feladataik is vannak, mint csak az edzőmérkőzések lejátszása.

Kihívásként tekintenek az új helyzetre

Az olimpia miatt az NB I/B-s bajnokság hamarabb rajtol, mint az élvonal: az első fordulóban a tavalyi nyolcadikkal, a Hajdúnánással találkozik a KSZSE. „Rögtön belevágunk a lecsóba, de én nagyon várom már, imádok meccselni. Azért edzettem nem keveset, hogy a hétvégén játszhassak, a játékosaimat is erre nevelem, hogy oké, hogy nehéz a hét közben, de ott a jutalom a hétvégén, amikor mérkőzést lehet nyerni. Egy jó sportoló mindig szembenéz az ellenféllel, a labda kerek, a pálya 40×20-as, itt mindig úgy kell felmenni, hogy megnyerjük a meccset. Természetesen van olyan, hogy ez nem jön össze, akkor önkontrollt kell tartani, meg kell nézni, hogy mindent megtettünk-e. Ha igen, és így is kikaptunk, akkor gratulálni kell az ellenfélnek, nincs ezzel semmi probléma” – tekintett a rájuk váró kihívásokra Törökné Csapó Erika.

Tekintve, hogy nem csak a felnőtt, hanem a junior együttest is irányítja a KSZSE mestere, így kitért rá, amennyiben a fiataloknál olyan teljesítményt lát, amely kiérdemli azt, hogy lehetőséget kapjon az NB I/B-s klubnál, akkor meg fogja adni az esélyt számára, így a felnőtt csapat ajtaja nyitva áll a juniorok előtt a szezon során.„Aki figyelemmel kísérte a szegedi munkámat, az pontosan tudja, hogy nagyon szívemen viselem a tehetséges utánpótlás korú játékosok sorsát. Nekem az az elvem, hogy egy sportoló ha dolgozik, annak legyen meg a jutalma: nyitva van a kapu a fiatalok előtt, aki úgy dolgozik és olyan mentalitással bír, meg fogja kapni a lehetőséget. Nem feltétlenül egy első vagy második helyezett csapat ellen, de olyan ellenféllel szemben biztosan, ahol a képességeinek megfelelően jól tud kijönni a játékból. Ez is egy plusz motiváció a juniorok számára. Az utánpótlás nevelésnek ez a célja, hogy minél több játékost neveljen a felnőtt csapat számára, Szegeden azonban komoly probléma, hogy nem tudjuk megtartani a tehetséges gyerekeket. Én azt szeretném, hogy az a klub legyünk, aki perspektívát tud nyújtani a fiatal játékosoknak. Mindenkinek megfelelni nem tudunk, biztos lesz olyan, akinek a szomszéd gyepe zöldebb lesz, de ez lenne a cél, hogy saját magunknak neveljünk játékosokat. Jelen pillanatban nálunk nem a feljutás a cél, komoly utánpótlás-nevelő bázissá és egy stabil NBI/B-s klubbá szeretnénk kinőni magunkat, apró vagy nagyobb lépésekkel haladva” – részletezte a távlati célokat Törökné Csapó Erika.

A hosszabb távú elképzelések esetében fontos lehet az első év: nincs ez másképp a KSZSE-nél sem, ahogy Törökné Csapó Erika megerősítette, nagyon meghatározó lesz az első év, de ezt nem teherként, hanem lehetőségként élik meg a klubnál, amiben segíthet az is, hogy a kommunikáció is jól sikerült a csapat felé, a pozitív hozzáállás a nem kevés munkához, valamint az, hogy önmagukkal is felvették a harcot a játékosok, egyaránt azt jelzi, hogy ők is lehetőségként élik meg ezt. „Az én személyiségem is tükröződik ebben a történetben, mert mindig azt mondtam, hogy én a lehető legjobb kézilabdásokat akarok nevelni. Ha az egyikből világválogatott lesz, a másikból pedig csak NB I/B-s játékos, de mindkettő kihozza magából a maximumot, akkor helyén van a világ. Első körben kézilabdásként szeretnének teljesíteni a játékosok. Talán az lesz a jó, hogy nem egy rivalizálást fogunk érezni, ami teherként nyomná a vállunkat” – zárta a KSZSE vezetőedzője.

Tekintse meg a keddi edzésen készült galériánkat!

no images were found

Előző sztori

Új életmentő készülékkel gazdagodott a SZEOL SC + FOTÓK

Következő sztori

Vízilabda: újra vízbe ugrott a ContiTech Szeged Diapolo