Szegeden tartott élménybeszámolót a riói bronzérmes Márton Anita + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

marton_anita_elmenybeszamolo012kf

Hazatért a riói olimpiai játékokról a szegedi bronzérmes súlylökő, Márton Anita: a békéscsabai színekben versenyző atléta csütörtökön este találkozott a szegedi sportbarátokkal, akiknek mesélt a brazil ötkarikás játékokon tapasztaltakról.

Óriási tapsvihar fogadta Márton Anitát a Mozaik Education termében megtartott közönségtalálkozón: a taps visszatérő elem volt az esten, a szegedi atléta sikerét követően rengeteg gratulációt és jókívánságot fogadhatott. Márton Anita súlylökésben új országos csúcsot felállítva, 19,87 méteres eredményével a harmadik helyen végzett, így a 27 éves sportoló teljesíteni tudta előzetesen önmagával szemben támasztott elvárását, és sikerült éremmel hazatérnie Rióról.

Mint arra az élménybeszámolón az atléta kitért, egy roppant hosszú út vezetett a sikerig: nemcsak a közel 13 órás repülőút, amely után megérkeztek az olimpia helyszínére, hanem mindaz a 16 éves munka, amelyet pályafutása eddigi szakaszában elvégzett. A riói körülményeket illetően úgy fogalmazott, nem a legjobb szálláson lakhattak, de közel sem volt olyan nehéz a helyzet, mint amilyen hírek érkeztek az olimpiai faluról. Az edzések helyszínével sem volt különösebb probléma: Anitának sikerült könnyen kvalifikálnia magát a döntőre, bár az éppen eleredő eső okozott egy kis riadalmat, de a 18,40-es szintet teljesítette a szegedi súlylökő. “A szervezőknek volt egy kis rutinhiánya, de ennek most kifejezetten örültünk is, mert a nagyobb versenyeknél általában kettő melegítő lökést engednek, majd ki kell várni az időt a versenyig. Itt viszont annyit melegíthettünk, amennyi csak az időbe belefért. Mondhatom, egy borzalmas technikai mozgással teljesítettem a kvalifikációs szintet, de tudtam, hogy ezen túl kell esni” – részletezte a verseny előtti történéseket Márton Anita.

A szegedi sportoló edzője, Eperjesi László elmondta, bár jó előjelekkel vághattak neki a versenynek, de az utolsó edzés borzalmasan sikerült, és az időjárás sem volt kegyes hozzájuk, mert jóval melegebb volt, mint azt az előrejelzések mutatták, borzasztóan égetett a riói nap. “Egy sportoló nem a pénzért versenyez, ez csak a munkájuk elismerése” – válaszolta határozottan a tréner, akinek szavait szintén vastaps követte a pénzdíjat firtató kérdést követően.

marton_anita_elmenybeszamolo014kf

Az olimpiai bronzérmes súlylökő elmondta, mindig izgul a versenyei előtt, ezért a döntőbeli első kísérleténél csak arra koncentrált, hogy legyen egy érvényes dobása, így a 17.60-as dobás bár nem volt a legjobb, de megkönnyebbült ezt követően. Második dobásra közel egy métert javított, majd jött a harmadik, 19.39-es dobás, amivel dobogó közelbe került. A negyedik dobást ugyan nagyobbnak érezte, de egyetlen centivel kisebbre sikerült, és tekintve, hogy a riválisok nem tudták őt megelőzni, megmaradt az esélye az éremre. Az utolsó dobásnál robbantott igazán Márton Anita: új országos csúcsot felállítva, 19,87-el harmadik helyen állt a befejezést megelőzően – ez ráadásul centire megegyezett a későbbi győztes amerikai Michelle Carter eredményével. “Örültem, hogy így alakult, mert maradt volna benn egyfajta űr, ha úgy lettem volna bronzérmes, ha ugyanazt az eredményt érem el, mint a második” – szúrta közbe Márton Anita, miközben a közönséggel közösen nézte vissza a Rióban bemutatott dobásait.

A kínai Kung Li-csiao utolsó kísérletével nem tudott javítani, ezzel pedig eldőlt: harmadik helyen végez Márton Anita, aki abban a pillanatban egyből edzője, Eperjesi László felé futott, ám mint erre a tréner kitért, egy háromméteres vizesárok választotta el őket, így sajnos nem tudtak akkor együtt örülni a fantasztikus eredménynek, de később ezt bepótolták.

Az élménybeszámolót követően megannyi közös képet készített a rajongókkal a szegedi sportoló, és minden bizonnyal az aláírását is rendesen begyakorolta, mivel nagyon sokan érkeztek különböző ereklyékkel, amikre Rió bronzérmesének szignóját mentették el.

no images were found

Előző sztori

Statiszta voltam az Ének az esőben musicalben - Molnár Máté

Következő sztori

Biliárd: Európa-bajnok lett csapatával a szegedi biliárdos

Legutóbbi hasonló cikkek