Közélet

Huszonöt éves az ungvári magyar külképviselet

Huszonöt éves az ungvári magyar külképviselet

2016. augusztus 13., szombat
Huszonöt éves az ungvári magyar külképviselet

Ünnepi műsorral és fogadással ünnepelték szombaton Ungváron a magyar főkonzulátus megnyitásának 25. évfordulóját.

Buhajla József

főkonzul beszédében hangsúlyozta: az ungvári magyar külképviselet egyidős az ukrán függetlenséggel. Kiemelte: Magyarország az elsők között ismerte el a független Ukrajnát, s miközben Kijevben még magyar főkonzulátus működött, Ungváron már 1991. augusztus 11-én megnyílt annak konzuli képviselete, majd ugyanezen év december 3-án, amikor Ukrajna függetlenné vált, s a kijevi főkonzulátus nagykövetséggé alakult át, az ungvári képviselet konzulátusként folytatta a munkáját. Az ungvári magyar konzulátus 1993-ban vált főkonzulátussá, amely 2006-ban költözött a mostani, céljának megfelelően készült épületébe, ahol jelenleg csaknem 60 munkatárssal működik sikeresen - idézte fel az ungvári magyar külképviselet fejlődését a diplomata. Méltató beszédében

Grezsa István

, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak koordinációjáért felelős kormánybiztos elismeréssel szólt Magyarország ungvári főkonzulátusának tevékenységéről. "A főkonzulátus munkájának fontosságát jelzi, hogy a beregszászi konzulátussal együtt ez a magyar diplomácia egyik legnagyobb konzulátusa a világon" - fogalmazott. Hozzátette: a magyar kormány kiemelt figyelemmel követi az ungvári főkonzulátus munkáját, hiszen a magyar diplomaták rendkívül fontos és izgalmas területen állnak helyt nap mint nap Ungváron és Beregszászon. Emlékeztetett arra, hogy az ungvári főkonzulátus diplomáciai feladatainak ellátása mellett pótolhatatlan kulturális missziót és gazdasági kapcsolatépítési funkciót is ellát. "A negyedszázados jubileum jó alkalom arra, hogy a magyar kormány nevében köszönetemet fejezzem ki az ungvári magyar főkonzulátus jelenlegi és korábbi munkatársainak" - mondta a kormánybiztos. Kiemelte: "az a feladatunk, hogy a magyar kormány, a Magyar Köztársaság hírnevét öregbítsük, helytálljunk Kárpátalján, és hathatósan támogassuk a magyar közösség megmaradásért folytatott küzdelmét minden nap". A zenés műsorral színesített rendezvényen, amelyen részt vettek Kárpátalja megye vezetői, a kárpátaljai magyar és ukrán közélet képviselői, Buhajla József a közelgő augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nevében Pro Cultura Hungarica kitüntetést nyújtott át Miroszlav Voloscsuk középkortörténésznek. Mint a méltatásban elhangzott, az ivano-frankivszki Vaszil Sztefanik Kárpát-melléki Nemzeti Egyetem egyetemes történelem tanszékének magyarul is beszélő professzora jelentős eredményeket ért el a középkori ukrán-magyar kapcsolatok tárgyilagos, ideológiai elfogultságoktól mentes kutatásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.